Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: Ο Ρώσος ολιγάρχης έχασε τη δίκη με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s που κατηγορούσε για απάτη

Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: Ο Ρώσος ολιγάρχης έχασε τη δίκη με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s που κατηγορούσε για απάτη

Στόχος μας ήταν να ρίξουμε φως στην έλλειψη διαφάνειας που μαστίζει την αγορά τέχνης, δήλωσε ο δικηγόρος του

salvator-mundi-arthrou
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ έχασε την δικαστική διαμάχη με τον διάσημο οίκο δημοπρασιών Sotheby’s τον οποίον κατηγορούσε πως συμμετείχε σε απάτη που στήθηκε εναντίον του και αφορούσε στη σκόπιμη υπερεκτίμηση πολύτιμων έργων τέχνης που αγόρασε, κατά το διάστημα 2002-2014, μεταξύ των οποίων και το περίφημο «Salvator Mundi» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που αποτελεί το πιο ακριβοπληρωμένο έργο τέχνης όλων των εποχών.

Ο πάμπλουτος ιδιοκτήτης του Σκορπιού και της ποδοσφαιρικής ομάδας Μονακό, είχε αγοράσει μέσω του Ελβετού εμπόρου τέχνης Ιβ Μπουβιέ, 38 συνολικά έργα τέχνης έναντι του ποσού των 2 δισ. δολαρίων. Μετά από σχετική έρευνα ωστόσο διαπίστωσε πως είχε πληρώσει σχεδόν τα διπλά από την πραγματική αξία των έργων καθώς ο Μπουβιέ τα είχε αγοράσει από τους Sotheby’s σε πολύ χαμηλότερες τιμές, αποκομίζοντας ένα τεράστιο κέρδος που υπολογίζεται σε περίπου 1 εκατ. δολάρια, πέραν της προμήθειάς του που είχε συμφωνηθεί στο 2%.

Παρότι τον Δεκέμβριο η δεκαετής, σκληρή διαμάχη του Ρώσου ολιγάρχη με τον Ελβετό έμπορο τέχνης κατέληξε σε εξωδικαστική συμφωνία, δεν απέσυρε τη μήνυση εναντίον του οίκου δημοπρασιών από τον οποίο διεκδικούσε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ως αποζημίωση.

Στην εκδίκαση της υπόθεσης διερευνήθηκε η αγοραπωλησία τεσσάρων μόνο από τα 38 έργα τέχνης που πέρασαν στα χέρια του Ριμπολόβλεφ καθώς κρίθηκε πως μόνο για τα συγκεκριμένα υπήρχαν ενδείξεις που έχριζαν περαιτέρω διερεύνησης. Τελικά όμως το δικαστήριο έκρινε πως τα στοιχεία δεν ήταν αρκετά ώστε να αποδειχτεί πως ο οίκος Sotheby’s συμμετείχε στην απάτη.

Κλείσιμο
Οι εκπρόσωποι του οίκου δημοπρασιών κατέθεσαν στο δικαστήριο πως δεν είχαν ιδέα για την απάτη ενώ μετά την ανακοίνωση της απόφασης δήλωσαν: «Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια δέσμευση του Sotheby's να τηρεί τα υψηλότερα πρότυπα ακεραιότητας, ηθικής και επαγγελματισμού σε όλες τις πτυχές της αγοράς τέχνης».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ δήλωσε ότι «η μυστικότητα κάτω από την οποία έγιναν όλες οι κινήσεις κατέστησε δύσκολη την απόδειξη μιας περίπλοκης υπόθεσης απάτης υποβοήθησης και συνέργειας» ενώ συμπλήρωσε με νόημα ότι ο πελάτης του και ο ίδιος πέτυχαν στον στόχο τους που ήταν να ρίξουν φως στην έλλειψη διαφάνειας που μαστίζει την αγορά τέχνης.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο εθελοντής που αποκάλυψε δωρεά $140.000 στον Άλλο Άνθρωπο που έκανε φτερά κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές

Πώς θα κυλήσει το Σαββατοκύριακο - Έρχονται Αλκυονίδες με 17άρια από την ερχόμενη εβδομάδα


24χρονος από την Κατερίνη μπήκε φυλακή για sex tape και αθωώθηκε έναν χρόνο μετά γιατί... δεν ήταν εκείνος στο βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης