Θεσσαλονίκη: Αργυρό μετάλλιο του δήμου στον Ισραηλινό συγγραφέα Άμος Οζ

amos_oz

Ο συγγραφέας διατηρεί δεσμούς αγάπης με την Ελλάδα ενώ μεγάλο μέρος του έργου του έχει μεταφραστεί στα ελληνικά – Την απονομή του μεταλλίου έχει εγκείνει η επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πόλης 

Στην απονομή του αργυρού μεταλλίου της πόλης στον Ισραηλινό συγγραφέα Άμος Οζ αναμένεται ότι θα προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Ο Άμος Οζ θεωρείται κορυφαίος συγγραφέας της σύγχρονης εποχής. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες – ανάμεσά τους και τα αραβικά- και κυκλοφορύούν σε δεκάδες χώρες. Επίσης είναι δοκιμιογράφος, δημοσιογράφος και πολιτικός ακτιβιστής.

Παράλληλα, ο συγγραφέας συνδέεται με δεσμούς αγάπης με τη χώρα μας, ενώ μεγάλο μέρος του έργου του έχει μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα.

Η απονομή του μεταλλίου αλλά και τιμητικής πλακέτας έχει ήδη εγκριθεί από την επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πόλης, πρόεδρος της οποίας είναι ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Αυγούστου, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ τη σχετική πρόταση διατύπωσε η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ξεχωριστή περίπτωση ενεργού πολίτη»


Στην εισήγηση τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Άμος Οζ αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση ενεργού πολίτη. «Είναι ένας από τους ιδρυτές της οργάνωσης "Ειρήνη Τώρα" και με τη συνεχή αρθρογραφία του, στη χώρα του και διεθνώς, εκφράζει την πολιτική σωφροσύνη εν μέσω φανατισμών και μισαλλοδοξίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται ακόμα πως και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει αποφασίσει να τιμήσει τον συγγραφέα, ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, σε ειδική τελετή αναγόρευσης που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, η οδός στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου μετονομάστηκε χθες σε οδό Αμπέρτου Ναρ, προς τιμήν του Θεσσαλονικιού εβραίου λογοτέχνη, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και μετά την επικύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fredy_main02

Η μυθιστορηματική ιστορία μιας πραγματικής, εντελώς μοιραίας γυναίκας. Μιας Ελληνίδας των αρχών του 20ου αιώνα που γεννήθηκε για να ξυπνά φλογερά πάθη σε μερικούς από τους πιο διάσημους άντρες της εποχής της.