Πάει για ρεκόρ το «Ξαπλωμένο Γυμνό» του Μοντιλιάνι - 150 εκατ. δολάρια η τιμή εκκίνησης

amedeo

Στα 140 εκατ. δολάρια ήταν η τιμή εκκίνησης για τις «Οι Γυναίκες του Αλγερίου» του Πικάσο και 100 εκατ. του «Salvador Mundi» του Ντα Βίντσι

Κι ενώ πιστεύαμε ότι «Οι Γυναίκες του Αλγερίου» του Πικάσο και ο «Salvador Mundi» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι είχαν «χτυπήσει» τις υψηλότερες εκτιμήσεις τιμής εκκίνησης σε δημοπρασία, ο Μοντιλιάνι με ένα από τα διασημότερα γυμνά του έρχεται να κάνει τη -μεγάλη- διαφορά.

Το «Nu couché («Ξαπλωμένο Γυμνό» προς τα αριστερά) έχει τιμή εκκίνησης τα 150 εκατομμύρια δολάρια, κατά 10 εκατ. περισσότερα από την εκτίμηση για τον Πικάσο και 50 εκατ. από τον «Σωτήρα» του Λεοάρντο, που πωλήθηκε τελικά έναντι 450 εκατ. δολαρίων.

Το «γυμνό στα αριστερά» του Ιταλού ζωγράφου θεωρείται το σπουδαιότερο από μία εμβληματική σειρά έργων, στην οποία επανέφερε το γυμνό στη μοντέρνα εποχή. Ο πίνακας ήταν μέρος μίας έκθεσης του Μοντιλιάνι το 1917 στο Παρίσι , η οποία προκάλεσε αντιδράσει και τελικά η αστυνομία έκλεισε την έκθεση, προτού μπορέσει να πουληθεί το έργο.

Άλλα δύο, ωστόσο, της ίδιας έκθεσης, πουλήθηκαν για 30 γαλλικά φράγκα, δηλαδή περίπου 55 δολάρια σε σημερινή τιμή.

Το «Nu couché» με μήκος 1,5 μέτρο είναι το μεγαλύτερο έργο του Μοντιλιάνι και η μοναδική οριζόντια γυμνή φιγούρα που περιέχει καλύπτει ολόκληρο τον καμβά.

Ο νυν ιδιοκτήτης του τον είχε αγοράσει από δημοπρασία το 2003 έναντι 26,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πίνακας θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby's στη ΝέαΥόρκη στις 14 Μαΐου.

Το «Ξαπλωμένο Γυμνό» είχε έρθει στο προσκήνιο της ελληνικής επικαιρότητας πριν από λίγες ημέρες, καθώς αντίγραφό του απετέλεσε το background ομιλίας του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

ΜΠΑ! ΔΕ ΤΑ ΔΙΝΩ

ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΧΟΝΤΡΟΚ#ΛΑ ΚΑΙ ΧΟΝΤΡΟΜΠΟΥΤΟΥ.

Θα τα έδινα

Αλλά δεν φαίνεται το στήθος

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ilia1

 Οι αρχαιολόγοι βρήκαν έναν οπτόπλινθο, μια πλίθα από πηλό, ψημένη στο καμίνι, διαστάσεων 22×22×4,5 εκ., η οποία φέρει στην μια όψη το αποτύπωμα του αριστερού πέλματος μικρού παιδιού, ηλικίας ως 6 ετών. Η ηλικία του παιδιού εκτιμήθηκε βάσει του μεγέθους του πέλματος. Οι αρχαιολόγοι χρονολογούν το συγκεκριμένο εύρημα στο 2ο αιώνα μ.Χ.

ipiros-taxi-1

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Αντώνης Τσάβαλος φιλοδοξεί να προσφέρει σε όσους βρεθούν στις 3 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο τον καρπό της Ηπειρώτικης γης που είναι μια ωφέλιμη και πλούσια πνευματική τροφή.

opera

Η σκηνοθέτης Lindy Hume επιχειρεί να αναδείξει την πλευρά του εραστή-συμβόλου που ακόμη και στο τέλος του βίου του, αρνείται να δείξει μεταμέλεια και να σεβαστεί τα συναισθήματα της γυναίκας, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί στην άβυσσο

9
Acropolis

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (EHD): Οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους της μόνιμης συλλογής, αλλά και να απολαύσουν την περιοδική έκθεση «Από την απαγορευμένη πόλη: αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong», δωρεάν, από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.