Ίρδυμα Ωνάση: Αναθέσεις νέων έργων καραντίνας σε διάσημους καλλιτέχνες

Ίρδυμα Ωνάση: Αναθέσεις νέων έργων καραντίνας σε διάσημους καλλιτέχνες

Ανάμεσά τους και οι Isabella Rossellini, 600 Highwaymen, Paul Magid, Βασίλης Κεκάτος, Λένα Κιτσοπούλου, Ευθύμης Φιλίππου

Isabella_Rossellini_πορτραιτο

Μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο έργο μέσα σε 120 μόλις ώρες χωρίς καν ο δημιουργός του να βγει από το σπίτι του; Αυτή είναι η νέα πρόκληση στην οποία προσκάλεσε το Ίδρυμα Ωνάση σημαντικούς Έλληνες και ξένoυς καλλιτέχνες στο πλαίσιο του νέου του πρότζεκτ με τίτλο «ENTER». Και η ανταπόκριση, όπως θα διαπιστώσουμε τις επόμενες ημέρες, είναι εντυπωσιακή. Καλλιτέχνες, από την Αθήνα, το Μαχνάταν, το Μπρούκλιν, το Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Βηρυτό, μεταξύ των οποίων οι Isabella Rossellini, 600 Highwaymen, Paul Magid, Akira Takayama, Βασίλης Κεκάτος, Λένα Κιτσοπούλου, Ευθύμης Φιλίππου κ.α. εκμεταλλεύονται δημιουργικά τις ώρες του εγκλεισμού τους, λόγω κορωνοϊού, και δημιουργούν νέα έργα τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μέσω του ψηφιακού καναλιού του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube.

Αφροδιτη_Παναγιωτακου2
Η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου

«Χρειαζόμασταν κάτι για να αναπνεύσουμε αλλιώς. Να δούμε και να ζήσουμε κάτι που αποδεικνύει ότι το μυαλό δεν σταματά να γεννά ιδέες όταν το κλείνεις αναγκαστικά στα όρια ενός σπιτιού, ότι η φαντασία δεν φρενάρει όταν μας περικυκλώνει ο φόβος για ό,τι συμβαίνει, η αγωνία για το τι μπορεί να συμβεί. Στραφήκαμε στους ανθρώπους που μας βάζουν στον κόσμο τους και σε πολλούς άλλους, σε εκείνους που με τα εφόδια της τέχνης τους πολλαπλασιάζουν τις ζωές μας. Στους καλλιτέχνες. Αυτή την ομάδα που φροντίζει την ψυχή μας και μετακινεί τη σκέψη μας. Πώς χορεύει ένας χορευτής στην κουζίνα του; Πόσες εικόνες αιχμαλωτίζουν τα μάτια ενός σκηνοθέτη, όταν περνά τις περισσότερες ώρες του ξαπλωμένος στον καναπέ του; Είναι όλο το σπίτι μια σκηνή; Μπαίνουμε για να δούμε. Φιλοξενούμενοι. Κι εσείς. ENTER»: υπογραμμίζει με νόημα η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου. 

Από την πλευρά του ο Καλλιτεχνικός και Εκτελεστικός Διευθυντής του Onassis USA, Vallejo Gantner κάνει λόγο για καλλιτεχνική χρονοκάψουλα που προστατεύει από τα δυσάρεστα συναισθήματα που όλοι βιώνουμε την δύσκολη περίοδο της πανδημίας: «Ο χώρος που δημιούργησε, κατέκλυσε και, ενίοτε με τραγικό τρόπο, υφάρπαξε ο COVID έχει θέσει μια πρόκληση στο πώς βιώνουμε και δημιουργούμε νέα τέχνη. Αυτός ο αλλόκοτος συνδυασμός απομόνωσης και συνεχούς προσέγγισης, νέων τρόπων ακρόασης και ομιλίας, αλλά και νέων τρόπων να αγγίζουμε και να μας αγγίζουν – όλα αυτά μας έδωσαν το έναυσμα για να δημιουργήσουμε ένα νέο πρόγραμμα αναθέσεων με τίτλο ENTER, το οποίο ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει εν μέρει ένα είδος καλλιτεχνικής χρονοκάψουλας, διαθλώντας τη ματαίωση, τη θλίψη, την κωμωδία και τον φόβο αυτής της χρονικής στιγμής της πανδημίας. Ευελπιστούμε ότι πρόκειται για τον πρώτο γύρο πολλών μικρο-αναθέσεων – όλες εγγενείς της καραντίνας, της ψηφιακής παράδοσης και της κοινωνικής απόστασης. Με αυτά τα έργα προασπίζουμε και υποστηρίζουμε τους καλλιτέχνες που πιστεύουμε ότι θα αρθρώσουν το μέλλον μας και τους δίνουμε την ευκαιρία να κάνουν ένα βήμα μπροστά προς νέες φόρμες. Αυτοί οι καλλιτέχνες (μαζί με τις οικογένειες, τα κατοικίδια και τα σπίτια τους!) αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα ιδεών, ιδιωμάτων, κλάδων και ιστοριών – τόσο οικείων όσο και νέων για το Ίδρυμα Ωνάση. Το καθένα έχει δημιουργηθεί κάτω από αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς και μόνο με τα υλικά που υπήρχαν διαθέσιμα. Κάτι που πάει να πει πως αγαπάμε εξίσου τη φιλοδοξία και τα ψεγάδια τους».

Onasis_Enter
Η ανάθεση νέων έργων εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Ωνάση με τίτλο ENTER

Οι πρώτοι καλλιτέχνες που θα μάς υποδεχτούν στα σπίτια τους είναι οι 600 Highwaymen, Maria Antelman, Kimberly Bartosik, Annie Dorsen, Kathryn Hamilton (SisterSylvester), Emily Johnson, Risa Puno, Radiohole, Isabella Rossellini & Paul Magid, Akira Takayama, Στέφανος Τσιβόπουλος ενώ θα ακολουθήσουν, τις επόμενες μέρες, οι Ηλίας Αδάμ, Ziad Antar, Σίμος Κακάλας, Εύη Καλογηροπούλου, Kareem Kalokoh – ATH Kids, RootlessRoot, Βασίλης Κεκάτος, Λένα Κιτσοπούλου, Μαρία Παπαδημητρίου, Κωστής Σταφυλάκης & Theo Triantafyllidis & Αλέξης Φιδετζής, Ευθύμης Φιλίππου, Αντώνης Φωνιαδάκης, Daniel Wetzel.

 
Διαβάστε σήμερα:

Νέο Μουσείο Αιγύπτου:Συνεχίζονται  πυρετωδώς οι εργασίες παρά την απειλή του κορωνοϊού

Πρόγραμμα χρηατοδότησης ταινιών animation από το υπουργείο Πολιτισμού

Κορωνοϊός: Αυτοί ειναι οι διάσημοι που ενισχύουν τον αγώνα κατά  της πανδημίας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης