Τζέιν Κάμπιον: «Η "έλλειψη" των γυναικών από τις Κάννες είναι αντιδημοκρατική»

Τζέιν Κάμπιον: «Η "έλλειψη" των γυναικών από τις Κάννες είναι αντιδημοκρατική»

Για σεξισμό κατηγορεί τον κλάδο των κινηματογραφιστών η επικεφαλής της κριτικής επιτροπής του φετινού φεστιβάλ των Καννών

Τζέιν Κάμπιον: «Η "έλλειψη" των γυναικών από τις Κάννες είναι αντιδημοκρατική»
Απρόοπτα επιφύλλασσε η χθεσινή έναρξη του 67ου Φεστιβάλ των Καννών. Σαν να μην έλειπαν τα γιουχαϊσματα όσων είδαν την πρεμιέρα της ταινίας «Grace of Monaco», καθώς και τα κουτσομπολιά για το φουσκωμένο πρόσωπο της Νικόλ Κίντμαν, ήρθε και μία δήλωση της επικεφαλής της κριτικής επιτροπής ,Τζέιν Κάμπιον, με την οποία κατηγορεί τον κλάδο των κινηματογραφιστών για σεξισμό.

«Η έλλειψη των γυναικών από τις Κάννες είναι αντιδημοκρατική!» δήλωσε η Νεοζηλανδή σκηνοθέτις στην χθεσινή έναρξη της 67ης διοργάνωσης. Η Κάμπιον - η μόνη γυναίκα που έχει ποτέ κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία της «The Piano»- έκανε λόγο για σεξιστική αντιμετώπιση των γυναικών που αποκλείονται από την διοργάνωση.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχει κάποιος εγγενής σεξισμός στον κλάδο» δήλωσε η Κάμπιον στους δημοσιογράφους και συνέχισε λέγοντας για τον αποκλεισμό των γυναικών:  «Οι γυναίκες θα πρέπει να το προσέξουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο δύο γυναίκες διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα: Η Ιταλίδα  Alice Rohrwache για την ταινία Le Meraviglie (The Wonders) και  η Ιαπωνέζα Naomi Kawase για την ταινία No Mado (Still the Water). Όπως φαίνεται, η γυναικεία παρουσία στο φεστιβάλ περιορίζεται στην κριτική επιτροπή των Καννών. Εκτός από την Κάμπιον, στις θέσεις της κριτικής επιτροπής συναντάμε  επίσης την Αμερικανίδα σκηνοθέτρια Σοφία Κόπολα, τη Γαλλίδα ηθοποιό Κάρολ Μπουκέ, τη Νοτιοκορεάτισσα ηθοποιό Τζέον Ντο-Γέον και την Ιρανή ηθοποιό Λεϊλά Χατάμι.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης