Ωδείο Αθηνών: Εγκαινιάστηκαν οι νέοι χώροι του εμβληματικού κτιρίου

Ωδείο Αθηνών: Εγκαινιάστηκαν οι νέοι χώροι του εμβληματικού κτιρίου

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και πλήθους εκπροσώπων του πολιτικού και του καλλιτεχνικού κόσμου

Εγκαινια_Ωδειον_Αθηνων_2

Ένα σημαντικό έργο για την πόλη των Αθηνών, την πολιτιστική ζωή του τόπου και την καλλιτεχνική εκπαίδευση ολοκληρώθηκε και παραδίδεται στο κοινό. Ο λόγος για το ιστορικό Ωδείο Αθηνών οι νέοι χώροι του οποίου εγκαινιάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας παρουσία πλήθους εκπροσώπων την πολιτιστικής αλλά και της πολιτικής ζωής του τόπου.

Εγκαινια_Ωδειον_Αθηνων1
Οι Κώστας Μπακογιάννης, Λίνα Μενδώνη, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Πατούλης και Νίκος Τσούχλος



Με την αποπεράτωση των νέων χώρων του εμβληματικού κτιρίου του αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου, ολοκληρώθηκε ένα μεγάλο μέρος των πολιτιστικών υποδομών του σχεδίου Δεσποτόπουλου, που στο εξής θα συναποτελούν αυτό που θα αποκαλείται Κέντρο Τεχνών του Ωδείου Αθηνών.

Ως οικοδεσπότης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου, Νίκος Τσούχλος, εγκαινίασε τους νέους χώρους του σε μία λαμπερή τελετή, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου η οποία τόνισε στην ομιλία της: «Μετά από πολύχρονες διαδικασίες, το ιστορικό Ωδείο Αθηνών, χάρη στο πάθος και την ενεργητικότητα του Διοικητικού του Συμβουλίου, δεν περνά απλώς σε μια νέα φάση, αλλά ουσιαστικά ανασυστήνεται ως πολιτιστικός πόλος».

«Η ολοκλήρωση των υποδομών πολιτισμού, ισοδυναμεί για μας με μια πραγματικά μεγάλη ανάσα ανακούφισης, και ταυτόχρονα μια μεγάλη νέα πρόκληση» καθώς «το έργο αυτό ανοίγει το δρόμο για την ευόδωση ενός πολιτιστικού οράματος, το οποίο βρισκόταν από δεκαετίες σε λανθάνουσα μορφή ενσωματωμένο στο αρχιτεκτόνημα του Ιωάννη Δεσποτόπουλου» επισήμανε με τη σειρά του ο Νίκος Τσούχλος.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ανέφερε πως «για τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και προσωπικά για εμένα, η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα ξεχωριστό ορόσημο στη συστηματική προσπάθειά μας να αναδείξουμε το πολύτιμο πολιτιστικό προϊόν της Αττικής».

Εγκαινια_Ωδειον_Αθηνων_3



Το έργο αποπεράτωσης και εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ωδείου Αθηνών, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) Αττικής και περιλαμβάνει πέντε νέους χώρους: Τη Νέα Σκηνή, ένα νέο υπόγειο πειραματικό πολυμορφικό χώρο εκδηλώσεων, που μπορεί να υποδιαιρείται εύκολα σε επιμέρους συνεδριακές αίθουσες, Φουαγιέ Τεχνών που μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος εκθέσεων, κοινωνικών εκδηλώσεων και παρουσιάσεων, Café/Εστιατόριο και το 600 θέσεων Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος, που μπορεί να φιλοξενήσει πολλαπλά καλλιτεχνικά, εκπαιδευτικά και συνεδριακά γεγονότα

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και πλήθος επισήμων.

Η εκδήλωση των εγκαινίων περιελάβανε πανηγυρική συναυλία με τις Μικτές Χορωδίες Ωδείου Αθηνών και ΟΤΕ υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μπουζάνη και την Ορχήστρα Φιλαρμόνια Αθηνών υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου, με την οποία θα ακολουθήσει μία σε βάθος συνεργασία.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών και του καλλιτεχνικού προγράμματος ο Περιφερειάρχης Αττικής και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ωδείου Αθηνών υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας και Συναντίληψης, με στόχο την ανάπτυξη κοινών δράσεων και συνεργειών των δύο φορέων σε θέματα αναβάθμισης της πολιτιστικής δραστηριότητας στην Αττική.

Τέλος, ανακοινώθηκε η εγκατάσταση του έργου του Γιώργου Λάππα «Κόκκινος άνθρωπος» στους νέους χώρους εισόδου του Ωδείου Αθηνών, παραχώρηση με τη μορφή δανείου μεγάλης διάρκειας του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου από την καλλιτεχνική του συλλογή.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης