Το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου παράδειγμα μουσείου της ελληνικής επαρχίας

Το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου παράδειγμα μουσείου της ελληνικής επαρχίας

Πόσο εύκολο είναι να διατηρηθεί η ελληνική παράδοση, πόσο δύσκολο να διατηρηθεί ένα μουσείο στην ελληνική επαρχία της κρίσης

Το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου παράδειγμα μουσείου της ελληνικής επαρχίας
Ιδρύθηκε το 1955 και συνεχίζει εδώ και περίπου εβδομήντα χρόνια να συλλέγει την λαική τέχνη από όλη την Ήπειρο. το Λαογραφικό Μουσείο Ηπείρου, Αρχοντικό Τοσίτσα βρίσκεται στην καρδιά του Μετσόβου και είναι μια έκπληξη για το πως η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να κάνει θαύματα. 

Το τριώροφο Αρχοντικό Τοσίτσα, σήμερα λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο. Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα μουσείο «μέσα στο μουσείο». Tο Αρχοντικό χρονολογείται στον 17ο αιώνα, ενώ με προσθήκες και επισκευές διατηρήθηκε μέχρι τη δεκαετία του ’50, οπότε και ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων χάρη στη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα και τις πρωτοβουλίες του Ευάγγελου Αβέρωφ, ο οποίος ανέλαβε τη διαχείρισή του. 

Κλείσιμο
Το μουσείο λαϊκής τέχνης βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο του Μετσόβου και φιλοξενεί έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό παλαιών αντικειμένων που εξιστορούν την ελληνική λαογραφική τέχνη με έναν μοναδικό τρόπο καθώς και την ιδιαιτερότητα της περιοχής και την επιρροή της Τουρκικής κατοχής.

Ο επισκέπτης εκτός του ότι έχει τη δυνατότητα να περιεργαστεί μια σειρά αντικειμένων καθημερινής χρήσης, μπορεί να περιηγηθεί στους εσωτερικούς χώρους ενός πραγματικού Μετσοβίτικου αρχοντικού και να αντιληφθεί την αρχιτεκτονική του. Μπορείτε να το επισκεφτείτε καθ΄ όλη τη διάρκεια της της εβδομάδας (εκτός Πέμπτης) από τις 09.00 έως τις 13.30 και από τις 15.00 έως τις 17.00 πληρώνοντας ένα τυπικό αντίτιμο εισόδου που ανέρχεται στα 3 ευρώ. 

Στις 10 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για το Έργο του «Ψηφιοποίηση και Ανάδειξη Πολιτιστικού Αποθέματος του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα», καθώς ολοκλήρωθηκε το Έργο «Ψηφιοποίηση και Ανάδειξη Πολιτιστικού Αποθέματος του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα», το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση». Με γνώμονα τη διατήρηση και ευρεία προβολή της ιδιαίτερης συλλογής του Μουσείου, το Έργο ανέδειξε τη συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου Μετσόβου, το οποίο αποτελεί το μοναδικό Μουσείο Λαϊκής Ηπειρωτικής Τέχνης. 
Κάτι που φέρνει πιο κοντά την συλλογή σε όλους τους Έλληνες. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης