Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Δεληβορριάς στα 81 του

Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Δεληβορριάς στα 81 του

Ο ακαδημαϊκός, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη επί 41 χρόνια, πέθανε σήμερα το πρωί από πνευμονικό οίδημα σε ηλικία 81 ετών

delivoriasmesa
Έφυγε σήμερα από τη ζωή μια από τις εμβληματικότερες μορφές της πνευματικής ζωής του τόπου, ο άνθρωπος που άλλαξε το τοπίο των γραμμάτων, ο επί 41 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελός Δεληβορριάς.

Δεν ήταν μόνο ένας διακεκριμένος Πανεπιστημιακός με σπάνιες γνώσεις αλλά και αυτός που ανέδειξε όλες τις πλευρές του ελληνικού πολιτισμού-από την αρχαία γλυπτική μέχρι τη σύγχρονη μοντέρνα τέχνη.

Γεννημένος το 1937 υπήρξε η κατεξοχήν φιγούρα του αστού που αγάπησε τα βιβλία και τα φώτα τους: «Μεγαλώσαµε σε ένα σπίτι µε πάρα πολλά βιβλία. Ο πατέρας µου µας µετέδωσε την αγάπη του για το διάβασµα και κάποιες αρχές σύµφωνα µε τις οποίες µπορούσαµε να κρίνουµε και να αποτιµάµε τα κοινωνικά ζητήµατα. Αυτό του το χρωστάω» έλεγε χαρακτηριστικά σε παλιά του συνέντευξη.

Υπήρξε απόφοιτος των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Αθηνών με μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ/Μπραϊσγκάου. Οι διακρίσεις του και η αμέριστη αγάπη του για την Αρχαιολογία τον οδήγησαν, με την αποφοίτηση του στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνα και κατόπιν σε Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Η σπάνια κατάρτισή του και η μόρφωση του ήταν τα βασικά στοιχεία που έπεισαν τον αξέχαστο Μαρίνο Καλλιγά να του δώσει το χρίσμα ως του επόμενου διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη. Για πρώτη φορά ένας 36χρονος καταλάμβανε ένα τόσο κρίσιμο πόστο. Στα χέρια του το Μουσείο ανανεώθηκε έβγαλε στο φως τις συλλογές του και μεταμορφώθηκε από μια στέγη ιδιωτικής συλλογής σε πηγή πολιτισμού και ένας θεσμός για τη χώρα. Σταδιακά το Μουσείο ανοίχτηκε, απέκτησε άλλο χαρακτήρα, έγινε μοντέρνο και δημιούργησε ένα σπουδαίο παράρτημα όπως το κτήριο της οδού Πειραιώς.

Ο Δεληβορριάς ως διευθυντής του Μουσείου όχι μόνο κατάφερε να διπλασιάσει το οίκημα στην Κουμπάρη και να δημιουργήσει το νέο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς αλλά να προσθέσει και το χώρο της Πινακοθήκης Γκίκα λέγοντας χαρακτηριστικά πως κατάφερε να φτιάξει το “Μουσείο για τη Γενιά του '30”. Επίσης κατάφερε να μεταστεγαστούν τα ιστορικά αρχεία στο σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά και να αυτονομηθούν οι ισλαμικές συλλογές στο κτήριο του Κεραμεικού.

Κλείσιμο
Λόγω επίσης του ανοιχτού του πνεύματος είδαμε και στα δυο Μουσεία εξαιρετικές εκθέσεις και αφιερώματα από όλο το φάσμα της τέχνης και χαρήκαμε έναν πραγματικό φορέα παραγωγής πολιτισμού με μοναδικές συζητήσεις και άνοιγμα στην κοινωνία.

Είναι γνωστό πως ο ίδιος ο Δεληβορριάς ως αφοσιωμένος και ακάματος εργάτης του πνεύματος ξυπνούσε καθημερινά στις 5 το πρωί και πριν τις 7 βρισκόταν ήδη στο μουσείο στο γνωστό, εμβληματικό γραφείο στην Κουμπάρη. Είχε όραμα και δεν διέψευσε κανέναν που περίμενε κάτι λιγότερο από έναν πνευματικό άνθρωπο. Με το θάνατο του κλείνει οριστικά ένα μεγάλο ιστορικό κεφάλαιο της χώρας, μια σελίδα γραμμένη αποκλειστικά με ελληνικό πολιτισμό και αξίες.

Μουσείο Μπενάκη: «Δυσβάστακτη η απώλεια του Άγγελου Δεληβορριά»

Για δυσβάστακτη απώλεια κάνει λόγο το Μουσείο Μπενάκη, σχολιάζοντας το θάνατο του Άγγελου Δεληβορριά.

Η πλήρης ανακοίνωση του Μουσείου Μπενάκη είναι η ακόλουθη: «Η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη και το προσωπικό του Ιδρύματος εκφράζουν τη βαθύτατή τους θλίψη για την απώλεια του ακαδημαϊκού και καθηγητή Άγγελου Δεληβορριά, ο οποίος επί 45 χρόνια ηγήθηκε του Ιδρύματος από τις θέσεις του διευθυντή και του μέλους της Διοικητικής του Επιτροπής. Η ευρύτητα του πνεύματος, η εμπιστοσύνη στον άνθρωπο, η ακατάπαυστη εργατικότητα και η αστείρευτη δημιουργικότητα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, είτε προσωπικά είτε μέσα από το τόσο σημαντικό έργο του. Η απώλεια είναι δυσβάστακτη».

Συλλυπητήρια του προέδρου της Βουλής
 

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Άγγελου Δεληβορριά, διευθυντή επί πολλά έτη του Μουσείου Μπενάκη, πανεπιστημιακού καθηγητή και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα «εξέχουσα προσωπικότητα των γραμμάτων και του πολιτισμού».

Ο κ. Βούτσης, από το Ταλίν της Εσθονίας όπου βρίσκεται για τη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε: «Ο Άγγελος Δεληβορριάς υπήρξε μία εξέχουσα προσωπικότητα των γραμμάτων και των τεχνών, ένας οραματιστής της διαχρονικότητας του ελληνικού πολιτισμού. Διακρίθηκε για τη συμβολή του στη μουσειολογία και την αρχαιολογία, ιδιαίτερα όμως για το πρωτοποριακό και εμπνευσμένο έργο του ως διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. Λυπάμαι για την απώλειά του και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης