Αμφίπολη: Κάθε μέρα απομακρύνουν τρία τριαξονικά φορτηγά με άμμο

Αμφίπολη: Κάθε μέρα απομακρύνουν τρία τριαξονικά φορτηγά με άμμο

Πληθαίνουν τα ερωτήματα: Είναι οι Καρυάτιδες αρχαιότερες του τάφου;

Αμφίπολη: Κάθε μέρα απομακρύνουν τρία τριαξονικά φορτηγά με άμμο
Οσο εντυπωσιακές κι αν είναι οι εικόνες από τις σχεδόν ολόσωμες Καρυάτιδες της Αμφίπολης, άλλο τόσο σημαντικά είναι και τα ερωτήματα που ανακύπτουν από την παρατήρηση αυτών των έργων τέχνης. 

Η αποκάλυψή τους αύξησε το μυστήριο που τις περιβάλει, καθώς η τεχνοτροπία της κατασκευής τους απέχει από το κλίμα της εποχής των ελληνιστικών χρόνων.
 
Προκύπτει πλήθος ερωτημάτων: Για παράδειγμα η υψηλή αισθητική και η απουσία ιδιαίτερης κίνησης και η αυστηρότητα στην έκφραση, μήπως είναι μια ένδειξη ότι τα συγκεκριμένα αγάλματα δεν είναι του τέλους του 4ου αιώνα που σηματοδοτεί και την απαρχή των ελληνιστικών χρόνων αλλά πολύ παλαιότερες;

Μήπως δηλαδή οι δύο Καρυάτιδες προέρχονται από μια άλλη εποχή και από μια άλλη περιοχή της χώρας και έφτασαν ως εδώ για να κοσμήσουν αυτόν τον εξαιρετικής ομορφιάς και μνημειακού χαρακτήρα τάφο; Πόσο περίεργο θα ήταν να αποδειχθεί ότι οι δύο Kαρυάτιδες είναι έργο των αρχών του 5ου αιώνα και ίσως να έχουν βγει από το εργαστήριο ενός από τους διάσημους γλύπτες εκείνης της εποχής; Αυτά είναι ένα ερωτήματα στα οποία θα περιμένουμε να δώσουν απάντηση οι αρχαιολόγοι...


Κλείσιμο
Το σφράγισμα με την άμμο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτσμού, οι εργασίες προχωρούν με τον καθαρισμό των αλλά και την υποστήριξη του μνημείου, με μέτρα ασφαλείας τόσο εντός όσο και εκτός. Ωστόσο, η στάθμη της αμμώδους επιχωμάτωσης στο δεύτερο και τον τρίτο θάλαμο έχει κατέβει αρκετά ώστε να αποκαλυφθεί και η πύλη που βρίσκεται ανάμεσα στις Καρυάτιδες και για την οποία η σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρει το παραμικρό.

Ίσως η μοναδική σφραγισμένη πύλη που υπάρχει να είναι αυτή του νεκρικού θαλάμου, καθώς ούτε στην πύλη των Σφιγγών ούτε στην πύλη των Καρυάτιδων, βρέθηκαν θυρόφυλλα, ενώ για την πύλη που οδηγεί στον τρίτο θάλαμο δεν υπήρξε καμία αναφορά στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, αλλά είναι πολύ πιθανό ούτε εκεί να υπάρχουν θυρόφυλλα, καθώς η άμμος ήταν αυτή που σφράγιζε τον τάφο και εμπόδιζε κάθε εισβολέα.

Η ποσότητα με την οποία έχει σφραγιστεί ο τάφος είναι τεράστια, καθώς, όπως αναφέρουν ανεπίσημες πηγές του ΥΠΠΟΑ, καθημερινά απομακρύνουν τρία τριαξονικά φορτηγά με άμμο!
 

Πηγή xronometro.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης