«Το Ναρκοπέδιο του Έρωτα»: Η Αλίκη Αλιφέρη μιλάει στο protothema.gr για το νέο της βιβλίο

«Το Ναρκοπέδιο του Έρωτα»: Η Αλίκη Αλιφέρη μιλάει στο protothema.gr για το νέο της βιβλίο

Μοιραίοι έρωτες που οδηγούν σε μια προσωπική έκρηξη , στην καταστροφή ή στην αλλαγή ζωής - Ένας τριαντάρης μπάτσος θα αντιμετωπίσεις ζόρικες καταστάσεις

2_DSC02818
Λένε ότι η καλύτερη μορφή ψυχοθεραπείας είναι το γράψιμο; Το διαπιστώσατε γράφοντας το «Ναρκοπέδιο του Έρωτα»;

Κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων που έγραφα και έσβηνα το «Ναρκοπέδιο του Έρωτα», βίωσα πολλαπλές συγκινήσεις, δραματικές ενδοσκοπήσεις, ψυχολογικές μεταπτώσεις που με εκτόξευαν από την υπεραισιοδοξία στην απαισιοδοξία, για να καταλήξω σήμερα ότι όλη αυτή η προσωπική ιλαροτραγωδία με προχώρησε στην αυτογνωσία μου. Δεν με θεράπεψε, αλλά με μύησε στις βαθύτερες ανάγκες μου και πώς να αντιμετωπίζω τις αποτυχίες ψυχραιμότερα. Αυτό φαίνεται καθαρά από τον τρόπο που ασχολούμαι με το δεύτερο βιβλίο μου τώρα.

Φόνοι, ίντριγκες, έρωτας, χαμένες ψυχές. Το «Ναρκοπέδιο» τα έχει όλα αυτά. Υπάρχει συνταγή επιτυχίας;

Το «Ναρκοπέδιο του Έρωτα» ασχολείται με έρωτες, οι οποίοι ξεπερνούν αυτό που ονομάζουμε νορμάλ καταστάσεις. Ως εκ τούτου οι συνέπειες αυτών των ερωτικών σχέσεων οδηγούν τους εμπλεκόμενους στην απογοήτευση ή την ανατροπή σημαντικών μελλοντικών σχεδίων, σε μοιραίες αλλαγές, στην περιπέτεια, το μίσος, την απόρριψη, την τιμωρία. Ακόμα και στο έγκλημα. Ο έρωτας απογοητεύει συχνά αφού εμπεριέχει το στοιχείο της αυταπάτης. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ερωτευμένοι επιτυγχάνουν να διευρύνουν τον χαρακτήρα της επικοινωνίας τους, μετατρέποντάς την σε αμοιβαία αγάπη. Νομίζω ότι υπάρχουν περισσότερες της μίας συνταγές για την επιτυχία μιας σοβαρής σχέσης. Αλλά, παρακαλώ να με συγχωρέσετε που δεν θα επεκταθώ σε αυτό το θέμα, διότι αποτελεί τη βασική ιδέα για το μυθιστόρημα που γράφω.

Το βιβλίο σας υπήρξε και αντικείμενο έρευνας;

Δεν θα μπορούσε να γραφτεί χωρίς έρευνα. Για να δώσω δύο παραδείγματα: Το κεντρικό πρόσωπο, ο αστυνομικός επιθεωρητής Σάββας Καλλίνης, είναι φίλος της ροκ μουσικής. Μόλις μπαίνει στο σπίτι του, βάζει τα μουσικά κομμάτια που του υπαγορεύει η ψυχική του διάθεση. Αυτό το καταλαβαίνει ο αναγνώστης από μια φράση των στίχων που παραθέτω. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι άκουσα πολλά επιτυχημένα τραγούδια της ροκ μουσικής, μέχρι να αποφασίσω ποια θα ήταν τα καταλληλότερα. Επίσης, για να δώσω μια σαφή εικόνα της εργασίας του Σάββα στην αστυνομία, μίλησα με πραγματικούς αστυνομικούς που ερευνούν εγκλήματα κατά ζωής.

1_DSC02847

Ο εκδοτικός οίκος που ανέλαβε το βιβλίο σας ήταν ο πρώτος εκδοτικός οίκος που απευθυνθήκατε; Με αυτή τη γνώση, τι θα συμβουλεύατε έναν φίλο που θέλει να εκδώσει το βιβλίο του.

Ο εκδοτικός οίκος ΩΚΕΑΝΟΣ, ο οποίος τελικά εξέδωσε το βιβλίο μου, ήταν ο μοναδικός που δήλωσε ενθουσιασμό αφού ο αρμόδιος προς έγκριση το διάβασε μέχρι το τέλος. Από ό,τι μου είπαν αρκετοί άνθρωποι του κλάδου, σπάνια διαβάζεται ένα βιβλίο προς έγκριση μέχρι τη μέση ή το τέλος. Δεν αισθάνομαι αρμόδια να κρίνω αυτό το θέμα, απλά το αναφέρω σαν πιθανό εμπόδιο ή προβληματισμό, όχι ως αποτροπή των μελλοντικών συγγραφέων. Προσωπικά, είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη που μου προσέφερε και προσφέρει ο ΩΚΕΑΝΟΣ και εύχομαι το ίδιο σε όλους τους μελλοντικούς μυθιστοριογράφους.

Πρόσφατα κάνατε ένα πολύ μακρινό ταξίδι; Συγκεκριμένα στην Κολομβία. Τι φέρνετε από κει;

Ακόμα κουβαλώ έντονα στη μνήμη την ομορφιά της ζούγκλας και των Άνδεων. Τη συνταρακτική αίσθηση να ζεις εκτός ευρωπαϊκού χρόνου, άμεσα συνδεδεμένος με την οργιώδη φύση που σε περιβάλει. Δεν μιλώ για στερημένη από τροφή ή ανθρώπινη επαφή ζωή. Μιλώ για αφοπλιστική απλότητα.

Ταξιδεύετε για να γράψετε;

Σίγουρα όχι. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εμπειρίες των ταξιδιών δεν με επηρεάζουν. Αυτά που συχνά συγκρατώ είναι απόψεις ανθρώπων διαφορετικών πολιτισμών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων που με ξαφνιάζουν.

Κλείσιμο
1_DSC02722

Συστηθείτε στο κοινό που θέλετε να διαβάσει το «Ναρκοπέδιο του Έρωτα»;

Ονομάζομαι Αλίκη Αλιφέρη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και σπούδασα στη Γερμανία. Έκανα πολλά επαγγέλματα, μην σας ζαλίζω όμως. Περισσότερο ασχολήθηκα στον κλάδο της παιδείας και των εκδόσεων. Είμαι πολύ παντρεμένη με τον συγγραφέα Θωμά Σιταρά (το πολύ αναφέρεται στον χρόνο διάρκειας του γάμου) και έχω μία δύσκολη κόρη, τη Φοίβη (το δύσκολη αναφέρεται στις διαφορετικές απόψεις που προσπαθούμε να βολέψουμε στην αγάπη μας). Τα τελευταία χρόνια γράφω, μελετώ και ταξιδεύω εντός και εκτός Ελλάδας. Α! και πρόσφατα απέκτησα Facebook ώστε να μπορώ να επικοινωνώ με τους αναγνώστες μου.

Ας πούμε ότι υπάρχουν δυο επιλογές: Γράφω και δεν εκδίδομαι ποτέ. Εκδίδομαι αλλά δεν κάνω το μεγάλο μπαμ. Τι σας φαίνεται χειρότερο;

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι κάθε συγγραφέας θέλει να δει το βιβλίο του να διαβάζεται, όσο λίγοι κι αν είναι οι αναγνώστες.

Ο Όσκαρ Ουαϊλντ έχει πει: Ο κόσμος χωρίζεται σε δύο τάξεις: Αυτούς που πιστεύουν το απίστευτο και αυτούς που κατορθώνουν το ακατόρθωτο. Σε ποια τάξη ανήκετε;

Με όλο τον σεβασμό για την ευφυία του Όσκαρ Ουάιλντ, νομίζω ότι ο κόσμος χωρίζεται σε ποικιλότερες κατηγορίες. Πάντως, εάν είχα να διαλέξω ανάμεσα στις δύο τάξεις που αναφέρατε, θα απαντούσα στη δεύτερη. Αυτοί που πιστεύουν το απίστευτο, μάλλον είναι ελλιπώς ενημερωμένοι.

Σας ευχαριστώ.

Κι εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας.

Cover_NARKOPEDIO_FRONT

Το βιβλίο τη Αλίκης Αλιφέρη «Το Ναρκοπέδιο του Έρωτα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης