Την Κυριακή το μεσημέρι τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Χρήστου Μαλεβίτση στη Φιλοθέη

Την Κυριακή το μεσημέρι τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Χρήστου Μαλεβίτση στη Φιλοθέη

Ο Χρήστος Μαλεβίτσης ήταν Έλληνας στοχαστής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής φιλοσοφικών έργων

Xristos_Malevitsis
Την Κυριακή το μεσημέρι, στις 12, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της αποκατεστημένης προτομής το στοχαστή Χρήστου Μαλεβίτση (1927-1997), στην οδό Παπαφλέσσα 15, στη Φιλοθέη, στο πάρκο απέναντι από την είσοδο του ΓΕ.Λ. Φιλοθέης «Στοχαστής Χρήστος Μαλεβίτσης». Τα αποκαλυπτήρια της προτομής θα πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού κ. Δημήτριος Γαλάνης.

Ο Χρήστος Μαλεβίτσης (Καλοσκοπή Φωκίδας, 18 Δεκεμβρίου 1927 - Φιλοθέη Αττικής, Μάρτιος 1997) ήταν Έλληνας στοχαστής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής φιλοσοφικών έργων.

Γεννήθηκε το 1927 στην Καλοσκοπή της Παρνασσίδος. Λόγω του επαγγέλματος του πατέρα του, ο οποίος ήταν σιδηροδρομικός, ως μαθητής Δημοτικού έζησε στην Ξάνθη και στην Έδεσσα κατά τα χρόνια του Γυμνασίου, πριν επιστρέψουν οικογενειακώς στην πατρίδα τους κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1943).

Την περίοδο 1946-1950 σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή στην Αθήνα και έκανε την εμφάνισή του στα γράμματα δημοσιεύοντας ποίηση με το ψευδώνυμο Φρίξος Ζαγγανάς. Από το 1958 και για 35 χρόνια εργάσθηκε στο Υπουργείο Συντονισμού, διετέλεσε Διευθυντής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ κατά τα έτη 1960-1961 αποσπάστηκε στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Μελετών της Χάγης και το 1966-1967 στα Γραφεία του Ο.Η.Ε. στη Γενεύη.

Η κύρια συγγραφική δραστηριότητά του άρχισε το 1965 δημοσιεύοντας το βιβλίο με τίτλο Προοπτικές και ένα κείμενο στο περιοδικό Εποχές. Τα επόμενα χρόνια ο Μαλεβίτσης ασχολήθηκε με τη συγγραφή φιλοσοφικών δοκιμίων και άρθρων ενώ, καθώς και με τη μετάφραση σημαντικών έργων σύγχρονων φιλοσόφων, όπως των Χάιντεγκερ, Γιάσπερς και Μπερντιάεφ.

Έλαβε το Βραβείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας το 1972, το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου το 1974, Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1978, και το Βραβείο του Ιδρύματος Κ. Ουράνη το 1990.


Ειδήσεις σήμερα:

Ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή Πολάκη στα ψηφοδέλτια

Γερμανία: Φρικτές αποκαλύψεις για τη δολοφονία 12χρονης από δύο συμμαθήτριές της - «Την σκότωσαν για ένα αγόρι»

Πάσχα: Στην τελική ευθεία για το «πασχαλινό καλάθι» και το «καλάθι του νονού»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης