Προδημοσίευση: «Η δημιουργικότητα είναι επιλογή» από τον Σεθ Γκόντιν

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Εμπιστεύεστε αρκετά τον εαυτό σας ώστε να παρουσιάσετε στον κόσμο τη δημιουργική σας δουλειά;

Σήμερα η δημιουργικότητα είναι σημαντικότερη από ποτέ. Απαιτείται από τον καθένα και την καθεμία από εμάς να είναι δημιουργικός/-ή, να έχουμε δηλαδή την ικανότητα να παράγουμε πρωτότυπες σκέψεις κατά βούληση. Την ίδια στιγμή, επικρατεί η αντίληψη ότι η δημιουργικότητα είναι ένα δώρο, κάτι μυστηριώδες το οποίο μια μούσα χαρίζει σε ορισμένους επιλεγμένους ανθρώπους.

Ανοησίες. Η δημιουργικότητα είναι επιλογή.

Κεντρικό στοιχείο της δημιουργικότητας είναι η εμπιστοσύνη – στον εαυτό μας, στο κοινό μας και στη δουλειά μας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή επιτυχίας για τη δημιουργική δουλειά. Ωστόσο, υπάρχει ένα μοτίβο που υιοθετούν όλοι οι επιτυχημένοι δημιουργικοί άνθρωποι: η αφοσίωση σε μία συνεχή πρακτική δημιουργικότητας. Με αφετηρία τα πρωτοποριακά εργαστήρια Akimbo, ο θρυλικός συγγραφέας Σεθ Γκόντιν καταστρώνει έναν χάρτη για το ταξίδι που επιλέγει να ακολουθήσει κάθε καλλιτέχνης, συγγραφέας, δημιουργός και επιχειρηματίας. Με το βιβλίο αυτό παροτρύνει σε δράση όλους όσοι αγωνίζονται να βρουν τη φωνή τους, να αλλάξουν την κουλτούρα και να παράγουν έργο, το οποίο να ασκεί επίδραση και να τους/τις κάνει περήφανους/-ες.



Διαβάστε μια προδημοσίευση του βιβλίου

50. Η επιβεβαίωση είναι ανώφελη

Ελάχιστα μάντρα είναι πιο ενοχλητικά από αυτό: «η επιβεβαίωση είναι ανώφελη». Αλλά εφόσον υιοθετήσετε την πρακτική, θα συνειδητοποιήσετε ότι ισχύει.
Η φράση «Όλα θα πετύχουν» δεν ισχύει. Δεν γίνεται.

Καθησυχάζουμε τα παιδιά επειδή δεν έχουν αρκετή εμπειρία και δεν ξέρουν τι να περιμένουν. Επίσης, τα καθησυχάζουμε γιατί είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να τα προστατεύσουμε.

Ωστόσο, η ανάγκη για επιβεβαίωση δεν μας βοηθάει όταν ο στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε αλλαγές. Επειδή το να κάνουμε κάτι που μπορεί να μην πετύχει σημαίνει ακριβώς αυτό… ότι μπορεί να μην πετύχει.

Παρόλο που η επιβεβαίωση μάς ανακουφίζει, δεν διαρκεί για πάντα. Μόλις ακούσουμε τα λόγια, το συναίσθημα αρχίζει να ξεθωριάζει. Ποτέ δεν θα λάβουμε αρκετή επιβεβαίωση για να αντισταθμίσουμε τη μη δέσμευση στην πρακτική. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να δείξουμε αρκετή εμπιστοσύνη στον εαυτό μας για να μας καθοδηγήσει.

Η επιβεβαίωση είναι απλώς μια βραχυπρόθεσμη προσπάθεια να νιώσουμε καλά για το πιθανό αποτέλεσμα. Η επιβεβαίωση ενισχύει την προσκόλληση. Μετατοπίζει την προσοχή μας από το πώς να ακολουθούμε την πρακτική με επιμονή και γενναιοδωρία στο πώς να ελισσόμαστε για να εξασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε. Εστιάζουμε στα ψάρια και όχι στο ψάρεμα.

Η επιβεβαίωση είναι χρήσιμη σε όσους αναζητούν τη βεβαιότητα, αλλά οι επιτυχημένοι καλλιτέχνες συνειδητοποιούν ότι δεν χρειάζονται τη βεβαιότητα. Για την ακρίβεια, μάλιστα, η αναζήτηση της βεβαιότητας υπονομεύει οτιδήποτε επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε.

Η ελπίδα δεν είναι το ίδιο με την επιβεβαίωση. Ελπίδα σημαίνει ότι εμπιστεύομαι τον εαυτό μου ότι θα έχω την ευκαιρία για να βελτιώσω τα πράγματα. Αλλά μπορούμε να ελπίζουμε χωρίς επιβεβαίωση. Μπορούμε να ελπίζουμε και ταυτόχρονα να αποδεχτούμε ότι αυτό που κάνουμε αυτήν τη στιγμή ενδέχεται να μην πετύχει.

51. Ο φόβος µήπως µείνεις πίσω

Η λέξη κιάσου στη διάλεκτο Χοκιέν της Ταϊβάν εκφράζει τον «φόβο να μείνεις πίσω» ή να μη λάβεις αρκετά. Είναι μια κοινή ανησυχία, όχι μόνο στη Σιγκαπούρη, από όπου προέρχεται η λέξη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολύ πιο ισχυρή έννοια από το FOMO4, πρόκειται για μια αχόρταγη ανεπάρκεια που ωθεί πολλούς ανθρώπους να εξελίσσονται.

Έχουμε μεγεθύνει την αίσθηση της σπανιότητας για να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να συμμορφωθούν. Να τους πείθουμε να αγοράζουν περισσότερα πράγματα (προτού εξαντληθούν), να δουλεύουν όλο και πιο σκληρά (επειδή κάποιος θα τους προσπεράσει) και να ζουν μέσα στον φόβο. Αυτή η αίσθηση οδηγεί σε πανικόβλητες αγορές και συσσώρευση. Και είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να παρακινήσετε τους μαθητές όταν επιθυμείτε να συμμορφωθούν, ή να χειραγωγήσετε το πλήθος ώστε να κινητοποιηθεί.

Βέβαια, η κουλτούρα του κιάσου ουσιαστικά εμπεριέχει φόβο και ανεπάρκεια. Και δεν θα μπορούσε να υπάρχει αν εμπιστευόμασταν αρκετά τον εαυτό μας για να καταλάβουμε ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει το ταξίδι προς τον στόχο που επιδιώκουμε να πετύχουμε.

Αν χρησιμοποιείτε αποτελέσματα που είναι εκτός του ελέγχου σας για να τροφοδοτήσετε τη δουλειά σας, είναι αναπόφευκτο ότι θα εξαντληθείτε. Επειδή δεν είναι καύσιμα που μπορείτε να αναπληρώσετε, ούτε είναι καύσιμα που καίγονται χωρίς υπολείμματα.

52. Η εµπιστοσύνη είναι σχετική

Ένα εκατοστό πάντα θα είναι ένα εκατοστό. Είναι απόλυτο, μετριέται εύκολα. Γι’ αυτό το χρησιμοποιούμε.

Είναι δελεαστικό να θέλουμε να έχουμε απόλυτα συναισθήματα: αποδείξιμα, εμπορεύσιμα και απτά. Αλλά η εμπιστοσύνη ποικίλλει από άτομο σε άτομο και από μέρα σε μέρα. Η εμπιστοσύνη είναι ένα συναίσθημα και τα συναισθήματα είναι δύσκολο να τα μετρήσουμε και να τα ελέγχουμε. Η επιβεβαίωση είναι ανώφελη επειδή επιδιώκει να ενισχύσει ένα συναίσθημα, αλλά, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να τα καταφέρει, μπορεί και όχι.

Δεν χρειάζεται να είμαστε έρμαια των συναισθημάτων μας. Δεν χρειάζεται να τα αφήνουμε να έρχονται ή να φεύγουν από μόνα τους. Μπορούμε να επιλέξουμε να κάνουμε συγκεκριμένες ενέργειες που θα δημιουργούν τα συναισθήματα που έχουμε ανάγκη.

Η Γκλεν Κλόουζ (Glenn Close) έχει προταθεί για επτά βραβεία Όσκαρ. Δεν έχει κερδίσει κανένα. Αν επικεντρωνόταν στο να κερδίσει Όσκαρ για την ηθοποιία της, ποτέ δεν θα είχε δημιουργήσει το σύνολο του έργου της. Είναι αποτυχημένη; Πήγε χαμένη η καριέρα της; Μήπως το γεγονός ότι οι συνάδελφοί της δεν της έχουν δώσει αυτήν την επιβεβαίωση μειώνει καθόλου το σύνολο του έργου της; Αν η Γκλεν Κλόουζ μετρούσε την πρακτική της σύμφωνα με μια ψηφοφορία που δεν μπορεί να ελέγξει, θα βάσιζε τις αποφάσεις της σε εσφαλμένα δεδομένα.

Η πρακτική είναι μια επιλογή. Με πειθαρχία, είναι κάτι που πάντα μπορούμε να επιλέγουμε. Η πρακτική είναι διαθέσιμη για εμάς, είτε νιώθουμε αυτοπεποίθηση είτε όχι.

Ειδικά όταν δεν νιώθουμε αυτοπεποίθηση.

Είπαν για το βιβλίο

«Αυτό το βιβλίο χρειάζομαι τώρα. Πρόκειται για μια εξαιρετική και συγκλονιστική παρότρυνση για δράση που απευθύνεται σε κάθε συγγραφέα, καλλιτέχνη και δημιουργό από κάθε τομέα. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα αποσπάσματα και ένιωθα σαν να μου εξηγούσαν όλα όσα πίστευα με λόγια που δεν είχα ανακαλύψει ως τότε».
–ΡΟΖΑΝ ΚΑΣ, βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια-τραγουδοποιός

«Η δημιουργικότητα είναι επιλογή, είναι ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει να βρείτε την κλίση σας και ένα εγχειρίδιο αλχημιστή για να κυνηγήσετε τα όνειρά σας».
–ΣΤΙΒΕΝ ΠΡΕΣΦΙΛΝΤ, συγγραφέας του βιβλίου Ο πόλεμος της τέχνης

«Το βιβλίο του Σεθ είναι ένα κλειδί ειδικά φτιαγμένο για να ξεκλειδώνει την πιο δημιουργική πλευρά σου. Διάβασέ το και άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο να γίνει αυτός που πραγματικά πιστεύεις ότι είσαι».
–ΜΠΡΑΪΑΝ ΚΟΠΕΛΜΑΝ, συμπαραγωγός και συνδημιουργός της δραματικής σειράς Billions

Ποιος είναι ο συγγραφέας

Ο Σεθ Γκόντιν έχει ιδρύσει επιτυχημένες εταιρείες, έχει διδάξει εκατομμύρια ανθρώπους και έχει αφήσει το στίγμα του στη δημιουργική κουλτούρα μας. Έχει γράψει 19 διεθνή μπεστ σέλερ που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 35 γλώσσες, όπως τα Tribes, Purple Cow, Linchpin, Πότε αξίζει να επιμένεις… και πότε πρέπει να το ξεχνάς και Αυτό είναι το μάρκετινγκ. Γράφει καθημερινά στο ιστολόγιό του, Seths.blog, ένα από τα πιο δημοφιλή ιστολόγια στον κόσμο. Επίσης, είναι ιδρυτής του altMBA και των διαδικτυακών σεμιναρίων Akimbo που έχουν μεταμορφώσει τη δουλειά χιλιάδων ανθρώπων. Γράφει για τη μεταβιομηχανική επανάσταση, τον τρόπο με τον οποίο οι ιδέες μεταδίδονται, το μάρκετινγκ, την παραίτηση, την ηγεσία και, κυρίως, για το πώς μπορούμε να επιφέρουμε σημαντικές αλλαγές στα πάντα. 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κρις Σταμούλης ξανά στον τάκο του Survivor All Star και ο «ηγέτης» που... κρύβεται - Δείτε βίντεο

Grammy 2023: Η Μπιγιονσέ έγραψε ιστορία κατακτώντας το 32ο της μουσικό βραβείο

Σεισμός 7,7 Ρίχτερ: Πάνω από 500 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία - Είχε διάρκεια 1 λεπτό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr