Αλέκος Φασιανός: Μια περιήγηση στο σπίτι του στην Αθήνα που έγινε μουσείο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Αλέκος Φασιανός: Μια περιήγηση στο σπίτι του στην Αθήνα που έγινε μουσείο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

 Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει έργα του καλλιτέχνη από διαφορετικές περιόδους

Fasianos_Mouseio_1
Φτάνοντας στην οδό Νεοφύτου Μεταξά, στην καρδιά της αθηναϊκής πρωτεύουσας, εκεί που ακόμα υπάρχουν τα ίχνη μιας άλλης εποχής με το στούντιο της Φίνος, τα όμορφα νεοκλασικά και τις κατοικίες του ’50, στον αριθμό 15, στέκει αγέρωχο στον χρόνο το πατρικό σπίτι του Αλέκου Φασιανού που πριν λίγο καιρό άνοιξε τις πόρτες του ως μουσείο. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό σε σχήμα Γ, μέσα στο οποίο ο σπουδαίος ζωγράφος έζησε και δημιούργησε αφού τη δεκαετία του ’30, η οικογένεια του μετακόμισε εδώ, γιατί ο παππούς του Ανδρέας ορίστηκε παπάς στην εκκλησία του Αγίου Παύλου, λίγα τετράγωνα πιο κάτω.
Ξενάγηση στο Μουσείο «Αλέκος Φασιανός»
Στο Μουσείο λοιπόν του Αλέκου Φασιανού, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει έργα του καλλιτέχνη από διαφορετικές περιόδους, με κάποια να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε αυτό καθώς υπήρξε και ατελιέ του. Παρατηρώντας τα έργα του, είναι φανερή η επίδραση που δέχθηκε απο την τότε άνθιση της παλιάς αθηναϊκής γειτονιάς, με τα θέατρα, όπως το «Περοκέ» και τους κινηματογράφους, σαν το «Αλκαζάρ» αλλά και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Οι πλανόδιοι πωλητές και οι τεχνίτες της γειτονιάς παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στα έργα του είναι αυτές οι εικόνες και εκείνα τα βιώματα.
Fasianos_Mouseio_3
Τα μοτίβα που κατά καιρούς εμφανίζονται στη ζωγραφική του, τόσο τα καθαρώς ανθρωποκεντρικά όσο και εκείνα που περιγράφουν αντικείμενα ή χώρους, προέρχονται από την καθημερινότητα του ίδιου του καλλιτέχνη, η οποία όμως μέσα από το πινέλο του παίρνει μυθική διάσταση. Ο Αλέκος Φασιανός αν και έζησε 30 χρόνια στο Παρίσι, διατήρησε μέχρι τέλους τον σεβασμό του για κάποια διδάγματα της γενιάς του ‘30, την αγάπη του για την ελληνική τέχνη και τους ισχυρούς δεσμούς του με τον ελλαδικό χώρο.
Fasianos_Mouseio_4
Ως ένας ακούραστος δημιουργός το έργο του γεφυρώνει τα επιτεύγματα της γενιάς του ΄30 με εκείνα του ΄60, δηλαδή τον Τσαρούχη και τον Μόραλη με τον Μυταρά και τον Καρά, δίνοντας πρωτότυπες λύσεις σε εκφραστικά μέσα, όπως το linoleum και η μονοτυπία. Τιμήθηκε και αγαπήθηκε όσο λίγοι, επιμένοντας να υμνεί την καθημερινότητα του ανθρώπου. Μέχρι και σήμερα, τα έργα του προβάλλουν την σημασία της διαδραστικής σχέσης ανάμεσα στον καλλιτέχνη και τον θεατή. Τελικά, ο Αλέκος Φασιανός, με την αλήθεια του, αναγνωρίστηκε διεθνώς.

Ειδήσεις σήμερα:

Για ανθρωποκτονία με δόλο κατηγορείται ο Νορβηγός που σκότωσε τον 32χρονο αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη

Χρυσόγονος για δάνειο Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ: Αν θεωρηθεί ιδιωτική χρηματοδότηση, το κόμμα απειλείται με πρόστιμο

Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του επισμηναγού Κωστέα που σκοτώθηκε στην Καλαμάτα - «Για την πατρίδα τα έδινε όλα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης