Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης: Αποκαθίσταται το κτήριό της στο Κολωνάκι

Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης: Αποκαθίσταται το κτήριό της στο Κολωνάκι

Με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

spiti3343
Ζωή θα ξαναπάρει η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, που βρίσκεται επί της οδού Ομήρου στο Κολωνάκι, μετά την αποκατάστασή του την οποία έχει αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σύμφωνα με αρχιτεκτονική προμελέτη, που ενέκρινε το αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, στο ιστορικό διατηρητέο κτήριο θα πραγματοποιηθούν νέες διαρρυθμίσεις ενώ θα προστεθεί και αίθουσα διδασκαλίας χορού.

Το σχέδιο αποκατάστασης περιλαμβάνει την υλοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών για την τακτοποίηση και απομάκρυνση των αυθαίρετων επεμβάσεων που έχουν συντελεστεί στο κτήριο, και οι οποίες δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα του. Το έργο εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη διάσωση και ανάδειξη ιστορικών κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 2.500.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η αρχιτεκτονική μελέτη αφορά στην απομάκρυνση των αυθαίρετων επεμβάσεων και στην αποκατάσταση του κτηρίου με παράλληλες εργασίες προσαρμογής. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η αντικατάσταση της αυθαίρετης αίθουσας χορού στον δεύτερο όροφο με νέα αίθουσα χορού, συμβατή με τον χαρακτήρα του κτηρίου. Επιπλέον προβλέπονται εργασίες στατικής ενίσχυσης και εξυγίανσης του κτηρίου προκειμένου να διατηρηθεί η αυθεντικότητα, η ιστορικότητα και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του.
 
«Συνεχίζοντας τα έργα ανάδειξης και αποκατάστασης σημαντικών κτηρίων της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Αθήνας, αποκαθιστούμε το ιστορικό κτήριο της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, ενός καλλιτεχνικού φορέα με διεθνή αναγνώριση. Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό κτήριο του μοντέρνου κινήματος της δεκαετίας του ΄30 στην Ελλάδα, το οποίο οφείλουμε να αναδείξουμε και να αναβαθμίσουμε με νέες εγκαταστάσεις σύγχρονων προδιαγραφών. Η αρχιτεκτονική προσέγγιση ακολουθεί τις αρχές της αποκατάστασης με συντήρηση και ανάδειξη των αρχιτεκτονικών, κατασκευαστικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών του μνημείου, αλλά και με εκσυγχρονισμό των χώρων και των υποδομών του ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργικό, αισθητικά αναβαθμισμένο, με σεβασμό στη φιλοσοφία σχεδιασμού του κτηρίου». δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
 

Το κτήριο που στεγάζει την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης είναι έργο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας του μοντέρνου κινήματος Γεώργιος Κοντολέων. Κατασκευάστηκε το 1934 και αποτέλεσε την οικία της διάσημης Ελληνίδας χορογράφου, χορεύτριας και καθηγήτριας χορού Κούλας Πράτσικα (1899-1984). Περιλάμβανε αίθουσες χορού στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο. Στον δεύτερο όροφο διαμορφώνονταν η οικία της χορογράφου. Το 1973, η Κ. Πράτσικα δώρισε το ακίνητο στο Ελληνικό Δημόσιο. Σήμερα στο κτήριο της Κρατικής Σχολής Χορού υπάρχουν συνολικά τρεις αίθουσες χορού, εκ των οποίων η μία αυθαίρετη. Μετά τον σεισμό του 2019, μόνο οι χώροι του ισογείου και του πρώτου ορόφου κρίθηκαν κατάλληλοι ως προς τις λειτουργίες του κτηρίου.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης