Ισραήλ: Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ασύλητο τάφο αρχαίας Ελληνίδας εταίρας

Ισραήλ: Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ασύλητο τάφο αρχαίας Ελληνίδας εταίρας

Ο σπάνιος καθρέφτης που αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία για την ταυτότητα και την εποχή της ενοίκου του τάφου

israhl
Ενώπιον μιας σημαντικής ανακάλυψης, η οποία συνδέεται με την ελληνιστική περίοδο, βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι στο Ισραήλ. Στα νότια της Ιερουσαλήμ, εκτός οικισμού, βρέθηκε ένας ασύλητος τάφος που αποδίδεται σε νεαρή αρχαία Ελληνίδα εταίρα τα λείψανα της οποίας χρονολογούνται στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.

Israil_tafos_kathreftis
Ο σπάνιος καθρέφτης που βρέθηκε στον τάφο


Βασικό αποδεικτικό στοιχείο της ταυτότητας της νεκρής που φιλοξενούσε ο τάφος είναι ο σπάνιος κιβωτιόσχημος ανάφλυφος καθρέφτης που βρέθηκε εντός του και μάλιστα σε άριστη κατάσταση. Αυτού του τύπου οι καθρέφτες είναι άμεσα συνυφασμένοι με τον ελληνιστικό κόσμο και την Μακεδονική Αυτοκρατορία καθώς δίδονταν στις γυναίκες ως προίκα ή ως δώρο.

Κλείσιμο
«Είναι μόλις ο δεύτερος καθρέφτης αυτού του τύπου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο Ισραήλ. Και συνολικά, μόνο 63 καθρέφτες αυτού του τύπου είναι γνωστοί σε όλο τον ελληνιστικό κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της ανασκαφής Liat Oz.

Israil_tafos_2


Το γεγονός ότι ο τάφος βρέθηκε στην άκρη ενός δρόμου που οδηγεί στην Ιερουσαλήμ, μακριά από οικισμούς καταδεικνύει, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πως η γυναίκα αυτή ήταν εταίρα που συνόδευε τον στρατό και πως ο καθρέφτης ήταν ένα δώρο που έλαβε από κάποιο μέλος τους στρατεύματος.

Ο ρόλος της εταίρας, βέβαια, κατά την συγκεκριμένη περίοδο, δεν περιοριζόταν αποκλειστικά στο σεξουαλικό κομμάτι αλλά ήταν πολύ πιο σημαντικός και ουσιαστικά συντροφικός. Απόδειξη γι΄ αυτό αποτελεί το γεγονός ότι υπήρξαν αρκετοί γάμοι ανάμεσα σε μέλη του στρατεύματος και γυναίκες συνοδούς.

Όσον αφορά στην ακριβή χρονολόγηση του τάφου, αυτή τοποθετείται ανάμεσα στα τέλη του 4ου και τις αρχές του 3ου π.Χ αιώνα: «Υπάρχουν πολλές πιθανότητες που κυμαίνονται από την εποχή του Αλεξάνδρου, μέχρι τους πολέμους των Διαδόχων και τους πρώτους Συριακούς Πολέμους» επισήμανε ο αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ Guy Stiebel και πρόσθεσε:«Για όλα υπάρχουν διάφορες ενδείξεις τόσο στα αρχαιολογικά όσο και στα ιστορικά αρχεία. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε ακριβώς. Ελπίζουμε ότι, στο εγγύς μέλλον, οι αρχαιομεταλλουργικές δοκιμές θα ρίξουν περισσότερο φως στο μυστήριο αυτής της συναρπαστικής ταφής και του καθρέφτη».

Ειδήσεις σήμερα:

Προσποιούνταν τον πλανόδιο πωλητή στο Σύνταγμα και ξάφριζε πολίτες - Το βίντεο που τον πρόδωσε

Πάνω από 22.000 tablet για τη μετάδοση των αυτοδιοικητικών εκλογών - Τι ώρα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα


Στον Νορβηγό συγγραφέα και δραματουργό Γιον Φόσε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023


_______________________________________________________

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα.
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε 
LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης