Αμετανόητος ο Μπαλτάς για παραίτηση Φαμπρ: Βιαστήκατε...

Αμετανόητος ο Μπαλτάς για παραίτηση Φαμπρ: Βιαστήκατε...

«Οι βεβιασμένες αντιδράσεις των καλλιτεχνών, πριν καν ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οδηγούν σε θλιβερούς συνειρμούς σε σχέση τόσο με την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης στην Ελλάδα του 21ου αιώνα», αναφέρει σε επιστολή του ο υπ. Πολιτισμού 

Την λύπη του για την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ
από την θέση καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού  Αρ. Μπαλτά
, κατηγορώντας πως για αυτή την εξέλιξη ευθύνονται «τα πολιτικά κόμματα, τα ΜΜΕ και μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου».

«Η επιλογή της παραίτησης υπήρξε αποτέλεσμα της συντονισμένης επίθεσης που δέχθηκε ο Γιαν Φαμπρ από πολιτικά κόμματα, ΜΜΕ και μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου»
, αναφέρει σε επιστολή του ο υπουργός  Πολιτισμού. 

«Οι επιτιθέμενοι χαρακτήρισαν συλλήβδην ως ανθελληνικό ένα δομημένο τετραετές πρόγραμμα, το οποίο αποσκοπούσε όχι απλώς στη διεύρυνση του ούτως ή άλλως διεθνούς χαρακτήρα του Φεστιβάλ, αλλά και στη διεθνοποίηση της ίδιας της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Θεώρησαν persona non grata έναν διεθνώς καταξιωμένο δημιουργό και απαξίωσαν συνολικά και οργανωμένα το καλλιτεχνικό του έργο καταρρακώνοντας έτσι κάθε έννοια ελευθερίας στην καλλιτεχνική έκφραση. Σε απόλυτο συγχρονισμό, Μ.Μ.Ε., αποσπασματικά και στοχευμένα εστίασαν σε ένα ελάχιστο σημείο ενός έργου του, παράγοντας πλήρως παραπλανητικές εντυπώσεις και παίζοντας με το δημόσιο αίσθημα», σημειώνει.
 
 
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή 

«Με μεγάλη του λύπη ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κος Αριστείδης Μπαλτάς, έλαβε την ακόλουθη επιστολή παραίτησης:
 
«Με την παρούσα, εγώ, ο Jan Fabre, παραιτούμαι από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή (curator) του Ελληνικού Φεστιβάλ. Αποδέχτηκα την πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας να προβώ σε καλλιτεχνικές επιλογές με πλήρη ελευθερία. Αυτό δεν φαίνεται να είναι πλέον δυνατόν στην Ελλάδα. Δεν επιθυμώ να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο προσήλθα με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Εύχομαι στους Έλληνες καλλιτέχνες καλή τύχη στη δουλειά τους και στο Φεστιβάλ τους».
 
Jan Fabre, 2 Απριλίου 2016
 
Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημανθεί ότι ο Jan Fabre προσήλθε ουσιαστικά ως εθελοντής για να συνεισφέρει στην Ελλάδα της κρίσης. Με αυτό κατά νου, ανέλαβε να οργανώσει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το Ελληνικό Φεστιβάλ αυτοπεριορίζοντας το σύνολο των οικονομικών του αξιώσεων στο ποσό των 20.000 ευρώ για κάθε χρόνο που θα παρείχε τις υπηρεσίες του, τόσο ως καλλιτεχνικός υπεύθυνος του θεσμού, όσο και για τις παραγωγές της ομάδας του.
 
Η επιλογή της παραίτησης υπήρξε αποτέλεσμα της συντονισμένης επίθεσης που δέχτηκε ο Jan Fabre από πολιτικά κόμματα, Μ.Μ.Ε. και μέρους του καλλιτεχνικού κόσμου. Οι επιτιθέμενοι χαρακτήρισαν συλλήβδην ως ανθελληνικό ένα δομημένο τετραετές πρόγραμμα, το οποίο αποσκοπούσε όχι απλώς στη διεύρυνση του ούτως ή άλλως διεθνούς χαρακτήρα του Φεστιβάλ, αλλά και στη διεθνοποίηση της ίδιας της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Θεώρησαν persona non grata έναν διεθνώς καταξιωμένο δημιουργό και απαξίωσαν συνολικά και οργανωμένα το καλλιτεχνικό του έργο καταρρακώνοντας έτσι κάθε έννοια ελευθερίας στην καλλιτεχνική έκφραση. Σε απόλυτο συγχρονισμό, Μ.Μ.Ε., αποσπασματικά και στοχευμένα εστίασαν σε ένα ελάχιστο σημείο ενός έργου του, παράγοντας πλήρως παραπλανητικές εντυπώσεις και παίζοντας με το δημόσιο αίσθημα.
 
Οι βεβιασμένες αντιδράσεις των καλλιτεχνών, πριν καν ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ, μέσα μάλιστα από την παραπειστική επιχειρηματολογία περί αφελληνισμού του θεσμού, οδηγούν σε θλιβερούς συνειρμούς σε σχέση τόσο με την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, όσο και με την επιδιωκόμενη θέση της στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
 
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ενδιαφέρουσα αντιστροφή αυτού που κατά κανόνα συμβαίνει στην ανθρώπινη ιστορία, όπου οι πνευματικές δυνάμεις διεκδικούν την ελευθερία του λόγου και υπεραμύνονται αυτής έναντι της πολιτικής εξουσίας. Στη δική μας ιστορία φαίνεται δυστυχώς να συνέβη το αντίστροφο.
 
Εξυπακούεται ότι ο Υπουργός σε συνεργασία με το Δ.Σ. του Φεστιβάλ θα αναλάβει άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του θεσμού.»

Το ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα 
 
Η επιστολή παραίτησης που απέστειλε ο Γιαν Φαμπρ στον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά κοινοποιήθηκε και στο ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ ΑΕ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Επίσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις και για την καλή λειτουργία του θεσμού θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα 4 Απριλίου και ώρα 16:00, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ.ΣΧΟΛΙΑ (74)

Νίκος Κ

Εχει γινει κατάληψη σε όλα τα πόστα απο ανενεργά πεοι ! Απο ευνούχους οσφυοκάμπτες ! Οι περισοτεροι εξ αυτών κρούονται εκ των όπισθεν !

ΕΛΛΗΝ

ΚΑΛΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΑΛΛΟΜΕΝΑ ΠΕΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΒΑΖΑΝ ΤΑ ΠΑΛΟΜΕΝΑ ΣΤΗΘΗ ΚΑΙ ΑΙΔΟΙΑ ΕΚΕΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΠΩΡΙΑΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΛΟΜΕΝΑ ΠΕΗ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΣΤΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΧΟΝΙΣΜΟΣ ΘΙΑΣΟΥ ΚΑΙ ΘΕΑΤΩΝ!! ΖΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΛΕΜΕ!!!

Θοδωρής

Όντως βιαστήκαμε. Βιαστήκαμε να σε ψηφίσουμε! Φύγε χθες!!!

Τυρναβος

ρε υπουργε μου, αν θελεις παλλομενα πεη , εχουμε εδω στου τυρναβου το Μπουρανι. Αμα τα δεις τα πεη μας θα παθεις την πλακα σου.,συ λεω. γιατι δεν εβαλες προυεδρο του φεστιβαλ του δημαρχο μας? ειναι μαγκας και του αξιζει

Ανεστης Σπάρτη

Εχει προβλημα , όπως ολοι οι Συριζεοι ! Εχουν χάσει καθε επαφή με την λογικη !

Φιλοζωική

Ναι βιαστήμαμε να κατηγορήσουμε τον βασανιστή και δολοφόνο ζώων

Takis

Απο τη φατσα, ο τυπος φαινεται σε βαρια καταθλιψη

Μακβεθ

Ο Φαμπρ είναι γνωστός και "καταξιωμένος" μόνο στους εκφυλους κύκλους και στους ανωμαλους.Τα έργα του δεν είναι τίποτα άλλο από εκφυλες ανωμαλίες καλυμμένες με το πέπλο της δήθεν "τέχνης"

Ο Τσίπρας είναι γειά σου - κανονικά!

Ο Τσίπρας κομίζει το "νέο" με τον Μπαλτά...

Πεοστεκουμενος Ελλην

Ο τυφλός πνευματικά μπαλντας δείχνει τον δρόμο του πολιτισμού σε τυφλούς 'Έλληνες 'οπαδούς του τουρκοτσιφτελικου ηδονισμου!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sdasdads

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης - Ένα θρυλικό αριστούργημα του σύγχρονου θεάτρου, που ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία, το παράλογο και την τραγωδία, θα παρουσιαστεί φέτος τον χειμώνα στο θέατρο Αθηνών.

keros_kas_pic

Θα πραγματοποιηθούν εργασίες στερέωσης των αρχιτεκτονικών καταλοίπων, τα οποία στη συνέχεια θα καταχωθούν για λόγους ασφάλειας και προστασίας - Στόχος να γίνουν όλα πριν τα ακραία φαινόμενα του χειμώνα