Βρετανικό Μουσείο: Θα εξετάσουμε κάθε αίτημα δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα

075_economou-notitle180219_npTAy

Κάθε αίτημα εξετάζεται από τους διοικούντες επιτρόπους, αναφέρει εκπρόσωπος του Μουσείου – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Και «πόλεμος» κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση του πρωθυπουργού 

Στο επίσημο αίτημα της κυβέρνησης για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα παραπέμπει το Βρετανικό Μουσείο, σημειώνοντας ότι κάθε τέτοιο αίτημα εξετάζεται από τους διοικούντες επιτρόπους και δεν αφορά την κυβέρνηση της Βρετανίας.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απευθείας επικοινωνία από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την πρόταση που έγινε το Σαββατοκύριακο, αν και το Μουσείο συνεργάζεται με ελληνικά μουσεία και θεσμούς επί μιας σειράς προγραμμάτων», ανέφερε το Βρετανικό Μουσείο στο ΣΚΑΪ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη που προαναγγέλλει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Το Βρετανικό Μουσείο είναι προσηλωμένο στο να μοιράζει τη συλλογή του όσο πιο ευρέως γίνεται. Ως ένας από τους κορυφαίους δανειστές αντικειμένων στον κόσμο, πέρυσι δανείσαμε πάνω από 5.000 αντικείμενα σε χώρους στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς», ανέφερε αρχικά εκπρόσωπος του λονδρέζικου ιδρύματος.

«Οι Επίτροποι θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε κομμάτι της συλλογής. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απευθείας επικοινωνία από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την πρόταση που έγινε το Σαββατοκύριακο, αν και το Μουσείο συνεργάζεται με ελληνικά μουσεία και θεσμούς επί μιας σειράς προγραμμάτων», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη φράση του κ. Μητσοτάκη ότι προτίθεται να υποβάλλει το αίτημα στον Μπόρις Τζόνσον, η εκπρόσωπος ανέφερε: «Ως σώμα που διοικείται από επιτρόπους, οποιοδήποτε δάνειο της συλλογής θα ήταν ζήτημα που θα αφορούσε τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, όχι την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Πόλεμος» κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση Μητσοτάκη για τα Γλυπτά 

Σκληρή κόντρα, όμως,  έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μετά την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη - με συνέντευξή του στην εφημερίδα Observer - προς τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, να εκτεθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021. Την αντίδραση της πρώην υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, προκάλεσε η πρόταση του προέδρου της ΝΔ, η οποία τον κατηγόρησε για κυνική αντιμετώπιση.

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού αναφορικά με το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψε η Μυρσίνη Ζορμπά.

«Κυνισμός σημαίνει να εγκαταλείπονται στην τύχη τους μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι επί πέντε έτη, λόγω ιδεοληψιών και αδιαφορίας», απαντά – μεταξύ άλλων – με αιχμηρό ύφος το υπουργείο Πολιτισμού στη σφοδρή κριτική της Μυρσίνης Ζορμπά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ:

«Με αφορμή τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στον Observer, η τέως υπουργός Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά υπαγόρευσε στον ΣΥΡΙΖΑ μακροσκελή ανακοίνωση. Αν βέβαια έμπαινε στον κόπο να διαβάσει τη συνέντευξη, θα έβλεπε όχι μόνο την ορθή διατύπωση του παγίου αιτήματος από τον Πρωθυπουργό για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, αλλά και σαφώς διατυπωμένη τη θέση του ότι «το Βρετανικό Μουσείο δίνει μια χαμένη μάχη».

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε στον Observer ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν αποποιείται το πάγιο αίτημά της για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και επ’ ουδενί τρόπω αναγνωρίζει καμία κυριότητα στην βρετανική πλευρά, θεωρώντας ότι μία ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασής του θα αποτελούσε σημαντική χειρονομία καλής θελήσεως, εμπεριέχουσα την ουσιαστική αναγνώριση των Βρετανών για το δίκαιο της απαίτησης. O ΣΥΡΙΖΑ και η τέως υπουργός αγνοούν την ουσιαστική σημασία της λέξης κυνισμός. Τι σημαίνει κυνισμός. Κυνισμός σημαίνει να μεταβιβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση χιλιάδες αρχαιολογικούς χώρους στο Υπερταμείο, συμπεριλαμβανομένης της Κνωσού.

Κυνισμός σημαίνει να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρήματα «φυλακισμένα» στις αποθήκες των μουσείων, αντί να ταξιδεύουν ως περιοδικές εκθέσεις, στο πλαίσιο πάντα των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου, διδάσκοντας την διαχρονική συνεισφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο Πολιτισμό.

Κυνισμός σημαίνει να εγκαταλείπονται στην τύχη τους μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι επί πέντε έτη, λόγω ιδεοληψιών και αδιαφορίας.

Κυνισμός σημαίνει ότι στο πλαίσιο της πολιτιστικής διπλωματίας, δεν έγινε καμία απολύτως προετοιμασία επί πέντε έτη για την διοργάνωση ανάλογων εμβληματικών εκθέσεων από το ΥΠΠΟΑ για το εξωτερικό.

Επιπλέον η κ. Ζορμπά είτε έκανε ένα λάθος είτε απλά είπε ψέματα. Τι είναι χειρότερο; Διότι οι εμβληματικές εκθέσεις στις οποίες αναφέρεται, στην Κίνα και την Αμερική -δηλαδή Heaven and Earth, Greeks, Το ναυάγιο των Αντικυθήρων- προετοιμάζονταν από το 2010 και εγκαινιάστηκαν για πρώτη φορά το 2013 και το 2014. Αυτές οι εκθέσεις ταξίδευαν τα προηγούμενα πέντε χρόνια».

Νωρίτερα, η Μυρσίνη Ζορμπά εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ τόνισε, μεταξύ άλλων, «θεωρούμε ότι η μοναδική αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με παρόμοιο κυνισμό, σαν να πρόκειται για ένα οποιοδήποτε εξαγώγιμο προϊόν που η αφθονία του, μάλιστα, το υποτιμά. Οι πολιτιστικές ανταλλαγές δεν ανήκουν στο εμπορικό επιμελητήριο, τουλάχιστον ακόμη, και απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς πολιτιστικής διπλωματίας. Στα προηγούμενα χρόνια, το υπουργείο Πολιτισμού οργάνωσε μεγάλο αριθμό σημαντικών εκθέσεων και ανταλλαγών εξαιρετικής εμβέλειας σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ ως την Κίνα, προβάλλοντας τον ελληνικό πολιτισμό όχι γιατί μας περίσσευε αλλά γιατί ήταν μοναδικός και πολύτιμος στα μάτια όλης της ανθρωπότητας».

Επίθεση στο Μαξίμου εξαπέλυσε και ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος, ο οποιος τόνισε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Δεν γνώριζε ο κ. πρωθυπουργός ότι το Βρετανικό Μουσείο θέτει ως προϋπόθεση την αναγνώριση της ιδιοκτησίας των μαρμάρων προκειμένου να τα δανείσει;»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (110)

Δημήτρης

Το δανεικά και αγύριστα... το σκέφτηκε κανείς;

Στέλιος

Ακόμα και σε αυτά τα θέματα, παραμένει αρρωστημένα διαχαστικός ο ΣΥΡΙΖΑ. Να την χαίρεστε αυτη την αριστερίλα κύριοι. Δεν μας αξίζει.

Δημήτρης Υψηλαντοπουλος

Παραμονή ρεβεγιόν 3ης Σεπτεμβρίου... Ποτέ θα ξαναβγεί το ΠΑΣΟΚ να πάμε στα μπουζούκια Δευτέρα βράδυ και να γυρίσουν πίσω τα γλυπτά της Ακρόπολης μέσα σε μπουζουξιδικο; +ο επισκοπος Βλαχομπογδανιας και έξαρχος Ρότερνταμ Δημήτριος Υψηλαντοπουλος κατά κόσμον Χρήστος Γατος

Εδώ γελάμε

Πώς είναι δυνατόν να λες ότι κάτι είναι δικό σου, ανήκει σε σένα και να ζητάς να σου το δανείσουν, αυτό μόνο ο Κουλης μπορεί να το κάνει. Βέβαια σε άλλες εποχές αν το εκανε αυτο αλλη κυβέρνηση, τα αντικειμενικά ΜΜΕ θα της έσερναν τα εξ αμάξης, τώρα περνάει στα ψιλά, άραγε γιατί;

Ευχαριστώ

Νομίζω όμως ότι τα γλυπτά δέ μας ανήκουν τους τα πούλησαν επί τουρκοκρατίας Μπορούμε να ζητήσουμε ανταλλαγή με κάτι άλλο όμως

Βαγγέλης

Να μην νομίζεις, μάθε πρώτα τι έγινε και μετά γράψε σχόλιο. Δεν τα αγόρασαν λάσωσαν τούρκους για να βγάλουν έξω δήθεν τα αντίγραφα

CA

Μη μαλωνετε.. να τα παρουμε δανεικα και αγυριστα, αμα ερθουν δηλ ελλαδα, θα εφαρμοσουμε τη γνωστη μεθοδο μας, τη γραφειοκρατια και κολισιεργεια, και ας τους να περιμενουν επιστροφη..

tom mix

Θελω να κανω την εξης ερωτηση στην κυβερνηση τσιρκο,τα γλύφτα ποτε θα ρθουνε;;φετος,η το 2021;;;

@tom mix

Εσύ μάλλον είσαι το Clown...

Άγις

Δεν είναι πάντως κακό να ζητάς πίσω την ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ σου ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ!___Είναι ΠΟΛΥ ΔΙΚΟ ΣΟΥ αυτό.___Είναι οι ΜΝΗΜΕΣ σου αυτό.___ Αναξάρτητα αν ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ το τύποις Νομικό Δικαίωμα να το Διεκδικήσεις!..

Μα καθόλου δεν τον κόβει;

Να δανειστείς τα λεηλατημένα,είτε αγγλικά είτε γαλλικά,είναι Η ξεφτίλα.

ΤΡΟΛΗΣ

Βρήκα τελικά τι θα εικονίζεται στο μελλοντικό ακριβότερο ελληνικό νόμισμα από τη μία πλευρά ο Κυριάκος ο ηγέτης από την άλλη τα γλυπτά μα βέβαια αυτά ταιριάζουν η αρχαία να συμπορεύεται με τη σύγχρονη σοφία

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης