Μάτι: Ξεκίνησαν οι εργασίες για την δημιουργία του νέου χώρου δασικής αναψυχής

Μάτι: Ξεκίνησαν οι εργασίες για την δημιουργία του νέου χώρου δασικής αναψυχής

Σε συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Αυτοψία των δύο αρμόδιων υπουργών

Mati_-_Mendoni
Οι μνήμες από την φονική πυρκαγιά του 2018 στο Μάτι παραμένουν ολοζώντανες. Ο πόνος όσων έχασαν δικούς τους ανθρώπους βαθύς και η οργή τους τεράστια. Στην βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων αυτών των οικογενειών που δοκιμάστηκαν σκληρά αποσκοπεί η πρωτοβουλία των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την δημιουργία ενός νέου χώρου δασικής αναψυχής.

Το νέο αυτό πάρκο θα κατασκευαστεί στην περιοχή των πρώην παιδικών κατασκηνώσεων στο Μάτι, θα καταλαμβάνει μια έκταση 130 περίπου στρεμμάτων και θα διαθέτει περιπατητικούς και ποδηλατικούς διαδρόμους, ανοιχτό θέατρο υπαίθριων εκδηλώσεων  και μικρά γήπεδα αθλοπαιδιών, απολύτως συνυφασμένα με το  φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον, στο χώρο θα ενταχθούν αρμονικά και σημαντικά νέα αρχαιολογικά ευρήματα προσδίδοντας προστιθέμενη πολιτιστική αξία στην περιοχή.

Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό  1.000.000 ευρώ πραγματοποιείται κατόπιν δωρεάς της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση.

«Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος εργαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να αποδώσουμε στους κατοίκους της περιοχής, έναν χώρο πρασίνου και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τα αρχαιολογικά ευρήματα, παράλληλα με την αρμονική τους συνύπαρξη με τον χώρο δασικής αναψυχής, αναμένεται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας για το Μάτι, που αξίζει όλη μας την προσοχή» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε το πρωί στον χώρο.

«Στο Μάτι είναι στραμμένη όλη μας η προσοχή. Εδώ στην έκταση των πρώην παιδικών κατασκηνώσεων οι δασικές υπηρεσίες θα φυτεύσουν πάνω από 10.000 δέντρα και φυτά. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να αναπλάσουμε την περιοχή, πρωτίστως  με σεβασμό στους κατοίκους» επισήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Η έκταση, στο σύνολό της βρίσκεται εντός του κηρυγμένου, αναοριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου Μαραθώνα και εμπίπτει εντός των ορίων του αρχαίου δήμου Προβαλίνθου. Τα ευρήματα των ανασκαφών και η αρχαία γραπτή παράδοση υποδεικνύουν ότι ο νοτιότερος δήμος της Τετραπόλεως του Μαραθώνα ήταν η Προβάλινθος. Πιθανότατα, εκτεινόταν στην περιοχή της Νέας Μάκρης από τα υψώματα του Νέου Βουτζά δυτικά έως την περιοχή του Αγίου Ανδρέα προς νότο και το Μικρό Έλος (Μπρεξίζα) προς βορρά. Κατά τη διάρκεια των εκσκαφικών εργασιών στο πλαίσιο κατασκευής του πάρκου αναψυχής ήρθε στο φως τμήμα αγροικίας των Ρωμαϊκών πιθανώς χρόνων και διάσπαρτα κατάλοιπα σε τμήμα της έκτασης του έργου, τα οποία διερευνώνται ανασκαφικά.

Ειδήσεις σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή της πρώτης δόσης του επιδόματος θέρμανσης

Φθηνότερο το «καλάθι του νοικοκυριού» στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό Νότο

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις τον Ιανουάριο - Παραμένει ο Φλώρος στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης