Έτος Μελίνα Μερκούρη: Αυτό είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Έτος Μελίνα Μερκούρη: Αυτό είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Με εκθέσεις, συναυλίες, ημερίδες και παρουσιάσεις θα εορταστούν τα 100 χρόνια από τη γέννησή της

Μελινα__πορτραιτο
Με την παρουσίαση της έκδοσης των πρακτικών της Διεθνούς Ημερίδας με θέμα «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου, θα εγκαινιαστεί ο κύκλος εκδηλώσεων του Έτους Μελίνα Μερκούρη 2020 που διοργανώνεται με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της αξέχαστης ηθοποιού, μιας προσωπικότητας λαμπερής που καινοτόμησε, διεκδίκησε και ταξίδεψε την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μελινα_-_Ζακ_Λανγκ_-_Καρολος_Κουν
Η Μελίνα ανάμεσα στον Ζακ Λανγκ, που είναι επίκεφαλής της επιτροπής του Έτους Μελίνα Μερκούρη. και τον Κάρολο Κουν

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι, στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, παρουσία Παρόντες της  γενικής γραμματέως του Ιδρύματο,  Μανουέλλας Παυλίδου και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη,  όλοι  τους μέλη της επιτροπής εκδηλώσεων  του επετειακού έτους επικεφαλής της οποία είναι ο  πρώην υπουργός Πολιτισμού και προσωπικός φίλος της Μελίνας, Ζακ Λανγκ,

«Η Μελίνα ήταν μια πληθωρική προσωπικότητα και σε ό,τι αναλάμβανε να κάνει έμπαινε μπροστά ο αυθορμητισμός, η πίστη και το όραμα. Γι' αυτό όλη της η ζωή ήταν μια παράσταση, την οποία όμως ζούσε η ίδια με απόλυτη ειλικρίνεια» είπε με νόημα η υπουργός Πολιτισμού αναφερόμενη στα βασικά εκείνα χαρακτηριστικά που έκαναν την Μελίνα μοναδική.

Κλείσιμο
Η κυρία Μενδώνη υπογράμμισε πως σκοπίμως επιλέχθηκε ως εναρκτήρια μια εκδήλωση που σχετίζεται άμεσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα καθώς, όπως επισήμανε, «η Μελίνα έδωσε έναν μεγάλο αγώνα για την πραγματοποίηση ενός οράματος που όλοι πιστεύουμε ότι θα έρθει το momentum που θα γίνει πραγματικότητα, την ενοποίηση των Γλυπτών και την επανένωσή τους με τον Παρθενώνα».
Μελινα__Παραθενωνας_2
Το όνομα της Μελίνας Μερκούρη συνδέθηκε άρρηκτα με τον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα
Από τις υπόλοιπες προγραμματισμένες εκδηλώσεις ξεχωρίζουν η έκθεση – αφιέρωμα στην διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα που θα φιλοξενηθεί, στα τέλη Μαρτίου, στο φουαγιέ της έδρας της UNESCO στο Παρίσι, το ειδικό αφιέρωμα με τίτλο «Η δική μας Μελίνα» που θα παρουσιαστεί στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και η συναυλία που δώσει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, τον Ιούνιο, στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, με πρόγραμμα αποκλειστικά αφιερωμένο στα τραγούδια της Μελίνας.
Μελινα_ποζα_4
«Όλη της η ζωή ήταν μια παράσταση» είπε με νόημα η Λίνα Μενδώνη

Για τον Ιούνιο, εξάλλου, έχουν προγραμματιστεί και τα εγκαίνια, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, μιας μεγάλης έκθεσης η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φωτογραφίες, αφίσες και κοστούμια της Μελίνας αλλά και κάποια από τα γράμματα που είχε ανταλλάξει με σπουδαίες προσωπικότητες της διεθνούς τέχνης και πολιτικής ενώ στις 18 Οκτωβρίου, ανήμερα των γενεθλίων της, στην πόλη του Πειραιά, στο Δημοτικό Θέατρο, θα φιλοξενηθεί  μεγάλη εκδήλωση – αφιέρωμα στη μνήμη της η οποία θα συνδυαστεί με παράλληλες εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Έτους Μελίνα Μερκούρη συμπληρώνεται από μια ενδιαφέρουσα ημερίδα, που θα διοργανωθεί σε συνεργασία του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, και θα επικεντρώνεται στη δράση που ανέπτυξε η Μελίνα κατά την διάρκεια της θητείας της ως υπουργού Πολιτισμού αλλά και στις ενέργειές της εκείνες που σχετίζονταν με τον ακτιβισμό.

Όσον αφορά στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, τον σημαντικότατο θεσμό που αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες πρωτοβουλίες της Μελίνας Μερκούρη, η κυρία Μενδώνη παραδέχτηκε πως απαιτείται ένα φρεσκάρισμα ενώ προανήγγειλε τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού τους πλαισίου. Γι' αυτό το λόγο, εξάλλου, έχει καλέσει την Τετάρτη όλους τους αρμόδιους των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης