Πέθανε ο πρωτοπόρος εικαστικός Τζον Μπαλντεσάρι

Πέθανε ο πρωτοπόρος εικαστικός Τζον Μπαλντεσάρι

Ήταν ο άνθρωπος που έφερε νέο αέρα στην τέχνη αμφισβητώντας τις παραδοσιακές τεχνικές της και προτείνοντας νέους, επαναστατικούς τρόπους προσέγγισης και παρουσίασής της

Τζονν_Μαλντεσαρι
Εικαστικός καλλιτέχνης διεθνούς εμβέλειας, πρωτοπόρος, πολυβραβευμένος, με συμμετοχές στις μεγαλύτερες εικαστικές διοργανώσεις του κόσμου και παρουσία στα διασημότερα μουσεία ο Τζον Μπαλντεσάρι, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Άφησε την τελευταία του πνοή, στο σπίτι του στο Λος Άντζελες, κλείνοντας ένα σημαντικό κεφάλαιο στο βιβλίο της ιστορίας της σύγχρονης τέχνης.

Ήταν ο άνθρωπος που έφερε νέο αέρα στην τέχνη αμφισβητώντας τις παραδοσιακές τεχνικές της και προτείνοντας νέους, επαναστατικούς τρόπους προσέγγισης και παρουσίασής της. Παρότι ξεκίνησε την καριέρα του, στη δεκαετία του 50, ως ζωγράφος της ημι – αφηρημένης τέχνης απογοητευμένος από την γενικότερη έννοια της τέχνης αλλά και από τα ίδια του τα έργα, το 1970, σε μια κίνηση ολοκληρωτικού αφορισμού, τα έκαψε και κράτησε μόνον τις στάχτες τους!

Ξεκίνησε λοιπόν από την αρχή προσπαθώντας να ανακαλύψει έναν νέο εικαστικό κόσμο που να τον εκφράζει. Εν τέλει τον κέρδισε το κίνημα της Εννοιολογίας του οποίου μάλιστα υπήρξε ένα από τους βασικούς εκφραστές. Πρόκειται για ένα κίνημα που χρησιμοποίησε ως κεντρικό άξονα δημιουργίας όχι τις εικόνες αλλά τις ιδέες αμφισβητώντας μάλιστα, ευθέως, τα κλασικά πρότυπα της υψηλής τέχνης και τους στόχους που θα πρέπει να θέτει.

Ένα επίσης πολύ χαρακτηριστικό «δώρο» που πρόσφερε στην παγκόσμια τέχνη ήταν η εισαγωγή σε αυτήν της αίσθησης του χιούμορ. Η σοβαροφάνεια δεν ήταν ποτέ το φόρτε του οπότε φρόντισε να την αποβάλει και από τα έργα του χρησιμοποιώντας άλλοτε στοιχεία της ποπ αρτ κι άλλοτε πάλι κάποιες χιουμοριστικές λεπτομέρειες οι οποίες έδιναν μια διαφορετική, πιο διασκεδαστική νότα στις δημιουργίες του.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Τζον Μαλντεσάρι συμμετείχε στις μεγαλύτερες διεθνείς εικαστικές διοργανώσεις, από την Μπιενάλε της Βενετίας έως την Documenta ενώ έργα του φιλοξενήθηκαν στα διασημότερα μουσεία του κόσμου.

Το 2014 ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωνε μεγάλος θαυμαστής του, τού απένειμε το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην σύγχρονη τέχνη.

Κλείσιμο
Σημαντικό υπήρξε και το εκπαιδευτικό έργο που παρήγαγε διδάσκοντας στο Ινστιτούτο Τεχνών του Λος Άντζελες. Αρκετοί από τους μαθητές του, μάλιστα, διέγραψαν στη συνέχεια εξέχουσα καλλιτεχνική διαδρομή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης