«Μέσα στο Νερό» της Αργυρώς Σταματάκη: Ένα παιδικό βιβλίο με νόημα

«Μέσα στο Νερό» της Αργυρώς Σταματάκη: Ένα παιδικό βιβλίο με νόημα

Η συγγραφέας μιλάει στο Πρώτο Θέμα για το βιβλίο της «Μέσα στο νερό» και μας εξηγεί γιατί η οικολογική συνείδηση μπορεί, για τα παιδιά, να εξελιχθεί σε ένα ευχάριστο παιχνίδι

sinentefksi
Από τα πιο όμορφα παραμύθια που κυκλοφορούν με ουσιαστικά οικολογικά μηνύματα -και όχι μόνο- είναι το «Μέσα στο Νερό» της Αργυρώς Σταματάκη σε εικονογράφηση της Δανάης Χρηστάνη και σε επιστημονική επιμέλεια Γιώργου Παπαθεοδώρου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μέλισσα.

Πρόκειται για τις «περιπέτειες», με άλλα λόγια το θαλάσσιο ταξίδι μιας πλαστικής σακούλας στη θάλασσα, η οποία συναντά και αντιμετωπίζει διάφορες καταστάσεις, διασταυρώνεται με άλλα πλάσματα και καταγράφει πολλά απρόοπτα, τα οποία απεικονίζει με ευαισθησία και με τρυφερό χιούμορ η συγγραφέας.

Στόχος του βιβλίου δεν είναι μόνο να ψυχαγωγήσει τα παιδιά αλλά να αφυπνίσει τις συνειδήσεις σχετικά με το οικολογικό χρέος και την παιδεία για το περιβάλλον, την οποία αποκτά κανείς από την πολύ μικρή ηλικία, αλλά και για τον θαλάσσιο κόσμο που μας περιβάλλει και είναι το μεγαλύτερο και πιο ουσιαστικό μας σπίτι.

Για όλα αυτά και για το βιβλίο μίλησε στο «Πρώτο Θέμα» η συγγραφέας Αργυρώ Σταματάκη:

stamataki_book


Βλέποντας το βιογραφικό σας, πραγματικά εντυπωσιάζεται κανείς πως μια γυναίκα καριέρας αποφάσισε να στραφεί στον κόσμο των παραμυθιών. Πως συνδυάζονται αυτά τα δυο;

Κλείσιμο
Στην πραγματικότητα δεν με έχω δει ποτέ ως γυναίκα καριέρας. Αν και πιστεύω ότι είναι πρόωρο να δηλώσουμε ότι έχω στραφεί στον κόσμο των παραμυθιών, έκανα ένα διστακτικό αλλά ανώδυνο βήμα Μέσα στο Νερό, το οποίο συνδυάστηκε ως δημιουργική ενασχόληση στον ελεύθερο χρόνο μου.

Πως προέκυψε η ενασχόλησή σας με τη γραφή και το παιδικό βιβλίο;

Το παράδοξο είναι ότι αν και εργαζόμουν αρκετά χρόνια σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες -και μάλιστα ούτε καν στον δημιουργικό τομέα, αλλά στο client service- η επιθυμία για το γράψιμο με βρήκε σε κάποιο εργασιακό κενό την εποχή της οικονομικής κρίσης. Μου άρεσαν ανέκαθεν οι ταινίες και ο κινηματογράφος και ξεκίνησα να γράφω «κριτική» για ταινίες που έβλεπα, οι οποίες ήταν αρκετά καλές ώστε να δημοσιευτούν σε ένα ηλεκτρονικό περιοδικό. Όλο αυτό λειτούργησε ως ψυχική εκτόνωση εκείνη την περίοδο.

Το παραμύθι προέκυψε αργότερα και απροσδόκητα, κατόπιν της πρότασης που μου έγινε από τον Γιώργο Παπαθεοδώρου, στο πλαίσιο τη δουλειάς μου που εντάσσεται στον κοινωφελή χώρο με αντικείμενο την προστασία της θάλασσας από τα πλαστικά.

Το βιβλίο φαίνεται να φέρει ένα περιβαλλοντολογικό μήνυμα μέσα από μια ωραία ιστορία, την οποία ενισχύει η εντυπωσιακή εικονογράφηση της Δανάης Χρηστάνη. Πόσο εύκολο είναι, τελικά, να εκπαιδεύσεις τα παιδιά μέσα από τα παραμύθια;

Να ξεκινήσω με το ερώτημα, είτε εύκολο είτε δύσκολο, τα παιδιά οφείλουμε και πρέπει να τα εκπαιδεύσουμε στη σχέση τους με περιβάλλον και ειδικά με το θαλάσσιο διότι ζούμε σε μια χώρα που υπερέχει το θαλάσσιο από το χερσαίο στοιχείο. Σαφώς και μέσα από τις ιστορίες και τα παραμύθια τα παιδιά μαγεύονται και γιατί όχι και οι «μεγάλοι». Αν κρίνω από τον εαυτό μου, θυμάμαι όλα τα παραμύθια της παιδικής μου ηλικίας σα να τα διάβαζα τώρα και μπορώ να ανακαλέσω και τον ενθουσιασμό που ένιωθα. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και χρειάζεται η επόμενη γενιά ενηλίκων να είναι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένη περιβαλλοντικά.

Η Δανάη Χρηστάνη, όπως αναφέρατε, απογείωσε απόλυτα το παραμύθι μας με τις πανέμορφες ζωγραφιές της και να σκεφτείτε είναι και εκείνης η πρώτη της επαφή με την εικονογράφηση! Βέβαια για όλο το αποτέλεσμα μας ενέπνευσε ο Γιώργος Παπαθεοδώρου του οποίου ήταν και η ιδέα της ιστορίας, όντας καθ. Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Επίσης η Άννη και η Αθηνά Ραγιά καθώς και η Αναστασία Καραστάθη, από τη μεριά του Εκδοτικού Οίκου Μέλισσα, ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συναναστραφεί κάποιος που γράφει παραμύθι και δη για πρώτη φορά. Η αισθητική της Μέλισσας είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου.

Από τις σελίδες βλέπουμε να περνάνε εντυπωσιακά ψάρια, παιχνιδιάρικα δελφίνια και χταπόδια. Πόσος οικείος είναι όλος αυτός ο μαγικός κόσμος της θάλασσας στα παιδιά;

Επιθυμώ, ελπίζω και πιστεύω ότι είναι πολύ οικείος στη χώρα που μεγαλώνουν. Ποιος δεν έχει δει χταπόδια -αν και κάποιες φορές σε μακάβριες συνθήκες, δελφίνια από την ακτή ή από το κατάστρωμα ενός καραβιού και διάφορα ψαράκια με τις μάσκες. Η θάλασσα είναι η βασίλισσα των αισθήσεων.

Εσείς, αλήθεια, αγαπάτε την απεραντοσύνη της θάλασσας. Ποια είναι η δική σας σχέση μαζί της;

Την αγαπώ, τι άλλο! Από τα παιδικά μου καλοκαίρια που τα πέρασα όλα στη θάλασσα -μέσα στην αλμύρα- μέχρι και σήμερα δεν μπορώ χωρίς, είναι το στοιχείο μου. Εάν είχα τη δυνατότητα θα κολυμπούσα σχεδόν όλο το χρόνο. Η θάλασσα είναι ελευθερία, γαλήνη, αναζωογόνηση, ψυχοθεραπεία, είτε είσαι μέσα είτε όταν την κοιτάς από έξω!


Ειδήσεις σήμερα:

Μίμης Παπαϊωάννου: Όταν ετοίμαζε βαλίτσες για τη Ρεάλ Μαδρίτης και κατέληξε σε περιοδεία με τον Καζαντζίδη

TikTok: «Θα σε δώσω στον μπόγια» - Απειλούν… τα σκυλιά τους και γίνονται viral – Βίντεο

Ηλεία: Η γιαγιά είδε τον οικογενειακό φίλο να χαϊδεύει την 10χρονη εγγονή της - Χειροπέδες σε 65χρονο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης