Αμάλ Κλούνεϊ: «Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε»

Αμάλ Κλούνεϊ: «Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε»

Η Λιβανέζα δικηγόρος ανθρώπινων δικαιωμάτων μιλάει αποκλειστικά στην βρετανική εφημερίδα εφημερίδα Guardian

Αμάλ Κλούνεϊ: «Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε»
«Το να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε. Ελπίζω ότι μπορεί να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, λόγω της μακροχρόνια φιλίας που συνδέει την Ελλάδα με την Μεγάλη Βρετανία» είπε η Αμάλ Κλούνεϊ στην βρετανική εφημερίδα Guardian, για τον αγώνα που δίνει στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, για την επιστροφή των «Γλυπτών του Παρθενώνα» στην χώρα μας. Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι είναι συνετό εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει μία νομική συμβουλή, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών που γίνονται μέσω της UNESCO. Και είναι συνετό,  το να καθορίσει η κυβέρνηση τα επόμενα βήματα της, μέσα σε ένα νομικό πλαίσιο».

Για ένα μοναδικό δείγμα του ανθρώπινου πολιτισμού, έκανε λόγο το αφεντικό της Aμαλ, Geoffrey Robertson που επίσης μίλησε στην βρετανική εφημερίδα: «Η ζωφόρος του Παρθενώνα είναι ένα καταπληκτικό και μοναδικό δείγμα του ανθρώπινου πολιτισμου πριν από 2.500 χρόνια. Δεν απεικονίζει τον πόλεμο αλλά την ευτυχία. Το μισό δείγμα της ζωφόρου βρίσκεται στην Αθήνα, κάτω από τον μπλεουρανό και πάνω από την Ακροπόλη. Το άλλο μισό βρίσκεται σε μία αποστειρωμένη γκαλερί, σαν να βρίσκεται στο νοσοκομειακό κρεββάτι ενός μουσείου» είπε στην Guardian.

Ο Robertson περιγράφει την άρνηση του Βρετανικού Μουσείο να επιστρέψει τα «Γλυπτά του Παρθενώνα» στην Ελλάδα ως «αλαζονικό πολιτιστικό βανδαλισμό» και τόνισε τον κίνδυνο στον οποίο έχει υποβάλλει τα αξεπέραστα σε κάλλος γλυπτά, με τις αμφιλεγόμενες μεθόδους που χρησιμοποιεί για να τα καθαρίζει. «Είναι ένας αλαζονικός πολιτιστικός βαναδισμός εκ μέρους του Βρετανικού Μουσείου να επιμένει το πιο σημαντικό μνημείο του κόσμο να είναι μοιρασμένο στα δύο!» Τέλος, επεσήμανε πως σε περίπτωση που τα «Μάρμαρα του Παρθενώνα»
επιστραφούν στην χώρα μας, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι θα ανοίξει ο δρόμος για παρόμοιες διεκδικήσεις από άλλα μουσεία: «Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να κρατήσει τις μούμιες του αλλά όχι τα Μάρμαρα, που ενωμένα, ανήκουν σε όλον τον κόσμο».

Για την προσπάθεια της επανένωσης των «Γλυπτών του Παρθενώνα» τόνισε ο Robertson : «Είναι ένα σπουδαίο project. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλον τον κόσμο, να επανενωθούν τα Μάρμαρα και να μπορέσουμε να τα δούμε στη θέση που ο Φειδίας τα είχε σκαλίσει. Με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα της ανθρώπινου πολιτισμού να αντιπαραταθεί στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας (ISIS) .

Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης