Δημήτρης Παπαδημητρίου - Κώστας Μακεδόνας: «Συστήνουν» τα νέα λαϊκά τραγούδια τους στο «Μικρό Παλλάς»

Δημήτρης Παπαδημητρίου - Κώστας Μακεδόνας: «Συστήνουν» τα νέα λαϊκά τραγούδια τους στο «Μικρό Παλλάς»

Βασίζονται σε ποιήματα των Κωστή Παλαμά, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και ανέκδοτους στίχους του Μάνου Ελευθερίου

papadimitriou-makedonas
Τα τραγούδια ανήκουν στους ακροατές. Γι’ αυτούς γράφονται και στην δική τους ψυχή απευθύνονται. Γι’ αυτό και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου με τον Κώστα Μακεδόνα επέλεξαν να παρουσιάσουν ζωντανά τα καινούργια τραγούδια από το κοινό άλμπουμ τους «Ο Γκρεμιστής», λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία τους, σε μια συναυλία που θα δώσουν τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, στο «Μικρό Παλλάς».

Ο τίτλος του νέου αυτού άλμπουμ, προερχόμενος από το ομώνυμο, επαναστατικό ποίημα του Κωστή Παλαμά, είναι απολύτως ενδεικτικός του περιεχομένου του. Γιατί ο ποιητικός λόγος έχει πρωταγωνιστικό λόγο σε αυτή τη δισκογραφική δουλειά που είναι πλημμυρισμένη από υψηλά νοήματα και έντονα συναισθήματα.

Στίχοι του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, όπως αυτοί που αποτυπώνουν με συγκλονιστικό τρόπο τη μεταφυσική σύνδεση του ενήλικου παιδιού με την μητέρα του στο τραγούδι «Η Στοργή Σου με Προσμένει» αλλά και του Μάνου Ελευθερίου, τους οποίους ο ίδιος εμπιστεύθηκε στον Δημήτρη Παπαδημητρίου λίγο πριν φύγει από τη ζωή, «ζωντανεύουν» μέσα από την μουσική προσέγγιση του συνθέτη που έχει πολλάκις εκφράσει την αγάπη του στη μελοποιημένη ποίηση μέσα από σπουδαία έργα.

Αυτή τη φορά όμως έγραψε οκτώ λαϊκά τραγούδια, προορισμένα για την ιδιαίτερη φωνή του Κώστας Μακεδόνα, μαζί με τον οποίον τα δούλευαν επί τρία ολόκληρα χρόνια. Και τώρα ήρθε η ώρα να τα παραδώσουν στους φυσικούς αποδέκτες τους.

«Μια οκτάδα Λαϊκών Τραγουδιών, έτσι όπως αξίζει να τα εννοεί κανείς: Από το ατόφιο αισθητικό ύφος έως το μεγάλο, ανεπιτήδευτο συναίσθημα. Από το θυμόσοφο χιούμορ έως την επαναστατική δίψα. Αυτήν που μόνο ποιητές σαν τον Παλαμά μπορούν να οραματισθούν και μόνο οι λαοί, σαν τους Έλληνες, μπορούν να πραγματώσουν. Και όλα με την ερμηνεία του Κώστα Μακεδόνα. Ενός μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή, έτσι όπως αξίζει να εννοούμε τις έννοιες μεγάλος και λαϊκός» σημειώνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε μια πρώτη απόπειρα να συστήσει με λέξεις τα καινούργια αυτά τραγούδια που θα παρουσιαστούν στο πρώτο μέρος της συναυλίας.

Επειδή όμως, όπως εύστοχα υπογραμμίζει ο ίδιος, «τα καινούργια τραγούδια πάντα έρχονται σαν κομμάτια ενός μεγάλου ψηφιδωτού που συμπληρώνει σιγά σιγά η ζωή ενός συνθέτη, σαν νέες ψηφίδες μιας μεγάλης τοιχογραφίας που συμπληρώνεται στη συνείδηση του κόσμου που τον ακούει και δεν έχουν νόημα οι νέες ψηφίδες αν δεν τοποθετηθούν σωστά στην τοιχογραφία αυτή», το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει και παλαιότερα τραγούδια του. Κομμάτια αγαπημένα όπως τα «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια», «Το Σκάκι», «Παράπονο», «Σ’ αγαπώ» κ.α., που έχουν αποτελέσει φωτεινούς σταθμούς στην προσωπική του μουσική διαδρομή και θα αποδωθούν από τους ερμηνευτές Γιώργο Φλωράκη και η Βερόνικα Δαβάκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης