Σούλι: Προχωρά το σχέδιο προστασίας και ανάδειξης του ιστορικού τόπου

Σούλι: Προχωρά το σχέδιο προστασίας και ανάδειξης του ιστορικού τόπου

Οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψφη υπό την Λίνα Μενδώνη

Souli
Στη διαφύλαξη και ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου ως σημαντικού τόπου μνήμης στοχεύουν τα έργα που θα πραγματοποιηθούν στον ιστορικό τόπο με επίκεντρο τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο. Σε αυτό το θέμα ήταν επικεντρωμένη η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα των έργων που θα ενταχθούν στην νέα προγραμματική περίοδο 2021-27.

Mendoni_-_syskepsi


Το πρόγραμμα ανάδειξης, προστασίας και ανάπτυξης του πολιτισμικού και πολιτιστικού τοπίου του Σουλίου εκπονήθηκε στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Περιφέρειας  Ηπείρου η οποία προγραμματίζει να διαθέσει μέσω ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση), το ποσό των 8.000.000 ευρώ.
 
Στόχος είναι, όπως είπε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη, μέχρι το τέλος του 2023, να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νομοθετικές ενέργειες, για την αποκατάσταση και επανάχρηση των κτηρίων. Η εφαρμογή του  σωστού και ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης του Σουλίου, λαμβάνει υπόψιν όχι μόνο τα αρχαιολογικά και ιστορικά σημεία ενδιαφέροντος αλλά επιδιώκει να παντρέψει το δημόσιο συμφέρον με την ιδιωτική χρήση.
 
Κατά την έναρξη της σύσκεψης η Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Καχριμάνη αλλά και τον κ. Σταύρο Μπένο που είναι πάντα διαθέσιμοι και συνοδοιπόροι, τόσο σε ότι αφορά στην Περιφέρεια αλλά και στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο γ.γ. Πολιτισμού, κ. Γιώργος Διδασκάλου, ο  Σταύρος Μπένος πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», ο  καθηγητής στο Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ Απόστολος Αρβανίτης,  ο Προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, κ. Ιωάννης Χουλιαράς,  η προϊσταμένη της ΔΒΜΑ Τζούλια Παπαγεωργίου, ο προϊστάμενος της ΔΑΒΜΜ και ΔΑΑΜ Θεμιστοκλής Βλαχούλης  καθώς και άλλα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟ.


Ειδήσεις σήμερα:

Πτήση με μαχητικό F-16: «Δυσκολεύομαι να πιστέψω όσα είδα και όσα έζησα»

Αποχαιρετά ο Σταθάκης το κόμμα «Κασσελάκη-Παππά-Πολάκη»: Ακραίοι λαϊκιστές, ξεκίνησαν πόλεμο στην Αριστερά

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ - Ο... ξεχασιάρης τραγουδιστής, τα λουκέτα στη λιανική και το πρόστιμο σε κέντρο αισθητικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης