Λαμπερά εγκαίνια της έκθεσης «Αλέκος Φασιανός-Βαγγέλης Χρόνης, 30 Χρόνια Φιλίας, Ζωγραφική και Ποίηση»

Λαμπερά εγκαίνια της έκθεσης «Αλέκος Φασιανός-Βαγγέλης Χρόνης, 30 Χρόνια Φιλίας, Ζωγραφική και Ποίηση»

Αντιπροσωπευτικά έργα του Αλέκου Φασιανού αποκαλύπτουν τη βαθιά του αναζήτηση για το ωραίο, μέσα από την ποιητική δύναμη  του Βαγγέλη Χρόνη - Πλήθος προσκεκλημένων από τον χώρο της πολιτικής και της Τέχνης - Την έκθεση εγκαινίασε ο Προκόπης Παυλόπουλος

258722
Με λαμπρότητα εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο η έκθεση «Αλέκος Φασιανός - Βαγγέλης Χρόνης 30 χρόνια φιλίας. Ζωγραφική και ποίηση.», τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019.

Αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά, καθώς και αντικείμενα από πηλό, μπρούτζο και γυαλί του μεγάλου μας ζωγράφου Αλέκου Φασιανού, αποκαλύπτουν τη βαθιά του αναζήτηση για το ωραίο, μέσα από την ποιητική δύναμη της δημιουργίας και της άμεσης σχέσης του με τον ποιητικό κόσμο του Βαγγέλη Χρόνη. Τριάντα χρόνια ο ποιητής και ο ζωγράφος εναλλάσσουν λέξεις και εικόνες επιτρέποντας για πρώτη φορά να παρουσιαστεί ο κόσμος της εποικοδομητικής τους συνεργασίας.

Η βραδιά των εγκαινίων ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Προέδρου του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, κου Βασίλη Θεοχαράκη, του ποιητή, Βαγγέλη Χρόνη, του Διευθυντή Εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Θεοχαράκη και επιμελητή της έκθεσης, κου Τάκη Μαυρωτά, του Προέδρου της Δημοκρατίας, κου Προκόπιου Παυλόπουλου και του Αλέκου Φασιανού.

Το «παρών» έδωσαν ο πρώην πρωθυπουργός, κος Κωνσταντίνος Σημίτης, η κα Σίσσυ Παυλοπούλου, οι Βουλευτές και τέως Υπουργοί Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Κώστας Σκανδαλίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Τηλέμαχος Χυτήρης, Χρήστος Ροκόφιλος και Λυδία Κονιόρδου, ο γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, κος Γιώργος Γεννηματάς, η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κα Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Γιώργης Μαγγίνης, ο κος Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο κος & η κα Κυριάκου Τσιγκίρογλου, ο κος & η κα Γιώργου Τσάτσου, ο κος & η κα Γιώργου Μπαμπινιώτη, ο κος & η κα Βασίλη Λαμπρινουδάκης, ο κος Βασίλης Βασιλικός και η κα Βάσω Παπαντωνίου, η κα Μαρίνα Ντοτέρο, ο κος Νίκος Βερνίκος, ο κος & η κα Μπίλλυ Δασκαλάκη, η κα Λίζα Έβερτ, οι καλλιτέχνες Κώστας Τσόκλης, Θόδωρος Παπαγιάννης, Παύλος Σάμιος, Βάνα Ξένου, Βασιλική, Στέφανος Δασκαλάκης, Βίκυ Τσαλαματά, Αριστείδης Πατσόγλου, Γιώργος Μέγκουλας, Μαρία Φιλοπούλου, Καδιώ, Γιώργος Χαδούλης, Παναγιώτης Λαμπρινίδης Άγγελος, Γιάννης Αδαμάκης κ.α., οι Ιστορικοί Τέχνης Μανώλης Βλάχος, Όλγα Μετζαφού και Ντόρα Ηλιοπούλου Ρογκάν, οι κυρίες Μαρίνα, Αννίτα και Ντένη Θεοχαράκη, οι κυρίες Αμαλία και Μαρίνα Μήλιου-Θεοχαράκη, η κυρίες Φούλη και Εύα Χρόνη, ο κος Σωτήρης Χρόνης, ο κος Ιωάννης Μάνος, ο κος Γιώργος Μινέττας, η κα Ειρήνη Νταϊφά, ο κος Αλέξης Κωστάλας, ο κος & η κα Δημήτρη Θανόπουλου, η κα Πόλυ Γιώτη, οι κυρίες Μαρίζα και Βικτώρια Φασιανού, η κα Μπέκη Στραβελάκη, ο κος & η κα Βαγγέλη Ρούσσου, ο κος & η κα Μάκη Μάτσα, η κα Έμυ Λιβανίου, οι ηθοποιοί Ζωζώ Σαπουντζάκη, Κοραλία Καράντη και Στράτος Τζώτζογλου, η Μελίνα Τανάγρη, ο Μανώλης Μητσιάς, η κα Αμαλία Κύρτσου, ο κος & η κα Ζήση Μπουκουβάλα, η κα Λόλα Νταϊφά, ο κος Δημήτρης Τσίτουρας, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο συγγραφέας Θανάσης Νιάρχος, ο κος & η κα Νίκου Μακρόπουλου, ο κος & η κα Σταύρου Μιχαλαριά, η κα Μάγδα Μπαλτογιάννη, η κα Ντόρα Καλλιτσάντζη και πολλοί άλλοι.

Παυλόπουλος: Δύο κορυφαίοι εκπρόσωποι του πολιτισμού μας

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο Αλέκος Φασιανός και ο Βαγγέλης Χρόνης είναι, κατά γενική ομολογία και αναγνώριση, δύο κορυφαίοι εκπρόσωποι του πολιτισμού μας. «Ειδικότερα δε εκπρόσωποι της παιδείας εκείνης, η οποία συνθέτει τον πυρήνα του πολιτισμού μας, ο ένας ως καταξιωμένος, στο ακέραιο, ζωγράφος και ο άλλος ως εμπνευσμένος, με απτά δείγματα γραφής, ποιητής» πρόσθεσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο Αλέκος Φασιανός, με την τόσο εκφραστική τέχνη του και ο Βαγγέλης Χρόνης, με το εκλεπτυσμένο πολυπρισματικό πνεύμα του, έχουν συμβάλει καιρίως στην αέναη δημιουργική πορεία της παιδείας μας και του πολιτισμού μας. «Και μάλιστα με τρόπο που ωθούν την παιδεία μας και τον πολιτισμό μας να επιτελέσουν μια σημαντική πτυχή της, οιονεί εκ φύσεως, αποστολής τους: Δηλαδή να ξεπερνούν αδιαλείπτως, και με εντεινόμενο ρυθμό, τα σύνορα της πατρίδας μας, καταθέτοντας έτσι τις δικές τους, ανεκτίμητες, ψηφίδες στο πάνθεον του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επιχειρώντας μια προσπάθεια λακωνικής διευκρίνισης του τρόπου, με τον οποίο ο Αλέκος Φασιανός και ο Βαγγέλης Χρόνης διαμορφώνουν αυτή τη μεγάλη και πολυσύνθετη πολιτισμική τους συνεισφορά, επιλέγοντας, την άκρως εκφραστική οδό και μέθοδο της διαλεκτικής επικοινωνίας μεταξύ τους, ο κ. Παυλόπουλος επικαλέστηκε τα λόγια του ίδιου του Αλέκου Φασιανού προς τον επιμελητή τηςέκθεσης Τάκη Μαυρωτά στα οποία ο καλλιτέχνης επισημαίνει ότι «ένας ζωγράφος είναι μεγάλος, όταν μπορεί να εκφράζει αυτό που θέλει με το χρώμα και το σχέδιο, και ένας ποιητής με λέξεις».

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο Τάκης Μαυρωτάς

Χρήσιμες πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαΐου – 29 Σεπτεμβρίου 2019
Κλείσιμο
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-18:00
Ίδρυμα Θεοχαράκη , Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1

Δείτε φωτογραφίες: 
258744
258732
258749
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης