Ισραήλ: Εκκλησία αφιερωμένη σε μυστηριώδη μάρτυρα αποκάλυψαν οι ανασκαφές

Ισραήλ: Εκκλησία αφιερωμένη σε μυστηριώδη μάρτυρα αποκάλυψαν οι ανασκαφές

Η εκκλησία ανήκει στη βυζαντινή εποχή και εντοπίστηκε στους Αγίους Τόπους, κοντά στην Ιερουσαλήμ – Εντοπίστηκε επιγραφή που αφιερώνεται σε «ένδοξο μάρτυρα» που ωστόσο δεν κατονομάζεται 

israel_ekklisia
Μυστήριο σκεπάζει το πρόσωπο του μάρτυρα που είναι αφιερωμένη μια εκκλησία της βυζαντινής εποχής, που ήρθε στο φως κοντά στην Ιερουσαλήμ, μετά από τρία χρόνια ανασκαφών.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως δάπεδα διακοσμημένα με μεγάλα μωσαϊκά που απεικονίζουν πουλιά, καρπούς και φυτά, πολύχρωμες τοιχογραφίες και μια περίεργη ελληνική επιγραφή που έχει μπερδέψει τους ερευνητές.

«Βρήκαμε μια επιγραφή στο προαύλιο της εκκλησίας που αφιερώνει αυτόν τον χώρο στη μνήμη ενός 'ενδόξου μάρτυρος'», λέει ο Μπενιαμίν Στόρτσαν, ο οποίος διηύθυνε τις ανασκαφές. «Ο μάρτυρας δεν κατονομάζεται και εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο».

Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA) χρονολογεί από τον 6ο αιώνα την εκκλησία αυτή, η οποία βρίσκεται γύρω στα 16 χιλιόμετρα δυτικά της Ιερουσαλήμ.

Μια υπόγεια κρύπτη, που βρέθηκε κάτω από το κύριο τμήμα της εκκλησίας, πιστεύεται ότι είχε στεγάσει το λείψανο του μάρτυρα. «Αυτό είναι το πιο ιερό μέρος στην εκκλησία», λέει ο Στόρτσαν προσθέτοντας πως στον χώρο σύχναζαν προσκυνητές.

תעלומה בבית שמש: מי היה הקדוש המעונה המהולל? כנסייה ביזנטית מפוארת ומסקרנת, נחשפה בחפירות ארכיאולוגיות של רשות העתיקות...

Δημοσιεύτηκε από ‎רשות העתיקות - לגעת בעבר‎ στις Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019
Κλείσιμο


Αν και ο εν λόγω μάρτυρας είναι άγνωστος, ο Στόρτσαν είπε πως η πολυτέλεια του συγκροτήματος μπορεί να φανερώνει ότι το πρόσωπο αυτό ήταν μια σημαντική μορφή. Μια άλλη επιγραφή δείχνει πως ο βυζαντινός αυτοκράτορας Τιβέριος Β' Κωνσταντίνος είχε βοηθήσει αργότερα στη χρηματοδότηση μιας επέκτασης της εκκλησίας.

«Ξέρουμε για λίγες εκατοντάδες εκκλησίες στους Άγιους Τόπους, όμως αυτή η εκκλησία υπερτερεί κατά πολύ των περισσότερων εξ αυτών όσον αφορά την κατάσταση στην οποία διατηρείται και την αυτοκρατορική εμπλοκή στη χρηματοδότησή της», τόνισε ο Στόρτσαν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης