Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Φιλοξενεί τον διάσημο οργανίστα της Νοτρ - Νταμ του Παρισιού, Ολιβιέ Λατρύ

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Φιλοξενεί τον διάσημο οργανίστα της Νοτρ - Νταμ του Παρισιού, Ολιβιέ Λατρύ

Ανοίγει με τη συναυλία του το αφιέρωμα «Μεγάλοι Οργανίστες»

Olivie_Latry
Ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του εκκλησιαστικού οργάνου διεθνώς, ο βιρτουόζος Ολιβιέ Λατρύ, που έχει συνδέσει το όνομά του με τον ιστορικό καθεδρικό ναό της Νοτρ - Νταμ του Παρισιού, θα εμφανιστεί ενώπιον του ελληνικού κοινού, την Τρίτη 2 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Με τη μουσική αυτή βραδιά ξεκινά το αφιέρωμα «Μεγάλοι οργανίστες» που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την κατασκευή και τα εγκαίνια του εκκλησιαστικού οργάνου της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης.

Ο σπουδαίος Γάλλος μουσικός με την παγκόσμια ακτινοβολία, εξερευνά και διευρύνει διαρκώς τους ορίζοντες της μουσικής που έχει γραφτεί για το συγκεκριμένο όργανο. Φημίζεται επίσης για τους τολμηρούς, δεξιοτεχνικούς αυτοσχεδιασμούς του. Στο ρεσιτάλ του, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις σπάνιες μουσικές του ικανότητες να αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο από τον μεγαλειώδη ήχο του εκκλησιαστικού οργάνου του Μεγάρου.

Ο Olivier Latry έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες αίθουσες όλου του κόσμου, έχει συνεργαστεί με κορυφαίες ορχήστρες και διάσημους μαέστρους, έχει ηχογραφήσει πλήθος έργων για γνωστές δισκογραφικές εταιρείες και έχει παρουσιάσει πολλές συνθέσεις σύγχρονων δημιουργών σε πρώτη εκτέλεση. Κατέχει την περίοπτη θέση του οργανίστα της Νοτρ-Νταμ από τα 23 του χρόνια, ενώ είναι και επίτιμος οργανίστας της Εθνικής Ορχήστρας του Μόντρεαλ από το 2012.

Είναι αποδέκτης πολυάριθμων διεθνών διακρίσεων, μεταξύ των οποίων το βραβείο του Ιδρύματος Cino & Simone Del Duca (Ινστιτούτο Γαλλίας–Ακαδημία Καλών Τεχνών, 2000). Επιπλέον, του έχουν απονεμηθεί οι τίτλοι του Διεθνούς Ερμηνευτή της χρονιάς για το 2009 από τo Αμερικανικό Σωματείο Οργανιστών καθώς και του επίτιμου διδάκτορος μουσικής από το Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ (2010). Την περίοδο 2019-2022, ήταν καλλιτέχνης in residence του Πανεπιστημίου του Κάνσας (Λώρενς ΗΠΑ).

Κλείσιμο
Πρώην μαθητής του Gaston Litaize, ο Olivier Latry διδάσκει σήμερα στο Conservatoire national supérieur του Παρισιού. Είναι ακόμη συγγραφέας, από κοινού με τον μουσικολόγο και δημοσιογράφο Stéphane Friédérich, ενός βιβλίου που έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και τα γερμανικά και εξετάζει τη σχέση μεταξύ εκκλησιαστικού οργάνου και θείας λειτουργίας, περιγράφοντας ταυτόχρονα τις όψεις της ζωής ενός οργανίστα.

Στο πρόγραμμά που παρουσιάζει συνδυάζει συγκλονιστικά πρωτότυπα έργα και εκπληκτικής ακρίβειας μεταγραφές γνωστών συνθέσεων. Από την εργογραφία δύο κορυφαίων, επίσης Γάλλων, συνθετών και σολίστ του εκκλησιαστικού οργάνου, επέλεξε την Τοκάτα από τη σουίτα αρ. 2 (έργο 43), από τη συλλογή «24 Φανταστικά κομμάτια» του Louis Vierne [Λουί Βιερν] και τη Συμφωνία για εκκλησιαστικό όργανο αρ. 5 σε φα ελάσσονα, έργο 42, αρ. 1 του Charles-Marie Widor [Σαρλ-Μαρί Βιντόρ]. Θα ερμηνεύσει επίσης την Εισαγωγή από την όπερα «Ο Ιπτάμενος Ολλανδός» του Richard Wagner [Ρίχαρντ Βάγκνερ] σε μεταγραφή του Edwin Lemare, τον Θρύλο αρ. 1 από το έργο «Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης: το κήρυγμα στα πουλιά» του Φραντς Λιστ καθώς και τρία δημοφιλέστατα αποσπάσματα από «Το Καρναβάλι των ζώων» Καμίγ Σαιν-Σανς.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα νεότερα δεδομένα για την εξέλιξη του καιρού έως την Κυριακή του Πάσχα από Meteo και ΕΜΥ

Βουλή: Με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασε η τροπολογία «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

Φωτογραφία ντοκουμέντο από το σημάδι της πετονιάς στον λαιμό του 15χρονου στο Αρσάκειο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης