Τι λέει στενός συνεργάτης του Ανδρόνικου για τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης
Ο Παναγιώτης Φάκλαρης χαρακτήρισε τις μαρμάρινες Κόρες ως μια συνταρακτική αποκάλυψη, κυριώς επειδή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται Καρυάτιδες σε μακεδονικό τάφο
Εντυπωσιασμένος έμεινε από την αποκάλυψη των δύο Καρυάτιδων στον τύμβο Καστά ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας τού ΑΠΘ και στενός συνεργάτης τού Μανώλη Ανδρόνικου, Παναγιώτης Φάκλαρης.
Ο κ. Φάκλαρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε τις μαρμάρινες Κόρες ως μια συνταρακτική αποκάλυψη, κυριώς επειδή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται Καρυάτιδες σε μακεδονικό τάφο.
«Περίμενα γλυπτά, αλλά όχι Kαρυάτιδες. Πρόκειται για ένα διακοσμητικό αρχιτεκτονικό στοιχείο», παραδέχτηκε ο καθηγητής, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι η απουσία προσώπου από τη μία Καρυάτιδα, και ενδεχομένως οι φθορές στο πρόσωπο της δεύτερης, μαρτυρούν τις προσπάθειες τυμβωρύχων για σύληση του ταφικού μνημείου. «Πρόκειται οπωσδήποτε για βέβηλο ανθρώπινο χέρι» σημείωσε, απορρίπτοντας την πιθανότητα φυσικής φθοράς.
Μεγαλώνοντας, συνηθίζουμε να μετράμε τις επιτυχίες. Τον πρώτο καλό βαθμό. Το πρώτο μετάλλιο. Το πρώτο γκολ. Την πρώτη φορά που ένα παιδί κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, την 1 Οκτωβρίου, αξίζει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε ένα πρόβλημα που συχνά περνά απαρατήρητο: τη δυσθρεψία και τα σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν πριν ακόμη γίνει αντιληπτή.
Πώς η AI αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές μελετούν και προετοιμάζονται για τις εξετάσεις, με τον εκπαιδευτικό να παραμένει ο καθοριστικός παράγοντας της μαθησιακής εμπειρίας