Μαρία Πρωτόπαππα: Σκηνοθετεί «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» με άνδρα πρωταγωνιστή

Μαρία Πρωτόπαππα: Σκηνοθετεί «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» με άνδρα πρωταγωνιστή

Στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης - Πότε θα γίνει η πρεμιέρα της παράστασης

amria_protopapap
Ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», σκηνοθετεί η Μαρία Πρωτόπαππα. Το τελευταίο έργου του Ισπανού σπουδαίου συγγραφέα και ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα θα ανέβει στις 27 Ιανουαρίου στο Υπόγειο του Θέατρου Τέχνης Καρόλου Κουν με τον Χρήστο Στέργιογλου στον ρόλο της Μπερνάρντα Άλμπα, σε μια συμβολική κατάργηση του φύλου στους θεατρικούς ρόλους.
Xristos_Stergioglou_-_Bernarda_Alba
Ο Χρήστος Στέργιογλου μεταμορφωμένος σε Μπερνάρντα Άλμπα
Μια αυταρχική χήρα, μετά τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της, επιβάλλει στις πέντε κόρες της 8 χρόνια πένθους και εγκλεισμού. Εκείνες απεγνωσμένα αντιδρούν, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, και με την αφορμή ενός νέου άντρα, ο οποίος για άλλην είναι εραστής, για άλλην μνηστήρας, για άλλην φαντασίωση, η ανάγκη για ζωή φουσκώνει, εκρήγνυται και ο θάνατος ξαναχτυπάει το σπίτι για να το πνίξει σε δεύτερο κύμα πένθους.

Ο Λόρκα, παρότι «προνομιούχος» ταξικά, δυσανασχετεί με την φτώχεια, την πείνα, την κοινωνική αδικία, την πολιτική αστάθεια και τα παρελκόμενά της. Με το ιδιαίτερο βλέμμα του οδηγεί τους θεατές σε μια γωνιά του κόσμου, σε μια άγονη γη, μια άνυδρη άκρη του, όπου τοποθετεί τον μεγεθυντικό και ποιητικό του φακό πάνω από ένα «Σπίτι», έναν συμβολικό τόπο, όπου μέσα του βράζει κυριολεκτικά η κλεμμένη ελευθερία και αξιοπρέπεια των γυναικών της γειτονιάς του, και όχι μόνο, της εποχής του, και όχι μόνο, νιώθοντας ο ίδιος φρίκη για τον τρόπο αντιμετώπισης τους. 

Κλείσιμο
Κάθε μεγάλος ποιητής πίσω από τις λέξεις του κρύβει ένα κομμάτι του εαυτού του, ένα κομμάτι της κοινωνίας που ζει και της πολιτικής στιγμής που αφομοιώνει. Ο εμφύλιος της Ισπανίας, που κυλά μέσα στις φλέβες των γυναικών αυτού του ποιήματος, γίνεται το εφαλτήριο μιας αποκαλυπτικής εξερεύνησης ενός υπέροχου κόσμου, αυτού του Λόρκα.

Στην παράσταση παίζουν ακόμη οι ηθοποιοί Ευγενία Αποστόλου, Άννα Καλαϊτζίδου, Δημήτρης Μαργαρίτης, Ελένη Σπετσιώτη, Κατερίνα Φωτιάδη, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη και η Έρση Μαλικένζου σε ηχογράφηση.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη 20.00
Πέμπτη έως Σάββατο στις 21.00
Κυριακή στις 19.00
 
Προπώληση εισιτηρίων ΕΔΩ

Ειδήσεις σήμερα:

Αγία Παρασκευή: «Φορούσαν fullface και απείλησαν πως θα τον σκοτώσουν» - Συγκλονίζει η μάνα του 14χρονου

Κορωνοϊός: Τα πιο συχνά συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 που εξαπλώθηκε ραγδαία τον Δεκέμβριο

Survivor: Αυτοί είναι οι 20 παίκτες που θα συμμετέχουν στο φετινό παιχνίδι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης