Δεύτερη φάση του ερευνητικού προγράμματος Tρισδιάστατης Aπεικονιστικής Eξέτασης μουμιών της Αιγυπτιακής Συλλογής του ΕΑΜ

Δεύτερη φάση του ερευνητικού προγράμματος Tρισδιάστατης Aπεικονιστικής Eξέτασης μουμιών της Αιγυπτιακής Συλλογής του ΕΑΜ

Η εξέταση πραγματοποιήθηκε στο Tμήμα του Αξονικού/Μαγνητικού Τομογράφου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

moumies
Το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη και τελευταία φάση ερευνητικού προγράμματος, που περιλαμβάνει τη μεταφορά τεσσάρων Πτολεμαϊκών μουμιών της Αιγυπτιακής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), και απεικονιστική εξέτασή τους με χρήση αξονικού τομογράφου. Αυτό αποτελεί τη συνέχεια του πρώτου σταδίου της έρευνας, η οποία έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2016 και αφορούσε σε πέντε Πτολεμαϊκές μούμιες της Συλλογής του ΕΑΜ.

Το πρόγραμμα, το οποίο είναι μοναδικό, καινοτόμο και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, υλοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας.
Εικ_-1_-Προετοιμασια-εγκιβωτισμου-μουμιας-η-οποια-εκτιθεται-στη-μονιμη-εκθεση-της-Αιγυπτιακης-Συλλογης-του-ΕΑΜ-1536x1152
Προετοιμασία εγκιβωτισμού μούμιας, η οποία εκτίθεται στη μόνιμη έκθεση της Αιγυπτιακής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. (Copyright φωτογραφίας: Frame Productions 2023)

Η εξέταση πραγματοποιήθηκε στο Tμήμα του Αξονικού/Μαγνητικού Τομογράφου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη του Διευθυντή του Τμήματος Δρ Νικόλαου Μποντόζογλου με την επιστημονική του ομάδα.

Τα συνολικά πορίσματα της έρευνας θα παρουσιασθούν σε ημερίδα, καθώς και σε δημοσιεύσεις ή ανακοινώσεις της διεπιστημονικής ομάδας μελέτης.

Εικ_-3-α_-Απεικονιστικη-εξεταση-μουμιας-του-Εθνικου-Αρχαιολογικου-Μουσειου-στον-αξονικο-τομογραφο-1536x1024
Κλείσιμο

Εικ_-3-β_-Απεικονιστικη-εξεταση-μουμιας-του-Εθνικου-Αρχαιολογικου-Μουσειου-στον-αξονικο-τομογραφο-2-1536x1024
Απεικονιστική εξέταση μούμιας στον αξονικό τομογράφο του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. (Copyright φωτογραφίας: Frame Productions 2023)

Aντίστοιχα προγράμματα έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες χώρες με συλλογές αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, μεταξύ άλλων και στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία όπου η απεικονιστική εξέταση έγινε σε γνωστά πανεπιστημιακά νοσοκομεία με την αντίστοιχη συνεργασία των εκεί Μουσείων.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στην εταιρεία Ορφέας Βεϊνόγλου Α.Ε., η οποία ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου τη δαπάνη και την κατασκευή των κατάλληλων ειδικών κιβωτίων στις οποίες τοποθετήθηκαν οι μούμιες και μερίμνησε για την ασφαλή μεταφορά τους καθώς και την Ελληνική Αστυνομία για την συνδρομή της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης