Σκληρή απάντηση ΥΠΠΟΑ στην Μυρσίνη Ζορμπά για τους χειρισμούς στο θέμα του αρχαιλογικού κτηματολογίου

Σκληρή απάντηση ΥΠΠΟΑ στην Μυρσίνη Ζορμπά για τους χειρισμούς στο θέμα του αρχαιλογικού κτηματολογίου

«Η τέως υπουργός δεν προχώρησε σε επιβολή κυρώσεων προς την έκπτωτη εταιρεία ούτε  διασφάλισε ότι το έργο θα συνεχιστεί, θα ολοκληρωθεί και παραδοθεί εντός του προεβλεπόμενου χρόνου, ώστε  να μην απενταχθεί από το ΕΣΠΑ και χαθούν 10 εκατομμύρια ευρώ. κοινοτικών και εθνικών πόρων»  αναφέρεται στην απάντηση

Ζορμπα_Μενδωνη
Σκληρή απάντηση στη σημερινή δήλωση της τέως υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μυρσίνης Ζορμπά, σχετικά με την ανάκληση της απόφασης η οποία κήρυξε έκπτωτο την εταιρεία  IKNOWHOW, που είχε αναλάβει την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων, του περιβόητου δηλαδή αρχαιολογικού κτηματολογίου, και δεν παρέδωσε το έργο στην ώρα του με κίνδυνο να χαθούν 10 εκ. ευρώ, δίνει η το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Όπως επισημαίνεται «την σύμβαση του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την εταιρεία IKNOWHOW, για την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων, το οποίο έχει ενταχθεί στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Υπουργείου Ανάπτυξης – ΕΣΠΑ 2014-2020, υπέγραψε, το 2015, ο τέως υπουργός  Αριστείδης Μπαλτάς» .

«Το Νοέμβριο 2018, η τέως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά κήρυξε έκπτωτη την εταιρεία I KNΟW HOW. Αλλά,   ενώ μεσολάβησαν επτά μήνες μέχρι τη λήξη της υπουργικής θητείας της, τον Ιούλιο 2019, δεν προχώρησε –ως όφειλε- σε καμία επιβολή κυρώσεων προς την έκπτωτη εταιρεία. Ούτε  προέβη στην οποιαδήποτε ενέργεια, για να διασφαλίσει ότι το έργο θα συνεχιστεί, θα ολοκληρωθεί και παραδοθεί εντός του προεβλεπόμενου χρόνου, ώστε  να μην απενταχθεί από το ΕΣΠΑ και χαθούν 10 εκατομμύρια ευρώ, κοινοτικών και εθνικών πόρων» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση η οποία συνεχίζει ως εξής:

«Η τέως Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μ. Ζορμπά με σημερινή της δήλωση στον ημερήσιο τύπο αναφέρεται, κατά τη συνήθη πρακτική της, γενικά και αόριστα στη δήθεν καταστρατήγηση από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, της τυπικής νομιμότητας, της οποίας η μόνη θεματοφύλακας κατά την κρίση της Μ. Ζορμπά, στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους υπήρξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ίδια ως Υπουργός.

Αφορμή για την εκ νέου «επίδειξη κατοχής μονοπωλίου της νομιμότητας» από πλευράς της τ. Υπουργού, υπήρξε η ανάκληση της απόφασής της με υπ’ αριθμ. πρωτ. Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΔΕΑΜ/ΤΥΛ/617645/443484/3297/1064/30.11.2018, με την οποία κήρυξε έκπτωτο την εταιρεία  IKNOWHOW στις 30 Νοεμβρίου 2018, η οποία είχε αναλάβει την «ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων», στο πλαίσιο του έργου «Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων», που έχει ενταχθεί στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Υπουργείου Ανάπτυξης – ΕΣΠΑ 2014-2020. Για την πληρότητα του ιστορικού επισημαίνεται ότι ο Ανοιχτός Διεθνής Διαγωνισμός, όσο και η Σύμβαση για την ανάθεση στην εταιρεία I KNOW HOW έγιναν το 2015 και φέρουν την υπογραφή του τότε Υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

Η Μ. Ζορμπά κήρυξε έκπτωτη την εν λόγω εταιρεία με βάση την κατά πλειοψηφία εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης (3-2), τον Νοέμβριο 2018. Ενώ μέχρι τη λήξη της θητείας της, τον Ιούλιο 2019, μεσολάβησαν επτά μήνες, η Μ. Ζορμπά δεν προχώρησε –ως όφειλε- σε επιβολή κυρώσεων προς την έκπτωτη εταιρεία. Επιπλέον, δεν προέβη σε καμία ενέργεια, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το έργο θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί. Δεν προχώρησε στην εκκαθάριση της σύμβασης και στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού, ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του έργου. Δεν έκανε δηλαδή απολύτως τίποτε. Αντιθέτως κληροδότησε στο Ελληνικό Δημόσιο και την νυν Υπουργό άλλο ένα πρόβλημα.

Με δεδομένο ότι η  τέως Υπουργός είχε εκδώσει απόφαση κήρυξης έκπτωτης της εταιρείας, χωρίς όμως ποτέ να ολοκληρώσει την απόφασή της με τις επιβαλλόμενες κυρώσεις, δεν υφίσταται ενεργή σύμβαση με την εταιρεία (είχε λήξει ήδη επί θητείας Ζορμπά).

Η Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην με αρ. 3260/β4/272/10-9-2019 Οριστική Έκθεση Επαλήθευσης της Πράξης ζητά «τον καθορισμό δεσμευτικής ημερομηνίας υποβολής προς έγκριση του τεύχους διακήρυξης του υποέργου 3, αφού εκκαθαριστεί με κατάλληλη τεκμηρίωση η σύμβαση και αποφασιστεί από το ΥΠΠΟΑ τεκμηριωμένα η χρήση ή μη μέρους των παραδοτέων της σύμβασης του υποέργου 3 για την περαιτέρω πρόοδο της πράξης»

Η νυν Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη εξέδωσε την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΕΑΜ/ΤΔΕΑΜΑΚ/136576/93045/392/207/16-3-2020 απόφαση, η οποία αναρτήθηκε αυθημερόν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, σε συνέχεια των οδηγιών της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Ανάπτυξης, ορίζοντας την συγκρότηση τριμελούς επιτροπής από έμπειρα στελέχη της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του Υπουργείου Πολιτισμού, με έργο:

α. Την αποτίμηση της οικονομικής αξίας των παραδοτέων, που υποβλήθηκαν στο ΥΠΠΟΑ από την εταιρεία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτά είναι αποδεκτά ή απορριπτέα εν συνόλω ή  εν μέρει,

β. Την αποτίμηση της οικονομικής αξίας των παραδοτέων, που δεν υλοποιήθηκαν από την εταιρεία  έως τη λήξη της σύμβασης,

γ. Την εκκαθάριση των εκατέρωθεν οικονομικών απαιτήσεων των συμβαλλομένων μερών και υποβολή πορίσματος της συνολικής αποτίμησης της σύμβασης,

δ. Την εισήγηση για επιβολή τυχόν κυρώσεων στην εταιρεία.

Είναι φανερό ότι η νυν Υπουργός με την απόφασή της διασφαλίζει ότι το έργο δεν θα απενταχθεί, δεν θα χαθούν 10 εκατομμύρια ευρώ, κοινοτικών και εθνικών πόρων, και ότι το έργο τίθεται σε πλήρη παραγωγική λειτουργία προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής, μπορεί να επιβάλει και τις ανάλογες κυρώσεις στην εταιρεία. Δηλαδή, η Λίνα Μενδώνη έκανε ό,τι δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να κάνει η Μ. Ζορμπά» 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης