Πέντε χρόνια συμπληρώνονται αύριο από τον θάνατο του σπουδαίου συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου αλλά παρά τη φυσική του απουσία το σπινθηροβόλο πνεύμα του και το ανεξάντλητο καλλιτεχνικό του φως παραμένουν άσβεστα μέσα από τη μουσική του.
Με αφορμή την επέτειο της αποχώρησής του από την επίγεια ζωή κυκλοφορεί, για πρώτη φορά, ένα παλαιότερο τραγούδι του που δεν είχε αποτυπωθεί ποτέ μέχρι σήμερα στη δισκογραφία. Πρόκειται για «Το τραίνο», ένα κομμάτι πάνω σε κείμενα του ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα, το οποίο έγραψε ο συνθέτης για τη θεατρική παράσταση «Η κυρία του Τραίνου» και ερμήνευσε ζωντανά ο Κώστας Θωμαΐδης, στον Πειραιά τον Ιούλιο του 1991, κατά την παρουσίαση της παράσταση στον Πειραιά.
Ο στενός συνεργάτης του Θάνου Μικρούτσικου, Θύμιος Παπαδόπουλος, το alter ego του, όπως τον χαρακτήριζε ο ίδιος, ενορχήστρωσε το τραγούδι και ο Κώστας Θωμαΐδης το ερμήνευσε στο στούντιο.
Ο διάλογος του Θάνου Μικρούτσικου με την ποίηση και τη λογοτεχνία υπήρξε διαρκής και γέννησε έργα – διαμάντια: «Η συναρμογή στίχου και μουσικής στο τραγούδι είναι που παράγει το ενιαίο αισθητικό και ιδεολογικό αποτέλεσμα. Πρόκειται λοιπόν για μια νέα ανάγνωση του ποιήματος που εγκαθιδρύεται μετά τη μελοποίηση. Η ανάγνωση αυτή άλλοτε
συμπληρώνει, άλλοτε καταργεί τις αναγνώσεις του ποιήματος πριν από τη μελοποίησή του, αποκαλύπτοντας τις κρυμμένες πλευρές, το αθέατο, τα μυστικά που ένα σπουδαίο κείμενο κρύβει εντός του. Γι' αυτό, το ποίημα απαιτεί και
επιβάλλει στον συνθέτη τον τρόπο με τον οποίο θα μελοποιηθεί» έλεγε με νόημα ο ίδιος.
Μια διαφορετική Ημέρα Υιοθεσίας και Ενημέρωσης για την Υπεύθυνη Κηδεμονία Ζώων Συντροφιάς (και ειδικά εκείνων που έχουν διασωθεί από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές) πραγματοποιείται το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων.
Μεγαλώνοντας, συνηθίζουμε να μετράμε τις επιτυχίες. Τον πρώτο καλό βαθμό. Το πρώτο μετάλλιο. Το πρώτο γκολ. Την πρώτη φορά που ένα παιδί κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες.