Αίγυπτος: Παρουσιάστηκε η σαρκοφάγος του Τουταγχαμών

tutankhamun_art

Η εργασία της αποκατάστασής της ξεκίνησε στα μέσα του Ιουλίου έπειτα από τη μεταφορά της σαρκοφάγου από την Κοιλαδα των Βασιλέων στο Λούξορ, στη νότιο Αίγυπτο, στο Μέγα Μουσείο του Καΐρου

Η Αίγυπτος παρουσίασε σήμερα τη χρυσή σαρκοφάγο του Φαραώ Τουταγχαμών, που υποβάλλεται σε εργασίες αποκατάστασης για πρώτη φορά μετά την ανακάλυψή της το 1922.

Η εργασία της αποκατάστασής της ξεκίνησε στα μ έσα του Ιουλίου έπειτα από τη μεταφορά της σαρκοφάγου από την Κοιλαδα των Βασιλέων στο Λούξορ, στη νότιο Αίγυπτο, στο Μέγα Μουσείο του Καΐρου.
tutankhamun
«Παρουσιάζουμε ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο, όχι μόνον για την Αίγυπτο, αλλά και για ολάκερον τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεντ αλ Ενάνι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Μέγα Μουσείο της Αιγύπτου, κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας.

Η σαρκοφάγος του νεαρού Φαραώ θα εκτεθεί μαζύ με άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τον Τουταγχαμών στα τέλη του 2020, όταν το νέο γιγαντιαίων διαστάσεων Μουσείο θα ανοίξει για το κοινό. Η αποκατάσταση αναμένεται να διαρκέσει ένα οκτάμηνο.
tutankhamun3

Η ξύλινη σαρκοφάγος, με επίχρυση εξωτερική επένδυση, έχει μήκος 2,23 μ. και είναι διακοσμημένη με μία προσωπογραφία του νεαρού άνακτα, που φέρει τα σύμβολα των Φαραώ, το σκήπτρο και το φραγγέλιο, όπως αναφέρεται στο κείμενο του υπουργείου Αρχαιοτήτων.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα παρουσιάσθηκαν ρωγμές «στο επίπεδο των στρώσεων του επίχρυσου γύψου, ιδίως σε εκείνα στο κάλυμμα της βάσης», ανακοίνωσε το υπουργείο.

Αναρρηθείς στον θρόνο της Αιγύπτου το 1333 πΧ, ο Τουταγχαμών είναι αναμφίβολα ο διασημότερος Φαραώ στην Ιστορία, ιδίως εξαιτίας των απίστευτων συνθηκών της ανακάλυψης του τάφου του, ο οποίος ήταν ασύλλητος, στην Κοιλάδα των Βασιλέων το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.
tutankhamun2

Γόνος του Φαραώ Αχενατόν συζύγου της εξίσου διάσημης Νεφερτίτης, «ο παίς Φαραώ» ανήλθε στην εξουσία σε ηλικία εννέα ετών κι έφυγε από τη ζωή δέκα χρόνια αργότερα από ελονοσία σε συνδυασμό με μία νόσο των οστών.

Από τις αρχές Ιουλίου, η Αίγυπτος ζήτησε από την Ιντερπόλ να εντοπίσει το γλυπτό προσωπείο του Τουταγχαμών, ηλικίας 3000 ετών, το οποίο δημοπρατήθηκε στο Λονδίνο έναντι 5,3 εκατ. ευρώ παρά την εκπεφρασμένη αντίθεση του Καΐρου.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

tutankhamun5
tutankhamun4

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Με ένα γκράφιτι

Από αριστερό επαναστάτη ενάντια στη βασιλεία και στη σκλαβιά που επικρατούσε τότε θα ήταν αποδεκτό από τη αποχαυνωμενη μάζα της αριστερής θολοκουλτουρας.

Wolf

Όλοι κάνετε λάθος. Η κυρά Τασία ήταν μέσα και ξαναμπήκε μετά τις εκλογές.

Xaxaxa

Μήπως είναι η Μούμια που θέλανε οι Αμερικανοί να κάνουν την ταιvία MUMMY και ψάχνανε την Τασία του ελληνικού κοινοβουλίου για να πιστοί στις απαιτήσεις της ταινίας !?!?!?!

Someone

Το «μαζύ» στα Ελληνικά γράφεται μαζί

@Nik δεν κατάλαβες

Το άρθρο λέει : γόνος του Αχενατόν , συζύγου της Νεφερτίτι ! Η Νεφερτίτι - απορώ γιατί γράφεται Νεφερτίτη - ήταν σύζυγος του Φαραώ Αχενατόν αλλά και βασίλισσα της Αιγύπτου !

Εντάξει

Fake news from new Hampshire voters on Capitol street

Και σε συνδέω με ...Κάιρο!

Ο Τουταγχαμών ΓΟΝΟΣ του Φαραώ Ακενατόν που υπήρξε (ο Ακενατόν) σύζυγος της Νεφερτίτης, λέει πιό πάνω. Ξεστραβώσου τυφλοπόντικα!

Nik

Ο Τουταγχαμών σύζυγος της Νεφερτίτης; Έλεος, ανοίχτε κανένα βιβλίο πριν γράψετε ότι σας κατέβει. Παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδελφή του ή ξαδέλφη του Αγκεσεναμούν, πιθανή κόρη της Νεφερτίτης.

Νίκος

Πολύ σωστά.Και παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδελφή του, για να μην " αλλοιωθεί " το θεϊκής καταγωγής αίμα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης