Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού: Παρουσιάστηκε το φετινό πρόγραμμα - Ποιοι μπορούν να καταθέσουν αιτήματα

Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού: Παρουσιάστηκε το φετινό πρόγραμμα - Ποιοι μπορούν να καταθέσουν αιτήματα

Το πρόγραμμα διαθέτει από φέτος και ηλεκτρονική πύλη εισόδου

mendoni-arthrou
Σε 8.036.000 € ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός για τις φετινές επιχορηγήσεις πολιτιστικών προγραμμάτων που θα πραγματοποιηθούν ή θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους μέσα στο 2024. Το νέο πρόγραμμα, το οποίο απέκτησε όνομα, «Δημιουργική Ελλάδα – Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού 2024», λογότυπο και ηλεκτρονική πύλη εισόδου, παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης, από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον υφυπουργό Πολιτισμού Χρίστο Δήμα και τη Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη.

Αιτήματα για επιχορήγηση ή και παροχή αιγίδας μπορούν να υποβάλλουν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού ή Δημοσίου Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με πολιτιστικούς ή/και κοινωφελείς σκοπούς, για πολιτιστικές δράσεις ή προγράμματα υπό την προϋπόθεση πως είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων.

Οι έντεκα προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος της «Δημιουργικής Ελλάδος» είναι οι εξής:Πολιτιστικές Δράσεις και Προγράμματα για την προώθηση της καθολικής προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στον Πολιτισμό, Πολιτιστικές Δράσεις και Προγράμματα για Παιδιά και Εφήβους (έως 18 ετών), Βιβλίο, Γράμματα και της Φιλαναγνωσίας, Δράσεις Εικαστικών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Design, Δράσεις Μουσείων, Πινακοθηκών και Συλλογών, Πολυθεματικά Φεστιβάλ/Δράσεις, Ψηφιακές δράσεις πολιτισμού, Επαγγελματικά Σχήματα Θεάτρου με σκοπό την υλοποίηση Θεατρικών Παραγωγών, Φεστιβάλ, Περιοδειών, Εκδηλώσεων Θεάτρου, Κινηματογραφικές και Οπτικοακουστικές Δράσεις και Κινηματογραφικά Φεστιβάλ, Μουσικές Παραστάσεις, Φιλαρμονικές, Φεστιβάλ Μουσικής, Περιοδείες, και Εκδηλώσεις Μουσικής και Ομάδες Κλασικού και Σύγχρονου Χορού, με σκοπό την υλοποίηση Παραγωγών, Φεστιβάλ, Περιοδειών, Εκδηλώσεων Κλασικού και Σύγχρονου Χορού.

Αφού υπογράμμισε πως το υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζει και ενισχύει διαχρονικά τη δραστηριότητα των πολιτιστικών φορέων, πέρα από τους εποπτευόμενους φορείς, η Λίνα Μενδώνη σημείωσε πως «φέτος έγινε συστηματική προσπάθεια η διαδικασία των επιχορηγήσεων να λάβει τη μορφή ενός συγκροτημένου προγράμματος, συγκεκριμένου, ήπια ανταγωνιστικού, προγράμματος, με κριτήρια όχι πάρα πολύ αυστηρά».

Κλείσιμο
«Οι πολιτιστικοί φορείς, που επιχορηγούνται, και οι όποιες επιχορηγήσεις είναι το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων προκηρύξεων του Υπουργείου Πολιτισμού. Για κάθε πρόσκληση συγκροτούνται με απόφαση του Υφυπουργού γνωμοδοτικές επιτροπές ειδικών. Οι επιτροπές αυτές καταλήγουν σε συμπεράσματα και κατά 99% οι γνωμοδοτήσεις τους γίνονται αποδεκτές, ώστε να προχωρήσουν οι επιχορηγήσεις. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει διαφάνεια, γίνεται αξιολόγηση και, επειδή υπάρχει αυτή η ανταγωνιστικότητα, όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να υποβάλουν όσο το δυνατόν συγκροτημένη πρόταση. Από το 2024, οι μεμονωμένες επιχορηγήσεις συγκροτούν «τη Δημιουργική Ελλάδα» εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας, σημείωσε πως μέσω της δράσης των επιχορηγήσεων το υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει έμπρακτα το σύγχρονο πολιτισμό σε όλη τη χώρα: «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλους τους τομείς αλλά και να συμβάλουμε στην ανανέωση του ενδιαφέροντος των πολιτών για τις σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη επισήμανε με νόημα πως «η εικόνα μιας καλής κι αποτελεσματικής δημόσιας υπηρεσίας δεν είναι αυτονόητη χωρίς την προσωπική συμβολή των ανθρώπων που τη στελεχώνουν» για να διαβεβαιώσει, αμέσως μετά, «πως τίποτα δεν γίνεται διεκπεραιωτικά. Γιατί τα στελέχη των υπηρεσιών του Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου, γνωρίζουν καλά ότι με τη δουλειά τους συμβάλλουν στη στήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και στην ανάπτυξη του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας μας.»

Την παρουσίαση ων νέων προσκλήσεων της «Δημιουργικής Ελλάδος» για τις Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότεροι από 500 Πολιτιστικοί Φορείς από όλη την Ελλάδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Έκλεψαν δεκάδες εκατομμύρια από το Δημόσιο μέσω ΦΠΑ - Κατασχέθηκαν πιστόλια, καραμπίνες και supercars

Θεσσαλονίκη: Τρόμαξαν από το αλυσοπρίονο και επιτέθηκαν στην Ελισάβετ, είπε ο ιδιοκτήτης των σκυλιών που κατασπάραξαν την 50χρονη αλλά προφυλακίστηκε

Νέο μισθολόγιο: Αυξημένες κατά 74% οι αποδοχές των νέων διοικητών νοσοκομείων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης