Η Camerata Junior παρουσιάζει το νέο της ρεπερτόριο

Σε μια πρωινή κυριακάτικη συναυλία για μικρούς και μεγάλους

Με δάσκαλο και μαέστρο τον βιολονίστα Δημήτρη Σέμση, η Νεανική Ορχήστρα Εγχόρδων του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής Camerata Junior, που συμπλήρωσε ήδη επτά χρόνια ανοδικής πορείας ενθουσιάζοντας επανειλημμένως τους κριτικούς και το πιστό κοινό της, παρουσιάζει την καθιερωμένη ανοιξιάτικη συναυλία της, σε μια κυριακάτικη πρωινή συνάντηση για μικρούς και μεγάλους, την Κυριακή 6 Μαΐου στις 11:30 π.μ., στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Το πρόγραμμα της συναυλίας, που επέλεξε με ιδιαίτερη προσοχή ο Δημήτρης Σέμσης για τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, αλλά και για την ποιότητα και την πρωτοτυπία του (3 έργα και πάλι σε πρώτη εκτέλεση φέτος!) θα αρχίσει ζωηρά με το παιδικό τμήμα της Ορχήστρας να ερμηνεύει δύο απαιτητικές συνθέσεις της εποχής μπαρόκ σε ρυθμό allegro! Πρόκειται για το πρώτο μέρος από τη Συμφωνία σε σολ ελάσσονα του Γιόχαν Άντολφ Χάσσε (1699-1783) και το πρώτο μέρος από τη βενετσιάνικη Συμφωνία σε σολ μείζονα του Αντόνιο Βιβάλντι (1678-1741). Οι μικροί μουσικοί θα ολοκληρώσουν την εμφάνισή τους, εκπλήσσοντάς μας, ως συνήθως, ανατρεπτικά, με την πολύ ιδιαίτερη Toccatina του 65χρονου αμερικανού συνθέτη Γουίλιαμ Χόφελτ σε πρώτη παρουσίαση!

Τη σκυτάλη θα πάρουν οι έφηβοι μουσικοί, που θα μας παρουσιάσουν, με επαγγελματισμό, αλλά και μπρίο, τα έργα:
- Σερενάτα σε λαϊκές σουηδικές μελωδίες του Γερμανού ρομαντικού συνθέτη Mαξ Μπρουχ (1838-1920) σε πρώτη ελληνική εκτέλεση,
- Στρόβος ΙΙ, έργο 123, που έγραψε ειδικά για την Camerata Junior ο 45χρονος λαμπρός έλληνας συνθέτης και πιανίστας Απόστολος Ντάρλας, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση,
- Σερενάτα έργο 21, αρ. 3, από τις λυρικότερες συνθέσεις του Ρόμπερτ Φουξ (1847-1927), δασκάλου του Μπράμς και ιδιαίτερα ονομαστού στην εποχή του συνθέτη.

Και μία έκπληξη: Στη φετινή της συναυλία, η Ορχήστρα Νέων θα συμπράξει με τον μόλις 21 ετών σολίστ και πρώτο φλαουτίστα της ΚΟΑ Στάθη Καραπάνο στο μαγευτικό Κοντσέρτο για φλάουτο «Η Νύχτα», έργο 10, αρ. 2 σε σολ ελάσσονα του Aντόνιο Βιβάλντι.

Νέοι Έλληνες σολίστ, νέοι Έλληνες συνθέτες και ένα νεανικό μουσικό σχήμα που κάνει περήφανο το Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής που το ίδρυσε και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που το φιλοξενεί. Μία θαυμάσια ευκαιρία και για όλους εμάς, να καμαρώσουμε και να χαρούμε από κοντά τους ταλαντούχους νέους και νέες του τόπου μας για τη σοβαρότητα, αλλά και την αγάπη και αφοσίωση με την οποία προσεγγίζουν, όλα αυτά τα χρόνια, τη μουσική!

Σολίστ: Στάθης Καραπάνος φλάουτο

Βοηθός Διδασκαλίας Ορχήστρας: Βασίλης Σούκας

Διδασκαλία – Μουσική Διεύθυνση: Δημήτρης Σέμσης

Τιμές εισιτηρίων: Α’ ζώνη 15€, Β’ ζώνη 10€, 7€ για μαθητές, φοιτητές

H προπώληση ξεκίνησε ήδη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 210 7282333, megaron.gr, και σε όλα τα καταστήματα Public.


Η CAMERATA JUNIOR - Ορχήστρα Εγχόρδων Νέων των Φίλων της Μουσικής ιδρύθηκε το 2010 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, με στόχο την καλλιέργεια των μουσικών ικανοτήτων των σπουδαστών, την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και τη διαπαιδαγώγησή τους σε μια πειθαρχία ομαδικής μουσικής δράσης. Με τακτικά μαθήματα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συμμετοχές σε συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα, η Ορχήστρα εξελίσσεται σε ένα πολλά υποσχόμενο νεανικό μουσικό σύνολο.

Η Ορχήστρα αριθμεί 60 νέους και νέες, ηλικίας 8-25 ετών και δραστηριοποιείται σε δύο επίπεδα, καθώς εκπαιδεύει ένα παιδικό και ένα εφηβικό τμήμα, που διδάσκονται και αναπτύσσονται ξεχωριστά. Νέα μέλη γίνονται δεκτά μετά από ακρόαση. Η συμμετοχή στα μαθήματα είναι δωρεάν. Η Ορχήστρα εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην καθιερωμένη ετήσια συναυλία της, αλλά και σε ανοιχτές δράσεις, όπως ο εορτασμός της Ημέρας Μουσικής. Έχει εμφανισθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπως επίσης σε φεστιβάλ και διοργανώσεις στην ελληνική περιφέρεια και την Αττική (Πύργος Βασιλίσσης στο Ίλιον, Φιλοπρόοδος Όμιλος Υμηττού, Δήμος Παλαιού Φαλήρου, Ελληνογαλλική Σχολή Ευγ. Ντελακρουά, Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού, Μουσικό Σχολείο Ιλίου), στα Διεθνή Φεστιβάλ Άνδρου και Ναυπλίου, στο Άργος, τα Τρίκαλα κ.α.

Συμμετέχοντας στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Φίλων της Μουσικής, όπως το «Art Campus–Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις», η Ορχήστρα έχει δώσει συναυλίες στο Θέατρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, όπου τo 2014 ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση έργο του Γ. Κουρουπού, ειδικά γραμμένο για εκείνην. Μαζί της έχουν συμπράξει κορυφαίοι μουσικοί της ΚΟΑ και της ΚOΘ (Δημήτρης Βάμβας, Δημήτρης Κίτσος, Σπύρος Μουρίκης) καθώς και διακεκριμένοι καλλιτέχνες, όπως οι Marlis Petersen, Daniel Blumenthal, Χάρης Δημαράς, Α. Χατζηνικολάου, Σ. Κυανίδου, Μ. Συγγενιώτου κ. ά. Έχει συνεργαστεί με τις Χορωδίες Rosarte, Musica–Μικτή Χορωδία των Φίλων της Μουσικής και Παιδική Χορωδία Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης. Κάθε Χριστούγεννα παίζει στα Νοσοκομεία Παίδων για τα παιδιά που νοσηλεύονται.

Δάσκαλος και διευθυντής της Camerata Junior από την ίδρυσή της είναι ο Δημήτρης Σέμσης, σολίστ, καθηγητής βιολού και εξάρχων της ΚΟΑ, ο οποίος επιλέγει το ρεπερτόριο από τη διεθνή βιβλιογραφία με κύριο γνώμονα τον παιδαγωγικό χαρακτήρα των έργων. Βοηθός διδασκαλίας για το 2017-2018 είναι ο βιολονίστας Βασίλης Σούκας, από τα παλαιότερα μέλη της Ορχήστρας.

ΜΕΛΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Βιολιά: Άρης Αμπαριώτης, Παναγιώτης Αραβίδης, Άγγελος Αραβίδης, Κωνσταντίνος Βάλλιος, Μιχάλης Ιωάννου, Δημήτρης Κοσμάς, Μελίντα Κότσιφα, Αικατερίνη-Αλεξία Λεοντακιανάκου, Μαρία-Χριστίνα Μαρινάκη, Αναστασία Μάστορα, Ευαγγελία Μάστορα, Λαέρτης Μπάλα, Έκτωρ Νίνο, Αύρα Παπαθανασοπούλου-Καβαλλάρη, Άρτεμις Σεφέρη, Τίμοθυ Τάΐ, Νικηφόρος Φιλιάνος.
Βιόλες: Ειρήνη Γεωργίου, Γιώργος Θεοδώρου, Γιάννης Πασσάς, Αμαλία-Άννα Ρήγου, Γεωργιάνα Σπηλιώτη, Λευτέρης Τζωρτζάκης.
Βιολοντσέλα: Κυβέλη Βλαστού, Λασκαρίνα Γλυνού, Αντιγόνη Καραλή, Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, Αλέξανδρος Σιουπούλη, Έρα Χάντζαρη.
Κοντραμπάσο: Μάριος Σκουτέλης

ΜΕΛΗ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Βιολιά: Γιάννης Αντωνόπουλος, Μαρία Αργύρη, Αρίων Βλαστάρης, Παναγιώτα Καλαβριζιώτη, Δημήτρης Καραγκιούλογλου, Στέργιος Μπαλαμώτης, Κωνσταντίνα Μπάλλα, Γρηγόρης Μπανιάς, Χρυσούλα Μπεντή, Χρήστος Μπουρέκας, Σαλόμε Μπουτσουκούρι, Καλλιόπη Ρήγου, Φοίβη Ρουσοχατζάκη, Δανιήλ Σεβελιόβ, Χρυσή Τζάβλα.
Βιόλες: Σπύρος Κοκονέτσης-Στεριώτης, Άλκηστις Μισούλη, Αριάδνη Πράπα, Αουγκούστα Σεστάνι, Ιωάννα Σοφρώνη, Ελένη-Ιζαμπέλα Χατζηϊωάννου, Γιώργος Χλιαβώρας.
Βιολοντσέλα: Διονύσης Ανδρουτσάκης, Ελπίδα Κόλλια, Αριστείδης Λύκος-Δεσύλλας, Ματέο Σεστάνι, Ίλια Τηλιακού.
Κοντραμπάσα: Αλέξανδρος Κοκκινόπουλος, Ερρίκος Σιδηρόπουλος.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΜΣΗΣ γεννήθηκε στο Μόναχο από οικογένεια της οποίας οι μουσικές ρίζες βρίσκονται στις αρχές του 19ου αιώνα. Βιολί έμαθε από τον πατέρα του Μιχάλη Σέμση, ενώ αργότερα συνέχισε τις σπουδές του με τους παιδαγωγούς Τίμπορ Βάργκα και Όττο Μπύχνερ στις Ακαδημίες Μουσικής του Ντέτμολντ και του Μονάχου, καθώς και με τον καθηγητή Αλεξάντερ Πάβλοβιτς στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Είναι διπλωματούχος του Ωδείου Αθήναιον και του Βασιλικού Κολλεγίου Μουσικής του Λονδίνου. Επί δύο χρόνια υπήρξε μέλος της περίφημης Ορχήστρας Μπαχ του Μονάχου, υπό τη διεύθυνση του Καρλ Ρίχτερ. Επί μια δεκαετία ήταν εξάρχων της ορχήστρας δωματίου Ελληνική Καμεράτα που ίδρυσε ο πατέρας του Μ. Σέμσης και στη συνέχεια, εξάρχων της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής (1991-1997), της οποίας υπήρξε συνιδρυτής. Ιδρυτικό μέλος του Τρίο Opus I, ενός από τα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων, παρουσίασε πλήθος προγραμμάτων στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Είναι καθηγητής βιολιού στο Ωδείο Ορφείον. Διετέλεσε εξάρχων της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (1999-2003) και στη συνέχεια κατέλαβε την ίδια θέση στην Κρατική Oρχήστρα Αθηνών. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες και ορχήστρες δωματίου και έχει συμπράξει σε συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Ουκρανία, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Τουρκία και Η.Π.Α. Ως ειδικός σύμβουλος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών έχει πραγματοποιήσει πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους και παιδιά σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σειρές ανοιχτών μαθημάτων, με σκοπό τη γνωριμία και εξοικείωση των νέων με την κλασική μουσική. Με την ίδρυση της Camerata Junior – Ορχήστρας Νέων των Φίλων της Μουσικής το 2010, ανέλαβε την καλλιτεχνική και μουσική διεύθυνση της Ορχήστρας, την οποία έχει αναδείξει σε φυτώριο μελλοντικών καλλιτεχνών, διδάσκοντας και εμψυχώνοντας τους νέους.

ΣΟΛΙΣΤ: ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ, φλάουτο

Ο μόλις 21 ετών πρώτος φλαουτίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και απόφοιτος της Ανώτατης Μουσικής Σχολής της Καρλσρούης Στάθης Καραπάνος, οραματίζεται να υπηρετήσει τη μουσική, «ως ένα ταξίδι διαρκούς αναζήτησης για κάτι μεγαλύτερο από εμάς». Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διακρίθηκε σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ του δόθηκε η ευκαιρία να διευρύνει τους μουσικούς του ορίζοντες με μέντορες όπως οι Christoph Eschenbach, Henrick Wiese, Τριαντάφυλλος Λιώτης κ.ά. Ως σολίστ έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες, ονομαστούς μαέστρους και μουσικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σήμερα εμφανίζεται αφιλοκερδώς ως σολίστ με την Camerata Junior, την οποία θεωρεί μια ήδη λαμπρή και πολλά ακόμα υποσχόμενη ορχήστρα νέων. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr