LIVE

Κορωνοϊός

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Μουσείο του 2019

museum__1_

Τον Μάιο του 2019 τα αποτελέσματα - Σκοπός του Μουσείου είναι να εξηγήσει ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της νεωτερικής τεχνολογίας και να αποδείξει την σημασία της για τον σύγχρονο Τεχνολογικό Πολιτισμό

Την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά βραβεία αναγνώρισης και πιστοποίησης των ποιοτικών υπηρεσιών που προσφέρει, θα έχει το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας που εδρεύει στην Αθήνα, το οποίο είναι υποψήφιο για «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2019».

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, παράρτημα Αθήνας, προτάθηκε ως υποψήφιο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2019» από το European Museum Forum (EMF) πριν ακόμη συμπληρώσει ένα χρόνο λειτουργίας, γεγονός που αναδεικνύει την πολύ καλή δουλειά των συντελεστών του.

Το European Museum of the Year Award (EMYA) διεξάγεται από το 1977, τελώντας υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και βραβεύει, σε ετήσια βάση, την καλύτερη μουσειακή πρακτική πανευρωπαϊκά, ενθαρρύνοντας παράλληλα τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των Μουσείων. Τα αποτελέσματα του φετινού διαγωνισμού θα ανακοινωθούν το Μάιο του 2019.

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, έχοντας αυτά τα χαρακτηριστικά αναδεικνύει και παρουσιάζει στο παγκόσμιο κοινό μια ύψιστης σημασίας αλλά σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού: την τεχνολογία. Με περισσότερα από 150 λειτουργικά διαδραστικά ομοιώματα και ανακατασκευές εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων, ταξινομημένα σε 24 θεματικές ενότητες, παιδιά και ενήλικες έρχονται σε επαφή με τα θαυμαστά δημιουργήματα που κληροδότησε η αρχαιοελληνική τεχνολογία στην ανθρωπότητα. Σκοπός του Μουσείου είναι να εξηγήσει ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της νεωτερικής τεχνολογίας και να αποδείξει την σημασία της για τον σύγχρονο Τεχνολογικό Πολιτισμό.

museum__2_

Η υποψηφιότητα στην ΕΜΥΑ έρχεται να προστεθεί σ’ ένα σύνολο σημαντικών βραβεύσεων και διεθνών τιμητικών διακρίσεων που έχει αποσπάσει το Μουσείο Κοτσανά κατά την 15ετή του λειτουργία. Ορισμένες από τις διακρίσεις είναι: από τον δημοφιλή γερμανόγλωσσο ταξιδιωτικό οδηγό «PELOPONΝES» των εκδόσεων DUMONT, που το συγκαταλέγει στους 10 κορυφαίους προορισμούς της Πελοποννήσου και στους δύο σημαντικότερους της Ηλείας (μαζί με τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας), από τον ταξιδιωτικό οδηγό FlightNetwork, ένας από τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους του Καναδά, που το κατατάσσει δεύτερο στη λίστα των 10 «καλύτερα κρυμμένων» Μουσείων της Ευρώπης, έχοντας εκτοξεύσει την αναγνωρισιμότητά του.Σημειώνεται ότι το Μουσείο τιμάται από την Unesco και το National Geographic στο πλαίσιο της προώθησης των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα οι περιοδεύουσες εκθέσεις του σε όλο τον κόσμο φιλοξενούνται σε σημαντικά αρχαιολογικά και τεχνολογικά μουσεία, πανεπιστήμια και διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ευρωπαϊκά Γραφεία Ευρεσιτεχνιών της Χάγης, του Μονάχου και της Βιέννης, το Πολυτεχνείο της Λυών, τα Αρχαιολογικά Μουσεία του Βαρέζε και της Βασιλείας, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης, το Γαλιλαίο Παρκ της Γερμανίας, τα Εθνικά Μουσεία Επιστημών της Νότιας Κορέας, της Ταϊλάνδης και της Σιγκαπούρης, καθώς επίσης και στην ιστορική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Υπογραμμίζουμε ότι το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, που αποτελεί πρότυπο Μουσείο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας που λειτουργεί εξαρχής χωρίς καμιά επιχορήγηση από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό.

Το ξεκίνημα του Μουσείου στην Αθήνα από τις 8 Ιανουαρίου 2018, μαζί με τους ήδη υπάρχοντες εκθεσιακούς χώρους στο Κατάκολο Ηλείας και την Αρχαία Ολυμπία, ολοκληρώνει το τρίπτυχο του Μουσείου Κοτσανά και το αλληλοσυμπληρούμενο πανόραμα του μοναδικού τεχνολογικού θαύματος της αρχαιότητας.

Αναλυτικότερα, στο Μουσείο στην Αθήνα λειτουργούν:

- Η έκθεση «Αρχαία Ελλάδα - οι Απαρχές των Τεχνολογιών» παρουσιάζει 100 και πλέον διαδραστικά εκθέματα,
- Η έκθεση «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια» με 42 πλήρως λειτουργικά μουσικά όργανα
- Στο ίδιο κτήριο το προσεχές διάστημα θα ανοίξει τις πύλες της και η περιοδεύουσα έκθεση με τίτλο «ΕΥΡΗΚΑ – σκέψου σαν τον Αρχιμήδη» με απολύτως διαδραστικά εκθέματα αφιερωμένο στον μεγαλύτερο μαθηματικό, φυσικό, μηχανικό, αστρονόμο και εφευρέτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης