Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Έρχονται οι σύγχρονες «Μήδειες» του ανατρεπτικού Φρανκ Κάστορφ

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Έρχονται οι σύγχρονες «Μήδειες» του ανατρεπτικού Φρανκ Κάστορφ

Ο ρηξικέλευθος Γερμανός σκηνοθέτης θα παρουσιάσει διαφορετικές εκδοχές της τραγικής ηρωίδας του Ευριπίδη  

Mideia_-_Kastorf_1
Μια δική του, εντελώς προσωπική καλλιτεχνική προσέγγιση στη «Μήδεια» του Ευριπίδη θα παρουσιάσει, σε παγκόσμια πρεμιέρα, την Παρασκευή και το Σάββατο, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ο ρηξικέλευθος Γερμανός σκηνοθέτης Φρανκ Κάστορφ. Σάρκα και οστά στη δική του, πολυπρόσωπη «Μήδεια» θα δώσουν πέντε καταξιωμένες Ελληνίδες ηθοποιοί, οι Μαρία Ναυπλιώτου, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Κόκκαλη και Αγγελική Παπούλια.

AEF2023 | ΘΕΑΤΡΟ • Frank Castorf – Μήδεια • Παγκόσμια Πρεμιέρα | Part 1


Να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής, για να μην έχουμε τα ίδια παρατράγουδα με αυτά της προηγούμενης εβδομάδας στους «Σφήκες» της Λένας Κιτσοπούλου, πως δεν πρόκειται για μια κλασική μεταφορά της αρχαία τραγωδίας αλλά για μια εκδοχή διαφορετική που θα εμπεριέχει τα μηνύματα που επιθυμεί να περάσει ο ιστορικός διευθυντής της βερολινέζικης Φολκσμπίνε τα οποία επικεντρώνονται στον ρόλο, τη θέση και την ψυχοσύνθεση της γυναίκας σε διαφορετικές εποχές.
«Πριν από 2.500 χρόνια ο Ευριπίδης παρουσιάζει μπροστά σε 15.000 θεατές ένα τόσο φεμινιστικό θέμα. Είναι σπουδαίο που μας κάνει να σκεφτούμε, να στοχαστούμε τι σημαίνει γυναίκα. Μια γυναίκα μόνη και διωγμένη. Μια γυναίκα μέσα σε αυτό το αρχιτεκτονικό κατασκεύασμα τόσων χρόνων» είχε δηλώσει με νόημα ο ίδιος στην συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει τον Μάιο, με αφορμή την πρώτη του σκηνοθεσία στην Επίδαυρο.

AEF2023 | ΘΕΑΤΡΟ • Frank Castorf – Μήδεια • Παγκόσμια Πρεμιέρα | Part 2


Είχε εξηγήσει επίσης πως η παράστασή του χρησιμοποιεί την «Μήδεια» του Ευριπίδη ως βασική δομή, ως αρχή, και πως «μέσα από συνειρμούς οδηγείται σε κείμενα του Χάινερ Μύλλερ και σε ποιήματα του Ρεμπώ.». Είναι λοιπόν σαφές πως υπάρχουν πολλές και μεγάλες αποκλίσεις από το αρχικό κείμενο το οποίο ο σκηνοθέτης θα χρησιμοποιήσει ως ένα πολύτιμο έδαφος που θα το καλλιεργήσει, ένα οικοδόμημα που θα το γκρεμίσει για να το ξαναχτίσει από την αρχή πάνω στα ίδια θεμέλια.

Κλείσιμο
Γιατί επέλεξε να παρουσιάσει επί σκηνή πέντε διαφορετικές και όχι μία μόνον Μήδεια; «Σε κάθε γυναίκα υπάρχει η δυνατότητα μιας Μήδειας, οπότε και οι πέντε ερμηνεύτριες θα παίξουν τη Μήδεια, αλλά κάθε φορά με κάτι το διαφορετικό γιατί κάθε άνθρωπος ερμηνεύει ή καταλαβαίνει αλλιώς αυτόν τον ρόλο».

Mideia_-_Kastorf_-_thiasos
Ο Γερμανός σκηνοθέτης με τους Έλληνες πρωταγωνιστές της παράστασής του
Για εκείνον πάντως η Μήδεια δεν είναι ούτε θεά της εκδίκησης ούτε μια γυναίκα που αν τα βάλεις μαζί της θα σε καταστρέψει: «Ο κόσμος που ζούμε δεν είναι καλός, δεν είναι ωραίος. Γι’ αυτό το μόνο που μας μένει είναι μια λαχτάρα να είναι ωραίος. Αυτή η λαχτάρα είναι αυτό ακριβώς που ονομάζουμε επαναστατικότητα. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στη Μήδεια, η οποία αντιδρά στον κόσμο που την περιτριγυρίζει. Τον καταστρέφει λοιπόν, φεύγοντας στο τέλος με το άρμα του Ήλιου στους ουρανούς» εξηγεί.

Στην παράσταση παίζουν επίσης οι ηθοποιοί Νίκος Ψαρράς, Αινείας Τσαμάτης και Νικόλας Χανακούλας.

Ειδήσεις σήμερα:

Διαδηλωτές εισέβαλαν στην πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη και την πυρπόλησαν

Το βίντεο που δημοσίευσε η Άντζελα Γκερέκου για τα 2 χρόνια από τον θάνατο του Τόλη Βοσκόπουλου

Η θεωρία της επίπεδης Γης – Το παράδοξο φαινόμενο των Flat-earthers που βρήκαν γόνιμο έδαφος στα κοινωνικά δίκτυα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης