Γιώτα Νέγκα στο protothema.gr: Σκέφτηκα πολλές φορές να τα παρατήσω στο παρελθόν

Γιώτα Νέγκα στο protothema.gr: Σκέφτηκα πολλές φορές να τα παρατήσω στο παρελθόν

Η ερμηνεύτρια παρουσιάζει τα καινούργια της τραγούδια κάθε Σάββατο βράδυ στον «Σταυρό του Νότου»

Νεγκα1_2
Στο πρόσωπό της και κυρίως στη φωνή της ανακαλύψαμε, τα τελευταία χρόνια, μια αξιόλογη λαϊκή ερμηνεύτρια από εκείνες που κουβαλούν το αυθεντικό λαϊκό μουσικό αίσθημα του παρελθόντος.Επιπλέον, αποτελεί ένα ακόμη ζωντανό παράδειγμα που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η επιτυχία δεν έχει ηλικία, δεν απαιτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Γιατί όταν ακούμε τη Γιώτα Νέγκα να ερμηνεύει, «Με τα μάτια κλειστά», να διεκδικεί το «Δίκιο» της και να επιμένει «Δεν με κρατάει ό,τι θυμάμαι», δεν έχει καμία απολύτως αξία ούτε ο τόπος ούτε ο χρόνος ούτε οι συνθήκες. Γιατί, απλά, η φωνή της έχει τη δύναμη να μάς ταξιδεύει στο χθες, το σήμερα και το αύριο.

Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία της δισκογραφική δουλειά, η ερμηνεύτρια είναι έτοιμη να μάς διηγηθεί τις νέες μουσικές ιστορίες που έγραψαν για εκείνη ο Νίκος Μωραίτης και ο Νίκος Μερτζάνος. Αυτές τις ιστορίες, μαζί με παλαιότερα αγαπημένα τραγούδια της, ερμηνεύει κάθε Σάββατο βράδυ, στον «Σταυρό του Νότου».
Nega2
«Αν ποθείς κάτι με την καρδιά σου, θα σού δοθεί κάποια στιγμή» λέει ο Γιώτα Νέγκα


«Αυτό που θέλεις στη ζωή το καταφέρνεις» είναι ο τίτλος – μήνυμα ζωής της νέας της δισκογραφικής δουλειάς και δεν θα μπορούσαμε παρά να αναρωτηθούμε αν πρόκειται για μια πεποίθηση με την οποία η ίδια συντάσσεται: «Κάποια στιγμή γύρισα και κοίταξα τί μου έχει συμβεί και διαπίστωσα πως παιδικά και εφηβικά μου όνειρα έχουν, με τον τρόπο τους βέβαια, πραγματοποιηθεί. Η αλήθεια είναι πως πρώτη φορά στη ζωή μου το συνειδητοποίησα και χαμογέλασα μ' αυτό. Δεν το είχα κάνει μέχρι τώρα. Ήθελα λοιπόν να το πω δημόσια, γιατί πραγματικά το πιστεύω, πως αν ποθείς κάτι με την καρδιά σου και το ποτίζεις με πίστη, προσήλωση και αγάπη, θα σού δοθεί κάποια στιγμή» απαντά με ειλικρίνεια η ίδια στο
protothema.gr μοιάζοντας πιο συνειδητοποιημένη αλλά και ικανοποιημένη από ποτέ.

Είναι σημαντικό η παραπάνω παραδοχή να προέρχεται από την Γιώτα Νέγκα, μια ερμηνεύτρια που πάλεψε σκληρά και για πολλά χρόνια μέχρι να καταφέρει να περάσει η ιδιαίτερη φωνή της στο ευρύ κοινό και να αποκτήσει το δικό της ρεπερτόριο. Σήμερα όμως, ξέρει πλέον καλά, πως το ταλέντο και η σκληρή δουλειά έρχεται η στιγμή που επιβραβεύονται: «Υπάρχουν κάποια πράγματα που ο άνθρωπος δεν ορίζει, όπως η τύχη για παράδειγμα. Την τύχη τη σέβομαι ως παράγοντα, δεν αγκιστρώνομαι όμως απ' αυτήν γιατί έχω πειστεί πλέον πως ο χρόνος έχει τον δικό του...θεό. Σού φέρνει αυτά που επιθυμείς όποτε εκείνος επιλέξει. Καμιά φορά μάλιστα σού φέρνει υπέροχα πράγματα που ούτε καν τα φανταζόσουν» εξηγεί.

Οι απόψεις της και τα συναισθήματά της, βεβαίως, δεν ήταν εξίσου θετικά και στο παρελθόν. Γιατί τότε οι δυσκολίες ήταν πολλές, η προσμονή για αναγνώριση των κόπων της μεγάλη, και τα εμπόδια ακόμη περισσότερα. «Ήταν δύσκολη όλη αυτή η διαδρομή;» τη ρωτάμε για να πάρουμε την παρακάτω ειλικρινέστατη απάντηση: «Αν με ρωτούσαν πριν πέντε – δέκα χρόνια θα έλεγα πως ο μουσικός μου δρόμος ήταν δύσκολος. Σήμερα που μιλάμε,όμως, νιώθω πως δεν έχω δικαίωμα να παραπονιέμαι γιατί έχω τη τύχη να κάνω αυτό που διάλεξα και αγαπώ και μάλιστα να μπορώ να ζω απ' αυτό, έχω τη δυνατότητα να γνωρίζω σπουδαίους ανθρώπους, να ερμηνεύω όμορφα τραγούδια που έχουν γραφτεί για μένα».
Το δίκιο μου: Γιώτα Νέγκα - Θέμης Καραμουρατίδης
Κλείσιμο


Εξομολογείται, ωστόσο, πως ήταν οι πολλές οι στιγμές στο παρελθόν που ένιωσε να λυγίζει, που πίστεψε ότι δεν θα τα καταφέρει: «Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν το να μπορέσω να παλέψω τις απογοητεύσεις και να συνεχίσω. Σκέφτηκα πολλές φορές να τα παρατήσω αλλά την επόμενη στιγμή ένιωθα πως δεν θα μπορούσα να το κάνω».

Για την Γιώτα Νέγκα, εξάλλου, η μουσική και το τραγούδι, υπήρξαν πάντα συνυφασμένα με την ίδια της της ύπαρξη. Ήταν τόσο πολύ και από τόσο μικρή μέσα σε αυτό που δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει, τότε, πως θα μπορούσε κάποια στιγμή να τα αντιμετωπίσει ως επάγγελμα. Πώς να δει εξάλλου ως επάγγελμα την μεγάλη της αγάπη η οποία μπορούσε να μην κρατήσει,ως παιδί, μακριά ακόμη και από το παιχνίδι;

Αυτή τη ρομαντική, την αθώα προσέγγιση απέναντι στη μουσική προσπαθεί να διατηρεί μέχρι σήμερα γιατί μόνον έτσι βρίσκει νόημα να συνεχίσει: «Δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα σε μένα από τότε που ήμουν μικρή και ονειρευόμουν μια όμορφη διαδρομή στο τραγούδι. Η αλήθεια είναι πως κάνω μεγάλο αγώνα για να παραμείνω 15 χρονών…! Συνεχίζω να προσεγγίζω τα τραγούδια με την ίδια αθωότητα, κάθε φορά σαν να είναι η πρώτη φορά. Και δεν θέλω να αλλάξει αυτό και δεν θέλω να δημιουργηθεί μέσα μου η αίσθηση ότι έχω φθάσει κάπου. Γιατί αν φτάσω, θα σταματήσω. Κι εγώ θέλω να δω πολλά πράγματα ακόμη» εξηγεί η ίδια και προσθέτει με νόημα: «Ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τη ζωή και τη δουλειά σου είναι μια προσωπική επιλογή η οποία απαιτεί προσπάθεια για να τον διατηρήσεις. Δεν είναι πάντα εύκολο. Το θέμα είναι να ξέρει για τί ακριβώς προσπαθείς».

Εκείνη, ευτυχώς, ξέρει ποιος είναι στόχος της. Θέλει να συνεχίσει να εξερευνά τον κόσμο του τραγουδιού, θέλει να κάνει κι άλλες όμορφες συνεργασίες, θέλει να ερμηνεύει τραγούδια που να παρουσιάζουν όλες τις πλευρές της και κυρίως θέλει να συνεχίσει να ονειρεύεται. Γεγονός ιδιαίτερα θετικό για το μέλλον του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού το οποίο στερείται, όσο περνούν τα χρόνια, αυθεντικών εκπροσώπων. Γιατί οι αρκετοί τραγουδιστές είναι περίπου λαϊκοί και τα τραγούδια τους απλώς…:λαϊκοφέρνουν.
Γιώτα Νέγκα - Βρες Μου Έναν Άλλο - Official Lyric Video


Πώς εξηγεί η Γιώτα Νέγκα το παραπάνω φαινόμενο; «Θεωρώ ότι κάπου στη διαδρομή έσπασε ένας κρίκος της μουσικής μας αλυσίδας. Σαν να άλλαξε κάπως η αυθεντική απόχρωση του λαϊκού ήχου από υπερβολικές προσμίξεις που έγιναν. Το καινούργιο, το φρέσκο είναι κάτι πολλά ωραίο αρκεί να μην αλλοιώνει την ουσία, το νόημα του αυθεντικού. Και για το ελληνικό τραγούδι τα αυθεντικά λαϊκά μονοπάτια και η εκφορά της ελληνικής γλώσσας είναι πολύ σημαντικά. Δεν πρέπει λοιπόν να αλλοιώνονται αλλά μόνον να στολίζονται. Γι' αυτό και δεν μού αρέσουν πάντα οι διασκευές που γίνονται. Όταν πιάνεις στα χέρια σου τη δημιουργία ενός άλλου καλλιτέχνη είναι σαν να κρατάς στην αγκαλιά σου το παιδί του. Οπότε πρέπει να το προφυλάξεις και να το σεβαστείς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης