«Έφυγε» στα 103 του ο θρύλος του Χόλιγουντ Κερκ Ντάγκλας

«Έφυγε» στα 103 του ο θρύλος του Χόλιγουντ Κερκ Ντάγκλας

Την είδηση ανακοίνωσε ο γιος του, επίσης σπουδαίος ηθοποιός του Χόλιγουντ, Μάικλ Ντάγκλας

000_1OQ6KM
Ένας μεγάλος -σε ηλικία και αξία- του Χόλιγουντ «έφυγε» για τη χώρα των αγγέλων... Ο θρύλος της κινηματογραφικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης Κερκ Ντάγκλας, απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών, αφήνοντας πιο φτωχό τον κόσμο του θεάματος.

Την είδηση ανακοίνωσε ο γιος του, επίσης σπουδαίος ηθοποιός του Χόλιγουντ, Μάικλ Ντάγκλας, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. «Με τεράστια λύπη μας, τα αδέρφια μου και εγώ, νωστοποιούμε ότι ο Κερκ Ντάγκλας μας άφησε σήμερα σε ηλικία 103 ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει:

«Για τον κόσμο ήταν ένας θρύλος, ένας ηθοποιός από την χρυσή εποχή του κινηματογράφου που έζησε όμορφα στα χρυσά του χρόνια, ένας ανθρωπιστής η δέσμευση του οποίου στο δίκαιο και στους σκοπούς τους οποίους πίστευε έθεσαν ένα πρότυπο από το οποίο όλοι μας εμπνευστήκαμε. Αλλά για μένα και τα αδέρφια μου, τον Τζόελ και τον Πίτερ, ήταν απλά ο πατέρας, για την Κάθριν ήταν ένας υπέροχος πεθερός, για τα εγγόνια και τα δισέγγονά του ήταν ένας αγαπητός παππούς και για την γυναίκα του Άννα ήταν ένας υπέροχος σύζυγος».

Όπως γράφει ο Μάικλ Ντάγκλας «ο Κέρκ έζησε καλά τη ζωή του και αφήνει πίσω του μια κληρονομιά στον κινηματογράφο που θα κρατήσει στις γενιές που θα ακολουθήσουν, και μια ιστορία ως επιφανής φιλάνθρωπος που εργάστηκε προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους και να φέρει ειρήνη στον πλανήτη».

Ο γιoς του Κερκ Ντάγκλας κλείνει την ανάρτησή του στο Instagram με την αποκάλυψη όσων του είπε στα τελευταία του γενέθλια «και θα παραμείνουν για πάντα αληθινά: Μπαμπά σε αγαπώ πάρα πολύ και είμαι τόσο περήφανος που είμαι γιός σου».

Κλείσιμο


Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, κινηματογραφικός παραγωγός και συγγραφέας ο Κερκ Ντάγκλας εμφανίσθηκε σε περισσότερες από 90 ταινίες και αναδείχθηκε σ’ έναν από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς που ανέδειξε το Χόλιγουντ. Διακρίθηκε σε δραματικούς ρόλους, κυρίως σε γουέστερν και πολεμικές ταινίες. Προοδευτικών αρχών, βοήθησε αρκετούς «μαυροπινακισμένους» καλλιτέχνες της Μακαρθικής περιόδου (δεκαετία του 1950), να επανέλθουν στην κανονικότητα και στο επάγγελμά τους. Γιος του  είναι  ο γνωστός ηθοποιός και παραγωγός Μάικλ Ντάγκλας.

Νταγκλας_γιος
Ο Κέρκ Ντάγκλας με τον γιο του Μάικλ Ντάγκλας

Ο Ισούρ Ντανιέλοβιτς, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου  1916 στο Άμστερνταμ της πολιτείας της Νέας Υόρκης, από γονείς ιουδαϊκού θρησκεύματος και ρωσικής καταγωγής. Παιδί πολυμελούς φτωχής οικογένειας μεταναστών - ο πατέρας του ήταν ρακοσυλλέκτης - έκανε σαράντα διαφορετικές δουλειές μέχρις ότου αναγνωρισθεί το ταλέντο του στην υποκριτική. Το 1941 κατετάγη στο Ναυτικό και πολέμησε στα μέτωπα του  Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε ήταν που άλλαξε το όνομά του σε Κερκ Ντάγκλας, το οποίο διατήρησε μέχρι σήμερα.

Το 1946, έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία «Αμαρτωλές γυναίκες» («The Strange Love of Mar­tha Ivers) του Λούις Μάιλστοουν κι έγινε διάσημος αρκετά γρήγορα, ερμηνεύοντας τον αδίστακτο πυγμάχο στην ταινία του Μαρκ Ρόμπσον «Φλογισμένα Πάθη» («Champion», 1949), ερμηνεία που του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα για το  'Οσκαρ  Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Το ταλέντο του επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια σε πολλές ταινίες, ανάμεσά στις οποίες είναι: «Οι σταυροφόροι της Δύσης» («The Big Sky», 1952) του Χάουορντ Χοκς, «Η ωραία και το κτήνος» («The Bad and the Beautiful») του Βινσέντε Μινέλι, όπου ήταν και πάλι υποψήφιος για Όσκαρ, «Χωρίς συρματοπλέγματα» («Man Without a Star», 1955) του Κινγκ Βίντορ, «Η ζωή ενός ανθρώπου» (Lust for Life, 1956) του Βινσέντε Μινέλι, όπου υποδύθηκε τον ζωγράφο Βαν Γκογκ και ήταν για τρίτη φορά υποψήφιος για Όσκαρ, «Ασύλληπτος επαναστάτης» («Lonely Are the Brave», 1962) του Ντέιβιντ Μίλερ, «Οι ακατανίκητοι» (The War Wagon, 1967) του Μπερτ Κένεντι, «Ο συμβιβασμός (The Arrangement, 1969) του  Ηλία Καζάν, «Ήταν ένας παλιάνθρωπος («There Was a Crooked Man...»,1969) του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς κ.ά.

Το 1963 έπαιξε στο Μπρόντγουεϊ στο θεατρικό έργο του Κεν Κέσεϊ «Στην Φωλιά του Κούκου» («One Flew Over the Cuckoo’s Nest»). Εντυπωσιάστηκε από τη δύναμη του έργου, ώστε αγόρασε τα δικαιώματά του, τα οποία αξιοποίησε το 1975 ο γιος του Μάικλ Ντάγκλας, μεταφέροντάς το στη μεγάλη οθόνη με σκηνοθέτη τον Μίλος Φόρμαν και πρωταγωνιστή τον Τζακ Νίκολσον και κερδίζοντας πέντε Όσκαρ.

To 1973 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία, την περιπέτεια «Skalawag», για να ακολουθήσει το γουέστερν «Posse» δύο χρόνια αργότερα. Από τη δεκαετία του 1980 ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, γράφοντας βιβλία αναμνήσεων, βιβλία για παιδιά και μυθιστορήματα. Το 1996 τιμήθηκε με Όσκαρ για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο.

Ο Κερκ Ντάγκλας παντρεύτηκε δύο φορές. Από το 1943 έως το 1951 με τη συμμαθήτριά του στη Δραματική Σχολή της Νέας Υόρκης Νταϊάνα Ντιλ (1923-2015), με την οποία απέκτησε δύο αγόρια, τον ηθοποιό και παραγωγό Μάικλ Ντάγκλας (γ. 1944) και τον παραγωγό Τζόελ Ντάγκλας (γ. 1947). Από τον δεύτερο γάμο του με τη γερμανίδα Χανελόρε Μαρξ (γ.1919), που άντεξε στη διάρκεια του χρόνου, απέκτησε άλλα δύο αγόρια, τον παραγωγό Πίτερ Ντάγκλας (γ. 1955) και τον ηθοποιό Έρικ Ντάγκλας (1958-2004).

Kirk Douglas celebrates 102nd birthday

Δείτε βίντεο: «Έφυγε» στα 103 του ο θρύλος του Χόλιγουντ Κερκ Ντάγκλας
«Έφυγε» στα 103 του ο θρύλος του Χόλιγουντ Κερκ Ντάγκλας


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης