Απογειωθείτε με τους καλύτερους πιλότους στην επική πολεμική ταινία δράσης «Devotion: Οι Ήρωες των Αιθέρων»

Απογειωθείτε με τους καλύτερους πιλότους στην επική πολεμική ταινία δράσης «Devotion: Οι Ήρωες των Αιθέρων»

Απολαύστε τις συγκλονιστικές αερομαχίες δύο κορυφαίων αμερικανών πιλότων του Ναυτικού των ΗΠΑ,  στη μεγαλύτερη δυνατή οθόνη - Από την 1η Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους & σε Dolby Atmos σε επιλεγμένες αίθουσες

devotion1

Sponsored Content

Αν κάποιος επισκεφθεί το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, θα δει ένα εντυπωσιακό διόραμα πραγματικών διαστάσεων όπου απεικονίζονται δράσεις και στιγμιότυπα της καθημερινότητας των ελλήνων μαχητών στην Κορέα. Οι δυσκολίες της μάχης μέσα από τις αναπαραστάσεις του κέντρου επιχειρήσεων, του πολυβολείου, του ορεινού χειρουργείου, εκστρατείας και της μεταφοράς τραυματία, με τον αυθεντικό εξοπλισμό της περιόδου μεταδίδουν την ένταση της ατμόσφαιρας που βίωναν οι μαχητές του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδος (ΕΚΣΕ), που το αποτελούσε ένα ενισχυμένο Τάγμα Πεζικού και ένα Σμήνος της Αεροπορίας από 7 αεροσκάφη. Το ΕΚΣΕ αναχώρησε για την Κορέα στις 11 Νοεμβρίου του 1950, και ήταν η πρώτη αποστολή που ανέλαβαν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ο πόλεμος της Κορέας ήταν πολύ σκληρός και ιδιόμορφος και οι συνθήκες δύσκολες για όσους πολέμησαν. Πολλές οικογένειες συγκινούνται με τις πολεμικές ιστορίες της εποχής, καθώς είχαν κάποιον συγγενή που βρέθηκε εκεί.

Κάτι τέτοιο όμως συμβαίνει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Για παράδειγμα, ο σκηνοθέτης Τζ. Ντ. Ντίλαρντ μεγάλωσε ακούγοντας ιστορίες από τον αεροπόρο πατέρα του. Οι πρώτες του αναμνήσεις που είχαν σχέση με την αεροπορία, τις ναυτικές βάσεις, τα καύσιμα αεροπλάνων, ξύπνησαν όταν κλήθηκε να σκηνοθετήσει την ταινία «Devotion: Οι Ήρωες των Αιθέρων», η οποία αφηγείται την αληθινή ιστορία δύο κορυφαίων αμερικανών πιλότων που βοήθησαν να ανατραπεί ο κίνδυνος της ήττας των Αμερικανών στην σκληρότερη μάχη του Κορεάτικου Πολέμου.

Devotion


Χάντερ και Μπράουν, οι ήρωες
Κλείσιμο
Ο ένας είναι ένας τυπικός αμερικανός στρατιώτης, ο Τομ Χάντνερ,. Ο άλλος είναι ο Τζέσι Μπράουν, ένας παθιασμένος πιλότος, ο πρώτος Αφροαμερικάνος που θα πετάξει σε μάχη για το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα ξεκινήσουν μαζί στην μοίρα VF-32, θα τούς ενώσει μια δυνατή φιλία, θα φτάσουν στα όριά τους και θα γίνουν το πιο διάσημο δίδυμο της Ναυτικής Αεροπορίας.

fil1

fil2

Η αξιοθαύμαστη φιλία
Την ιστορία τους και τα θρυλικά τους κατορθώματα περιγράφει στο ομώνυμο βιβλίο του ο Άνταμ Μάκος. Αυτό αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία της ταινίας που ανέλαβε να σκηνοθετήσει ο Τζ. Ντ. Ντίλαρντ. «Ο Τζ. Ντ. Ντίλαρντ έφερε πάθος και όραμα στην ταινία», λέει η παραγωγός Ρέιτσελ Σμιθ. «Η σύνδεσή του με το υλικό και η επιθυμία του να φέρει μια μοντέρνα, φρέσκια ματιά στη ζωή του Τζέσι Μπράουν και της αξιοθαύμαστης φιλίας του με τον Τομ Χάντνερ, ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν το εγχείρημα».
fil3
Εκείνος με τη σειρά του λέει πως η σχέση των δύο αντρών αποτελεί την κεντρική θεματική της ταινίας. «Αν πετάς με τον wingman σου, δεν κοιτάς τον ορίζοντα, δεν κοιτάς τις ενδείξεις σου, δεν κοιτάς τον κόσμο, αλλά στρέφεις το βλέμμα σου σε εκείνον. Από εκείνον παίρνεις το σήμα για να κάνεις το οτιδήποτε. Αυτό είναι η κεντρική μεταφορά στην ταινία, το να είσαι εκεί για κάποιος σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζεις που κινούνται, τι κάνουν και αυτά τα στοιχεία θα σου πουν τι χρειάζεται εκείνος».
fil4


Οι ηθοποιοί
Καθοριστικής σημασίας ήταν η επιλογή ενός ηθοποιού που θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο του Τζέσι. Το κατάλληλο άτομο βρέθηκε στο πρόσωπο του ανερχόμενουΤζόναθαν Μέιτζορς (γνωστός από τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά «Loki»), ο οποίος αναμένεται να απασχολήσει το ευρύ κοινό χάρη στη συμμετοχή του στη νέα φάση των ταινιών της Marvel «Creed 3», και «Ant-Man and the Wasp: Quantumania». Ο Μέιτζορς γοητεύτηκε ήδη από τον τίτλο της ταινίας: «Η αφοσίωση είναι μια λέξη που αποτελεί από άλλες – υπόσχεση, αγάπη, θυσία, πίστη, επιλογή», αναφέρει ο ηθοποιός. «Και αυτοί οι δύο άντρες, ο Τζέσι και ο Τομ, θα αντιληφθούν τη σημασία της στη διάρκεια της ταινίας. Ο Τζέσι κυνηγούσε επιθετικά πράγματα που έμοιαζαν αδύνατα. Είχε φιλοδοξίες, ελπίδα και όραμα. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αλλαγής και της πολυπολιτισμικότητας στις βαθμίδες της Ναυτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών».

fil6

Όσο για τον ρόλο του Τομ Χάντερ που ερμηνεύει ο Γκλεν Πάουελ (του «Top Gun: Maverick») υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον παρασκήνιο: Μόλις διάβασε το βιβλίο, προσέγγισε τον συγγραφέα, αλλά εκείνος τον ενημέρωσε πως ένας παραγωγός είχε ήδη αναλάβει το πρότζεκτ. Ο Πάουελ όμως δεν τα έβαλε κάτω, επέμεινε και τελικά τα κατάφερε. «Αυτοί οι άντρες αφιέρωσαν τις ζωές τους στις ένοπλες δυνάμεις, θυσιάστηκαν. Αυτή είναι μια από τις πιο ηρωικές και σημαντικές περιπτώσεις στην ιστορία του ναυτικού», λέει ο ίδιος.

Daisy_Brown__Christina_Jackson__and_Jesse_Brown__Jonathan_Majors__in_STXfilms__DEVOTION_


Οι άνθρωποι πίσω από τους ήρωες
Οι δημιουργοί της ταινίας ποτέ δεν ξέχασαν πως πίσω από την ιστορία του «Devotion: Οι Ήρωες των Αιθέρων» βρίσκονται πραγματικοί άνθρωποι. Ο Τζέσι και ο Τομ ήταν αφοσιωμένοι σύζυγοι και γονείς, όπως ακριβώς αποτυπώνεται και στην ταινία με τη σύζυγο του Τζέσι, την Ντέιζι που ερμηνεύει η Κριστίνα Τζάκσον. Είναι μια σχέση που δίνει τη δύναμη στον Τζέσι να συνεχίσει. «Η Ντέιζι είναι πολύ κρίσιμη για την κατανόηση του Τζέσι», αναφέρει ο σκηνοθέτης. «Η ερμηνεία της Κρίστι κάνει ξεκάθαρο πως είναι μια σχέση όπου οι δύο αυτοί άνθρωποι παίρνουν δύναμη ο ένας από τον άλλον».

fil7


Ο κόσμος της ταινίας
Σε πολλές ταινίες, η δουλειά του production designer είναι να ερμηνεύει το όραμα του σκηνοθέτη για τον κόσμο της ταινίας. Στο «Devotion: Οι Ήρωες των Αιθέρων», έπρεπε να δημιουργηθεί ένας κόσμος όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα. «Δεν μπορείς να ερμηνεύσεις το καταδρομικό USS Leyte. πρέπει να πλησιάσεις όσο πιο κοντά μπορείς στην πραγματικότητα. Γι΄ αυτό και κάναμε μια μεγάλη έρευνα στα ναυτικά αρχεία των ΗΠΑ και στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου» λέει ο production designer Γουάιν Τόμας.

Ο Τόμας και η ομάδα του κατασκεύασαν το USS Leyte της ταινίας σε έναν διάδρομο ώστε ο σκηνοθέτης να απαθανατίσει με την κάμερα τα αεροπλάνα που απογειώνονται και προσγειώνονται, αντί να επιτύχει το αποτέλεσμα μέσω οπτικών εφέ. 

Η ταινία απέσπασε πολύ καλές κριτικές από την προβολή της στο Φεστιβάλ του Τορόντο, όπου και καταχειροκροτήθηκε, και έχει βαθμολογία 98% audience score στο rotten tomatoes (23/11/2022).

DEV_WEB_POSTER


INFO
Μια δυνατή ταινία δράσης που βασίζεται σε μια  αληθινή ιστορία φιλίας και γενναιότητας που αξίζει να δούμε στην μεγάλη οθόνη.

Σκηνοθεσία:Τζ. Ντ. Ντίλαρντ
Σενάριο: Τζέικ Κρέιν, Τζόναθαν Α. Στιούαρτ
Ηθοποιοί: Τζόναθαν Μέιτζορς, Γκλεν Πάουελ, Κριστίνα Τζάκσον, Τόμας Σαντόσκι
Μουσική: Τσάντα Ντάνσι
Διάρκεια: 138’

Η ταινία «DEVOTION: Οι Ήρωες των Αιθέρων» κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από  1η Δεκεμβρίου καισε Dolby Atmos σε επιλεγμένες αίθουσες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης