«Μετρολόγος»:΄Οταν τα μαθηματικά γίνονται τέχνη!

«Μετρολόγος»:΄Οταν τα μαθηματικά γίνονται τέχνη!

Δείτε τα εντυπωσιακά έργα της έκθεσης, που εγκαινιάστηκε στην γκαλερί Owl Art Space, στην Πλάκα

«Μετρολόγος»:΄Οταν τα μαθηματικά γίνονται τέχνη!
Ο Μετρολόγος κατά την αρχαιότητα ήταν μονάδα μέτρησης, ενώ έχει συνδεθεί με τον άνθρωπο του Βιτρούβιου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Η ποίηση των μαθηματικών δομών και κανόνων, η κρυμμένη αρμονία και η αλήθεια των πραγμάτων, ενέπνευσαν μία ομάδα ταλαντούχων καλλιτεχνών που δημιούργησαν μία εικαστική τριλογία με τίτλο «Μετρολόγος».

Το πρωτότυπο εικαστικό project αναφέρεται θεματικά και συμβολικά στο μετρολογικό ανάγλυφο της Σαλαμίνας, που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.

Κλείσιμο
Στο τρίτο μέρος της εικαστικής τριλογίας Μετρολόγος, οι καλλιτέχνες θίγουν βαθύτερα ερωτήματα της ζωής, της απώλειας, και των ορίων και επιχειρούν να καταγράψουν «το "τέλος της αρχής"  της αναφορικής έκθεσης, ποιητικά,  την συνομιλία με τον Χρόνο και τον Τόπο, την συνάντηση του «Γίγνεσθαι» και του «Είναι».

Μέσα από τα σχήματα και τις γραμμές, τα σύμβολα και τις έννοιες, μέσα από κείμενα γραπτού λόγου, δομώντας ή αποδομώντας, σχεδιάζοντας κατόψεις, διατηρώντας ή υπερβαίνοντας τα όρια  του πραγματικού.



Τα έργα φαντάζουν ως χορογραφία  στην γεωμετρία του τετραγώνου και στην αέναη του κύκλου «κίνηση της Ακινησίας».

Παρατηρούμε στη δομή τους, στις πλαστικές κι εννοιολογικές διατυπώσεις τους, να συναντούνται ετερόκλητα στοιχεία, εκτός της ιστορικότητας και της αναζήτησης αρχαιολογικού τύπου, συγκεκριμένων χρονικών ορίων, διαμορφώνονται και αποκαλύπτουν, τη βάση της υπέρβασης αυτών, με αποτυπώσεις δυναμικής ανασύστασης πνευματικού και συμβολικού χαρακτήρα, με νόμους και κανόνες  με την  αλήθεια των μαθηματικών.



Στα έργα η ήρεμη  γραμμικότητα και ελλειπτική  κυκλικότητα συνυπάρχουν στην σχεδιαστική τους αντίληψη και εφάπτονται διατηρώντας μία σχέση αλληλένδετη... συνομιλούν, συναντώνται αλλά και αντιπαραβάλλονται με  κοινό στόχο.



Χτίζουν προσθετικά  μια  συνάθροιση, αποκαλύπτοντας την ενότητα -ολότητα των πραγμάτων...
Με νόμους και κανόνες,  με τη μαθηματική εγχάραξη κι επινόηση ή με αποτυπώματα ελλειπτικού μνημονικού ίχνους, μας αποκαλύπτουν τη δομή ενός αρχετυπικού, συμπαντικού γίγνεσθαι. 

«Επιτρέπουν» τη συνομιλία Παρελθόντος - Παρόντος και ορίζουν επιτακτική την ανάγκη επαναπροσδιορισμού στα όρια της πραγματικότητας του Λόγου και του Μέτρου, υποδεικνύοντας  νέα δρομολόγια, «οδοδείκτες» για το Μέλλοντα Τόπο και Χρόνο.





Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Γιάννης Αντωνακέας, Κορνήλιος Γραμμένος, Γεωργία Δαμιανού, Γεωργία Δαμοπούλου, Γιάννης Ζιώγας, Βασίλης Καβουρίδης,Φίλιππος Καλαμάρας, Σοφία Κυριακού, Κατερίνα Λαμπροπούλου, Georges Brehier, Ηλέκτρα Μάιπα, Αιμιλία Μπαντούνα, Αλεξάνδρα Νασιούλα, Μαρούσα Παραβάλου, Αντωνία Παφιλιάρη, Ηλίας Πούλος, Νίκος Σεπετζόγλου, Άγγελος Σκούρτης, Λήδα Τεντόμα, Κώστας Χριστόπουλος.

Τα έργα των εικαστικών συνοδεύονται από θεωρητικά κείμενα με την ανάλυση του σκεπτικού του έργου τους.






Θεωρητικές προσεγγίσεις από τους: Άρη Μαυρομάτη Μαθηματικό - Θεωρητικό Τέχνης
Αναστάσιο Δημόπουλο – Ψυχίατρο, Απόστολο Ζιώγα - Βιολόγο - Θεολόγο,
Δημήτρη Σπόντα – Μαθηματικό.

Στις δράσεις της "γεωμέτρησης"  στην επιφάνεια του πατώματος συμμετείχε:
το τμήμα Δια βίου εκπαίδευσης του ΤΕΕΤ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, (με βασικούς συμμετέχοντες τους Χαρά Μπογιατζή,  Ρένα  Γρηγοριάδου)
και η Ελισσάβετ Μελλή







Owl Art Space :Θέσπιδος 10, Ακρόπολη – Πλάκα, 'Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά 18:00 - 21:30 και Σάββατο – Κυριακή 14:30 – 19:00, Τηλέφωνα επικοινωνίας : 6972795493, 6944132047
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης