LIVE

Κορωνοϊός

Σωτήρης Χατζάκης στον Νίκο Ξυδάκη: «Σε παρά τον Νόμο υπουργικές επιθυμίες δεν υπακούω»

Σωτήρης Χατζάκης στον Νίκο Ξυδάκη: «Σε παρά τον Νόμο υπουργικές επιθυμίες δεν υπακούω»

Τι απαντά στις επικρίσεις του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, ότι είναι κρατικοδίατος;- Ο βαρύς υπαινιγμός του καλλιτεχνικολύ για «ανεπίτρεπτες κινήσεις» του υπουργού- ΣΕ επιστολή του, το ΔΣ της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης, κάνει λόγο για «δίωξη για πολιτικούς λόγους» του Σωτήρη Χατζάκη

Στους βαρείς υπαινιγμούς του Νίκου Ξυδάκη που τον κατηγόρησε εμμέσως, ως κρατικοδίαιτο δημιουργό που αρνείται να απομακρυνθεί από το τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού θεάτρου, επειδή έχει μία δυσκολία «να αντιληφθεί την εργασία του διαφορετικά», απαντά ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρης Χατζάκης.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, επιβεβαίωσε ότι κάλεσε στο γραφείο του τον Σωτήρη Χατζάκη, την περασμένη Πέμπτη (12/3), ζητώντας του να παραιτηθεί από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. 

«Ο Σωτήρης Χατζάκης αντέτεινε ότι η θητεία του προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2016. Και μάλιστα, την επομένη έσπευσε να παρασύρει τον πρόεδρο της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης, o οποίος, δίχως να ενημερωθεί, θεώρησε σε επιστολή του ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου διώκεται για πολιτικούς λόγους!», έγραφε η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη,  για την άρνηση του Σωτήρη Χατζάκη να παραιτηθεί.

Ο Σωτήρης Χατζάκης, απαντά μέσα από μία νέα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι δεν πρόκειται να επιβεβαιώσει ή διαψεύσει το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Νίκο Ξυδάκη, ούτε να περιγράψει «το ύφος, το στυλ, την ένταση και τους
ακριβείς χαρακτηρισμούς και αφορισμούς σε βάρος μου από τον κύριο Ξυδάκη».

Στην συνέχεια «αδειάζει» τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού,  γράφοντας: «Δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο εκτελών τα χρέη του Υπουργού Πολιτισμού να με ανακαλέσει από τη θέση μου αυτή. Μια κατοχύρωση του έργου του καλλιτεχνικού διευθυντή που το Εθνικό Θέατρο την οφείλει στον ιδρυτικό του νόμο και στον αείμνηστο Νίκο Κούρκουλο.

Αφού παραθέτει κάποια στοιχεία από το έργο του κατά τη διάρκεια της θητείας του στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, που ολοκληρώνεται σε έναν χρόνο, καταλήγει ο Σωτήρης Χατζάκης: «Σε παρά τον Νόμο υπουργικές επιθυμίες δεν υπακούω. Ειδικά αν συνοδεύονται από ανεπίτρεπτες κινήσεις».

Tην ίδια στιγμή, το ΔΣ της Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης, με ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει λόγο για «δίωξη για πολιτικούς λόγους του Σωτήρη Χατζάκη από  τον νεοδιορισθέντα αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού της ελληνικής κυβέρνησης».

Η επιστολή του Σωτήρη Χατζάκη στο δελτίο τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού

Με οδυνηρή έκπληξη διάβασα το δελτίο τύπου που συνέταξε ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κύριος Νίκος Ξυδάκης. Δεν πρόκειται να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω το περιεχόμενο της συνάντησής μας την περασμένη Πέμπτη στο γραφείο του. Ούτε εν
όλω, ούτε εν μέρει. Ούτε πρόκειται να περιγράψω το ύφος, το στυλ, την ένταση και τους ακριβείς χαρακτηρισμούς και αφορισμούς σε βάρος μου από τον κύριο Ξυδάκη. Την πλήρη περιγραφή την συνάντησής μας την εξέθεσα γραπτά,  εκεί που έπρεπε,  αμέσως μετά τη συνάντησή μας.

Οφείλω όμως να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

Πρώτον δεν είμαι μετακλητός δημόσιος υπάλληλος. Ούτε συνδικαλιστής, ούτε αιρετός οποιουδήποτε φορέα. Είμαι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου με τριετή θητεία και βρίσκομαι στο μέσον αυτής. Ο ετήσιος απολογισμός του έργου μου εγκρίθηκε πρόσφατα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου. Ως εκ τούτου δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο εκτελών τα χρέη του Υπουργού Πολιτισμού να με ανακαλέσει από τη θέση μου αυτή. Μια κατοχύρωση του έργου του καλλιτεχνικού διευθυντή που το Εθνικό Θέατρο την οφείλει στον ιδρυτικό του νόμο και στον αείμνηστο Νίκο Κούρκουλο.

Δεύτερον  Δουλεύοντας σε ένα δύσκολο και ευαίσθητο χώρο μπορώ να επικαλεστώ την αποδοχή μου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, και μερικά ατράνταχτα στοιχεία για το έργο αυτό. Αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν:
 οι 432.848 θεατές που γέμισαν τις θεατρικές σκηνές του Εθνικού Θεάτρου από την έναρξη της θητείας μου.
 οι δέκα θεατρικές σκηνές που λειτουργούν καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
 οι 36 παραγωγές που αφορούν σε όλα τα είδη του θεατρικού λόγου από το αρχαίο δράμα έως το ρηξικέλευθο σύγχρονο θεατρικό έργο.
 το άνοιγμα σε όλες τις σχολές και κατηγορίες καλλιτεχνών. Το Εθνικό Θέατρο έγινε χώρος έκφρασης όλων των Ελλήνων ηθοποιών.
 οι κοινωνικές δράσεις του Εθνικού Θεάτρου σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού καθώς και το άνοιγμα στην περιφέρεια με την χειμερινή σκηνή περιοδείας.

 οι συνεργασίες με οργανισμούς και επιφανή θέατρα του εξωτερικού.
 η διεύρυνση των κτιριακών υποδομών. Στη διάθεση του εθνικού και παιδαγωγικού ρόλου του Εθνικού Θεάτρου, βρίσκεται σήμερα ολόκληρο το συγκρότημα του θεάτρου «Κοτοπούλη – Ρεξ» και το «Σχολείον» της Ειρήνης Παπά.
 τα εξαιρετικά διαχειριστικά και οικονομικά αποτελέσματα κατά τη θητεία μου, ελεγμένα από ορκωτούς ελεγκτές. Τα ταμειακά διαθέσιμα του θεάτρου που ανέρχονταν στις 05.03.15 στο ποσό των  3.720.248,53 ευρώ,  χωρίς καμία οφειλή σε κανέναν.

Τρίτον Στην ανακοίνωσή του ο κύριος Ξυδάκης με περιγράφει ως οδοιπόρο του δημοσίου επί εικοσαετία. Προφανώς οι γνώσεις του δεν του επέτρεψαν να αξιολογήσει ότι πριν από τη θητεία μου στα κρατικά θέατρα υπήρξα ιδρυτής και επί μακρόν διάστημα στέλεχος σε αυτοδιαχειριζόμενα θέατρα,  όπως το «Θέατρο Καισαριανής», το «Θέατρο Πολιτεία» κ.α. Ούτε είχα, ούτε έχω δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.

Τέταρτον Δεν παρέσυρα τον πρόεδρο της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης κύριο Ilan Ronen σε ανακριβή δήλωση συμπαράστασης. Η καταδικαστική για τον κύριο Ξυδάκη δήλωση υπογράφεται από όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης. Επισυνάπτω τη δήλωση και τις υπογραφές.

Πέμπτον  Εγώ θα συνεχίσω το έργο μου, μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες. Γνωρίζω τη δύναμη του έργου μου στο Εθνικό Θέατρο, τη δύναμη των εξαίρετων συνεργατών μου και τη δύναμη του θεατρικού κοινού που μας στηρίζει.

Σε παρά τον Νόμο υπουργικές επιθυμίες δεν υπακούω. Ειδικά αν συνοδεύονται από ανεπίτρεπτες κινήσεις.

Σωτήρης Χατζάκης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου

Η επιστολή του Δ.Σ της ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης
Η Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης καταδικάζει τη δίωξη για πολιτικούς λόγους του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου μας και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου στην Ελλάδα, Σωτήρη Χατζάκη από  τον νεοδιορισθέντα αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού της ελληνικής κυβέρνησης.

Αγνοώντας αντικειμενικές αποδείξεις της επιτυχίας του Εθνικού Θεάτρου, ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού απαιτεί την παραίτηση του μέλους μας χωρίς κανέναν απολύτως λόγο και εντελώς αυταρχικά μόνο και μόνο επειδή δεν ανήκει στο κυβερνών κόμμα.

Κατ΄αυτόν τον τρόπο οι βασικές ελευθερίες και η ανεπηρέαστη έκφραση ενός Έλληνα καλλιτέχνη χτυπιούνται.

Η Τέχνη πρέπει να λειτουργεί απαλλαγμένη από τα συστήματα των πολιτικών κομμάτων και από τις εναλλαγές των μηχανισμών της εξουσίας.

Η άδικη και αδικαιολόγητη κυβερνητική παρέμβαση δεν ωφελεί με κανέναν τρόπο την ελεύθερη και δημιουργική ευρωπαϊκή σκέψη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Για τη τρυπα που αφησε στα οικονομικα τιυ ΚΘΒΕ θα μιλησει κανεις??????????? Για τη συμπεριφορα του στους εργαζομενους του ΚΘΒΕ θα μιλησει κανεις?????? Για τη συμπεριφορα του στο ΔΣ του ΚΘΒΕ θα μιλησει κανεις????? Για το στρατο των φιλωντου που απο τη θεσσαλονικη τους κατεβασε στην αθηνα θα μιλησει κανεις??? Ξυπνηστε ρεεεεεεεεε που πατε να κανετε τον κρατικολαγνο εδω και 20 χρονια ηρωα ντροπη!!!!!!!!

Άννα Βελλίδη

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. Ο κύριος Ξυδάκης δεν έχει το ήθος που διαφαινόταν στα γραπτά του!

αλεκος

εγω τον κ.Χατζακη δεν τον ξερω και δεν μπορω να εκφερω γνωμη καλος η κακος!Ξερω ομως τον Ξυδακη,που ειναι απο τα πιο υπουλα ,πολυπροσωπα και εμπαθη ατομα και επιπλεον θεοπιστο κομματοσκυλο χωρις την αισθηση εαν πραττει το δικαιο η το αδικο,οταν το λεει το κομμα.Ρωτηστε στου Αλαφουζου να σας πουνε!

Μάνος Τρέπας

Αυτοί δεν ήταν που κατηγορούσαν τους άλλους ότι τακτοποιουν τα δικά τους παιδιά;;;

Ξυδακης

Επιασα την υπουργική καρεκλα μετα απο πολλα βάσανα και γλύψιμο. Ο μονος τρόπος να παραμείνω εδω, είναι να βαλω παντού ανθρώπους δικούς μου και να διορισω μια στρατια ψήφους ! Ο Αντρέας Παπανδρέου είναι το ίνδαλμα μου. Ο Συριζα έχει ξηλώσει τους πάντες και βάζει μονο δικους του. Το καλύτερο είναι πως τα ΜΜΕ δεν έχουν γράψει τίποτα. Σημειωτέον ο Χατζακης είναι κομμουνιστής!

gr

το υπουργείο πολιτισμού είναι ένα βαρέλι χωρείς πάτο όλα τα λαμόγια το ξέρουν καλά για αυτό δεν παραιτούνται ξηλώστε όλους τους κρατικοδίαιτους Δ Σ διευθυντές και κάντε ελεγχο σε βάθος χρόνου έχουν φάει τον περίδρομο και συνεχίζουν ακόμη

Nai kala...

Οι αριστεροι ηταν οι κατεξοχην φασιστες που προσπαθουν να επιβαλουν την αποψη τους ως την "σωστη". Αφου επιασαν θεσεις κλειδια (καθηγητες στα πανεπιστημια, καλλιτεχνες, συνδικαλιστες, δημοσιοι υπαλληλοι) με την ανοχη των προβατων κεντροδεξιων τα τελευταια 30 χρονια, ρημαξαν εκ των εσω, αργα και σταθερα, την λειτουργια του κρατους, το ηθος των δημοσιων λειτουργων και εν τελη τον τροπο σκεψης ολων μας. Μας εθισαν στην λαμογιά και την τεμπελια. Το μεγαλυτερο εργο το επραξαν πανω στους νεους. Οι νεοι αυτοι οντας ενηλικοι πλεον ειναι μια χαμενη και θα ελεγα αχρηστη στην πλειοψηφια τους γενιά. Εχοντας, οι αριστεροι, και την εξουσια επισημως, στα χερια τους δεν εχουν ιδιαιτερους ενδιασμους να γεμισουν και τα τελευταια κενα στα οποια δεν εχουν παρουσια (βλεπε θεατρικο διευθυντη). Η ελπιδα βεβαια ειναι οτι τα εκλογικα ποσοστα δεν συγκλινουν στην πραγματικη ιδεολογικη τους γραμμη. Αρκουν λιγες προκλητικες κινησεις για να τους παρουμε με τις πετρες. Νομιζω...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης