Κλεοπάτρα Χατζηγιώση - Synthespian: Έκθεση στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Κλεοπάτρα Χατζηγιώση - Synthespian: Έκθεση στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η εικαστικός παρουσιάζει το πρότζεκτ Synthespian (synthetic+Thespis) / ART – CHAEOLOGY, μια εικαστική αφήγηση του Δίσκου της Φαιστού, στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

I-QE-KU-RJA
Με το πρότζεκτ «Synthespian» η Κλεοπάτρα Χατζηγιώση προσεγγίζει ένα από τα άλυτα μυστήρια της αρχαιολογίας, τον περίφημο Δίσκο της Φαιστού, ο οποίος ανακαλύφθηκε στην Κρήτη το 1908 από τον Luigi Pernier και σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Η εργασία της Χατζηγιώση συνίσταται στη δραματοποίηση των 45 εικονογραμμάτων του Δίσκου, μετατρέποντας το αρχαιότερο τυπογραφικό μνημείο σε μια πρωτότυπη γλυπτική εγκατάσταση. Φτιαγμένα από πηλό σε διαστάσεις 30×40 εκ., τα επιζωγραφισμένα γλυπτά της ζωντανεύουν με πιστότητα τις αντίστοιχες δισδιάστατες μορφές χωρίς καμία διάθεση αποκρυπτογράφησης του μηνύματος του αινιγματικού δίσκου και του νοήματος της οπτικής γραφής του.

Gareth Owens - The Voice of the Phaistos Disk (July 2016)
Η Χατζηγιώση δεν επιχειρεί να λύσει τον γρίφο, αλλά να μας εξοικειώσει με την αρχαία τέχνη αναδεικνύοντας τις εικονοποιητικές δυνατότητες ενός αρχαιολογικού ευρήματος που εξάπτει τη φαντασία.
Κλείσιμο
I-QE-KU-RJA
Tέσσερα ψηφιακά μοντέλα των εικονογραμμάτων ( 02-12-31-26) τα οποία σύμφωνα με τον Γλωσσολόγο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Ηρακλείου, Δρα Γκάρεθ Όουενς και καθηγητή Φωνητικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, John Coleman, γεννούν τους συλλαβικούς ήχους: «I-QE-KU-RJA» που σημαίνουν: «Kυοφορούσα Θεότητα», και αναφέρονται πιθανώς στη μινωική Αστάρτη - Αφροδίτη. H άδεια χρήσης της λέξης έλαβε χώρα μετά την ευγενική παραχώρηση του Δρα Γκάρεθ Όουενς

Faistos


Ταυτότητα έκθεσης

Από: 6.9.2023 ως: 5.10.2023
Eγκαίνια: Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023, 18.00 - 20.00
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 8 π.μ. – 19.00 (εκτός Τρίτης: 13.00-19.00)
Τοποθεσία: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - Καφέ, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44, Αθήνα
Είσοδος: Ελεύθερη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης