Στόχος των αρχαιολόγων η προσεκτική είσοδος στο εσωτερικό του τάφου

Στόχος των αρχαιολόγων η προσεκτική είσοδος στο εσωτερικό του τάφου

Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι κάτω από τη βάση των Σφιγγών - Διακόσμηση με μπλε και κόκκινο χρώμα στο μνημείο

Νέα, σημαντικά ευρήματα έφεραν στο «φως» και σήμερα οι ανασκαφικές εργασίες στο ταφικό μνημείο, στον Τύμβο Καστά από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην Αμφίπολη.

Έπειτα από την απομάκρυνση των μαρμάρινων πλακών από το μνημείο, η οποία αποκάλυψε ολόκληρες τις μαρμάρινες Σφίγγες, που βρέθηκαν στην είσοδο του Τάφου, την Πέμπτη απομακρύνθηκαν, με άκρα προσοχή, χώματα τα οποία βρίσκονταν πίσω από τα αγάλματα, σε βάθος περίπου, δυο μέτρων, και σε πλάτος ανάλογο της εισόδου του τάφου (4.50 μ).

Ετσι, προχώρησε, στο μεγαλύτερο τμήμα της η αποχωμάτωση του εσωρραχίου της θόλου.Oι αρχαιολόγοι συνέχισαν τις εργασίες τους με την αφαίρεση πέντε λιθόπλινθων, από την έκτη σειρά του τοίχου σφράγισης, με τη βοήθεια μηχανικού μέσου και μετά την απομάκρυνσή τους, αποκαλύφθηκε κάτω από τη βάση των Σφιγγών, το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος.Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου και φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε  και μαύρο χρώμα.

Επίσης, κάτω από το  ιωνικό  επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δυο ιωνικά επίκρανα των  παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα  με τα ίδια χρώματα.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο με προτεραιότητα την στερέωση και συντήρηση των σημερινών ευρημάτων.


    
Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, είπε ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε πλήρη εικόνα για το εσωτερικό του τάφου».

Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες.

«Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να μπούμε στον τάφο» ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μη θιχτεί η στατικότητα του μνημείου.

Όπως επίσης ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, ο δημόσιος φορέας Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ) θα διαθέσει 30.000 ευρώ προκειμένου να συνδράμει τις σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες στο σημείο.

ΣΧΟΛΙΑ (74)

Κάποιοι προσπάθησαν ......................

........τουλάχιστον να συλλήσουν στο παρελθόν τον τάφο ανοίγοντας τρύπα από την οροφή και προφανώς αυτοί έσπασαν και αφαίρεσαν τα κεφάλια των σφιγγών για να περάσουν στο εσωτερικό ! Είναι πολύ πιθανό όμως να μην τα κατάφεραν γιατί από ότι φαίνετε ο τάφος ήταν καλά σφραγισμένος με μεγάλες και βαριές πλάκες !` Η προσπάθεια πάντως των τυμβορύχων είναι εμφανής !.....Το πιό πιθανό είναι ο τάφος να προοριζόταν για τον Μ. Αλέξανδρο αλλά μάλλον ο Αλέξανδρος δεν τάφηκε ποτέ στον τάφο αυτό λόγω του εμφυλίου που ξέσπασε μετά τον θάνατό του μεταξύ των στρατηγών του που ανταγωνιζόταν μεταξύ τους την κληρονομιά της αυτοκρατορίας ! Ενδέχεται επίσης να είναι κάποιου από τους στρατηγούς του ή τους Ναυάρχους του Μ.Α. ή να έχει ταφεί η γυναίκα του Ρωξάνη με τον γυιό του και νόμιμο διάδοχό του Αλέξανδρο Δ' οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τον Κάσσανδρο . .

Φωτεινή

Μέρα με την ημέρα βλέποντας τα νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, κατανοούμε τις λεπτομέρειες από τα σημαντικά ευρήματα που μας φέρνουν πιο κοντά στην αποκάλυψη του "θαμμένου μυστικού". Άραγε, γιατί οι κύριοι της Κουμουνδούρου από την πρώτη στιγμή, έδειξαν ότι δεν τους ενδιαφέρει καθόλου αυτό το γεγονός, τι στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα, περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα των ανασκαφών?

απάντηση:

γιατί θίγονται τα συμφέροντα των φίλων τους, των ματσεντόνσκι.

SAMARAS 4EVER

"Διακόσμηση με μπλε και κόκκινο χρώμα στο μνημείο"...ΜΠΛΕ ΓΙΑ ΝΔ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΟΓΩ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ! ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΡΡΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΣΥΓΓΡΟΥ, ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΤΗ ΔΕΘ. ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΚΟΣ ΑΦΗΣΕ ΕΝΑΝ ΠΑΠΥΡΟ ΟΠΟΥ ΧΡΙΖΕΙ ΩΣ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΕΝΑΝ ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΛΟ!

κοσμας

στο εσωτερικο γινεται το παιχνιδι που δεν μας λενε τιποτε παρα οτι ειναι σιλιμενος ο ταφος γνωριζανε πριν τον ανοιξουν....λυπαμαι γιατι ολοι παιζουν το παιχνιδι των ελαχιστων που για μια ακομα φορα μας τρωνε ,απο τις σαρκες μας.

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ... ΠΑΡΑΣΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ, (ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟ ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ Ο ΤΥΜΒΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '60 ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΣΥΛΛΗΘΕΙ). ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΓΧΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΕΩΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ''ΠΕΡΑΣΟΥΝ'' ''ΑΥΤΑ''(= ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΚΑ) ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ...

εσεις που τα ξερετε ολα

πειτε μας και σε εμας ρε παιδια να τα μαθουμε.ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΞΕΡΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ΤΡΟΜΕΡΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΑΝ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

........... (ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟ ΜΟΥ): ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ "ΦΡΕΣΚΑ" ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ, ΤΟΤΕ Ή ΌΝΤΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ''ΠΙΕΣΕΙΣ'' ΚΑΙ ''ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ'' ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΝΕΦΕΡΑ, ΄'Η ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ Ή ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ... (ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ, ΦΥΣΙΚΑ, ΟΤΙ ΟΙ ΕΝ ΛΟΓΩ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ''ΤΟΥΣ'', ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ''ΤΟΥΣ'' ΑΚΑΘΕΚΤΟΙ ΤΟ ''ΕΡΓΟ'' ΤΟΥΣ...ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ''ΕΡΓΟ'' ΠΟΥ ''ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ'' ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ...)

chrisAK

Στο φινάλε είπες αυτό που ήθελες να πεις. Και το άααλλο, χαχαχαχα, ο καθένας ξέρει καλύτερα από τον άλλον….Άσε ρε Δραμινέ, βούτα στην Αγια Βαρβάρα στα παγωμένα νερά να συνέλθεις. Κάτι σαν κι εσένα μπατίρισαν την Δράμα…Έχετε καταντήσει να βλέπετε πίσω από την πλάτη σας και σε όλα ένα ΜΗΠΩΣ???….αν δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου έτσι θα ζεις, θα κοιτάζεις πίσω σου και θα ψάχνεις τα ΜΗΠΩΣ? και είναι μεγάλο ταμάχι Δραμινέ…

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΡΕ ΜΠΑΤΑΚΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΒΟΥΤΗΞΕΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΗ ΩΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΙΣΩΣ ΝΑ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΝΙΩΘΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ, ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΙΚΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ... ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ''ΕΥΤΥΧΙΑ'', Ε, ΑΓΑΠΗΤΕ ΒΟΛΕΜΕΝΕ ΨΗΦΟΦΟΡΕ ΤΩΝ ''ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΛΩΝ ΕΠΟΧΩΝ''... ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ, Ε;

al

"Στόχος των αρχαιολόγων η προσεκτική είσοδος στο εσωτερικό του τάφου" ...ναι καλά σίγουρα! γιαυτό φάγανε κομμάτια από το επιστύλιο.. από τη πολύ προσοχή.. ομπρελίτσα για σκιά.. να μη λιώσουν και τα παγάκια στη φράπα και έναν αλβανό με jcb να κάνει τη δουλειά... ότι και να έχει (ή να είχε) μέσα ο τάφος σίγουρα δεν αξίζει στη γενιά μας να το αποκαλύψει.

Άρης

θα μπορούσαν κάλλιστα να ρωτήσουν τον Μητσοτάκη ποιός είναι θαμμένος στον τάφο, κατά πάσα πιθανότητα την περίοδο της ταφής ζούσε, άρα ξέρει......

Για ποιον χτυπα η καμπανα?

ο καργακος παντως επιμενει πως ο ταφος ειναι του μεγα αλεξανδρου. Ελπιζω οι σαμαροβενιζελοι να μην μας πουνε τιποτα αλλο προκειμενου να μην ενοχληθουν οι σκοπιανοι και ο Σορος

Ήμαρτον

Να γράφεις καθημερινά για να γελάμε. Η πληροφορία πως συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ για πάρει θέση στο θέμα του τάφου της Αμφίπολης εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή.

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ, (ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΚΑ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΜΕΣΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ, ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ, ΣΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΤΙ: ''ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ'': ΛΟΙΠΟΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΩΣΤΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΜΙΑ Ή ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ, ΑΛΛΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΜΗΝΕΣ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ... ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΙΝΕΛΑΚΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΡΓΟΥΣ, (ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΒΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ ''ΑΙΣΧΟΣ, ΠΛΗΓΩΣΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ!!! 21/08/2014 22:58''). ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ, ΑΥΤΕΣ ΟΙ ''ΠΙΕΣΕΙΣ'' ΚΑΙ ''ΕΠΙΣΠΕΥΣΕΙΣ'' ΛΟΓΩ Δ.Ε.Θ. Ή ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΑΝΩ ΦΙΛΟΣ, ΤΟΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ (ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ) ΒΑΝΑΥΣΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ, ΜΕ ΘΥΜΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ, ΜΕ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ...

Γεωπολίτης

Πήξαμε στους "ιστορικούς" και τους "αρχαιολόγους". Οι μεν κάνουν υποδείξεις στους αρχαιολόγους πως να κάνουν τη δουλειά τους: σκάβουμε, λέει με πινέλα και όχι με κασμάδες...Τι σχόλιο να κάνω; Προφανώς οι συγκεκριμένοι δεν έχουν περάσει ποτέ από αρχαιολογική ανασκαφή, ούτε αντιλαμβάνονται την εργασία που χρειάζεται για να μετακινηθούν τόνοι χώματος... Οι δε προβαίνουν σε κάθε λογής προβλέψεις για το περιεχόμενο του τάφου, πολλοί δε είναι πεισμένοι ότι είναι του Αλεξάνδρου διότι ο τάφος "είναι μεγάλος" και διότι "οι σφίγγες είναι βασιλικό σύμβολο", παραβλέποντας τόσο τις αρχαίες πηγές όσο και την ιστορική πραγματικότητα των μετά τον Αλέξανδρο χρόνων. Και έχουμε βέβαια και τους Σκοπιανομάχους, οι οποίοι πιστεύουν ότι το άνοιγμα του τάφου θα αλλάξει κάτι στο θέμα της ΠΓΔΜ: αφού η κοσμοθεωρία του Γκρούεφσκι και τω συν αυτό λέει ότι "η Ελληνική Μακεδονία είναι κατεχόμενα εδάφη", λέτε να τους αλλάξει την άποψη κάποια αρχαιολογική ανακάλυψη; Δυστυχώς όμως ένα από τα προβλήματα αυτής της χώρας μας έρχεται στο φως μέσα στα φώτα της δημοσιότητος που πήρε η ανασκαφή: Ο κάθε Έλληνας θεωρεί ότι ξέρει τα πάντα!

kyriakos

Ασιατες, συγκεκριμενοι λαοι, που τα κεφαλια τους ειναι το απολυτο σκορποχωρι, εχουν γνωμη για ολα και παντα δικιο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

amityvlle

Καταρρακτώδης  βροχή  ταινιών. Πάνω από δέκα.  Για όνομα του θεού και της παναγίας. Η μία εναντίον της άλλης. Να βγάλουν τα «μάτια» τους. Τόσο μίσος. Ανώτερη όλων, by far, το  κομψοτέχνημα Animation “Το νησί  των σκύλων”. Σχεδόν αριστούργημα!

dogs8

Το “Isle of Dogs” (“Τον νησί των σκύλων”) του Γουές Άντερσον διαβάζεται και ως I Love Dogs (αγαπώ τα σκυλιά). Θα μπορούσε να είναι «Αγαπώ τα σκυλιά ΚΑΙ την Ιαπωνία». Γιατί ο Γουές Άντερσον εδώ παντρεύει δυο από τις εμμονές του σε πολλαπλούς φόρους τιμής και στα τετράποδα φιλαράκια μας αλλά και στη γιαπωνέζικη κουλτούρα.