Κόντρα εκδοτών - Γιατρομανωλάκη για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Κόντρα εκδοτών - Γιατρομανωλάκη για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Γιατί διαμαρτύρονται οι εκδότες και τί τούς απαντά ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μέσω του protothema.gr

giatromanwlakis
Στο ναδίρ βρίσκονται οι σχέσεις ανάμεσα στους Έλληνες εκδότες  βιβλίου και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Λίγες μόλις ημέρες πριν την επίσημη έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, που θα ανοίξει τις πύλες τις στις 19 Οκτωβρίου, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου κατηγορεί το υπουργείο για καθυστερήσεις και παραλείψεις οι οποίες θα εκθέσουν την ελληνική συμμετοχή ενώ ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης  δίνει, μέσω του protothema.gr, τις δικές του απαντήσεις διαμηνύοντας πως η συμμετοχή της χώρας μας στην κορυφαία, διεθνώς, στο είδος της έκθεσης δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. 

Να σημειωθεί πως φέτος είναι η πρώτη χρονιά που το υπουργείο ανέλαβε να διαχειριστεί τα θέματα της ελληνικής συμμετοχής στις διεθνείς εκθέσεις. Επί σειρά ετών αρμόδιο ήταν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ενώ στη συνέχεια η διοργάνωση ανατέθηκε στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) που αποτελεί εποπτευόμενο φορέα του ΥΠΠΟΑ.

«Για άλλη μία φορά το Υπουργείο Πολιτισμού και το ελληνικό κράτος διατρανώνουν την παντελή έλλειψη υποστήριξής τους στο ελληνικό βιβλίο και στους Έλληνες εκδότες. Αυτή τη φορά, θύμα της ανύπαρκτης στήριξης από την πολιτεία κινδυνεύει να είναι και η παρουσία της Ελλάδος στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης. Κυριολεκτικά στο παρά πέντε -19.10.2022 ξεκινά η έκθεση- το ΥΠΠΟΑ δεν μας έχει ενημερώσει εάν έχει διευθετήσει ακόμα και τα στοιχειώδη ζητήματα που αφορούν στη διοργάνωση της ελληνικής παρουσίας» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι εκδότες και ανακοινώνουν πως δεν επιθυμούν να εμφανίζονται ως συνδιοργανωτές στις εκθέσεις βιβλίου της Φρανκφούρτης και της Μπολόνια και θα περιοριστούν στον ρόλο της παρουσίασης των εκδόσεών τους. «Την επιτυχία ή αποτυχία της ελληνικής παρουσίας στη Φρανκφούρτη ας την επωμιστούν οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι του σχεδιασμού και της υλοποίησής της» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ζητούν συγκεκριμένη ενημέρωση για τον χρόνο εκταμίευσης των ποσών του Greek Lit, του νέου προγράμματος επιδότησης που αφορά σε ξένους εκδότες που μεταφράζουν ελληνικά βιβλία, να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) αναφορικά με τη διενέργεια των εκθέσεων του βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να προσδιοριστεί η πολιτική του ΥΠΠΟΑ για την επόμενη χρονιά σχετικά με τη νομοθέτηση φορέα βιβλίου, ο οποίος απουσιάζει μετά το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ.

«Η προετοιμασία βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο. Το φετινό μας περίπτερο είναι μεγαλύτερο σε έκταση από το περσινό, θα συμμετάσχουν 27 συνολικά εκδοτικοί οίκοι και φορείς, περισσότεροι από πέρσι. Είναι έτοιμα τα γραφικά, οι μακέτες και το έντυπο υλικό με όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις μας. Η  Διεύθυνση Γραμμάτων έχει αποστείλει στους εκδότες όλες τις λεπτομέρειες και το πρόγραμμα της ελληνικής παρουσίας. Η ελληνική συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης λοιπόν δεν κινδυνεύει σε καμία περίπτωση. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για την επιτυχημένη παρουσία της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη και με χαρά και υπερηφάνεια θα αναδείξουμε το πλούσιο έργο που παράγουν οι εκδοτικοί μας οίκοι» απαντά στο protothema.gr ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης και προσθέτει: «Για όλα αυτά έχουμε ενημερώσει τους εκδότες των οποίων μάλιστα αρκετές προτάσεις υιοθετήσαμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ εκδοτών και ΥΠΠΟΑ υπήρξαν πάντοτε ανοικτοί. Ακόμα και χθες υπήρξε συνάντηση για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες μίας εκδήλωσης που προτάθηκε από έναν εκ των συλλόγων. Και φυσικά αυτή ήταν μία από τις πολλές συναντήσεις και επικοινωνίες στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης ».

Όσον αφορά στην καταβολή των χρημάτων στους ξένους εκδότες μέσω του προγράμματος Greek Lit ο υφυπουργός σημειώνει με νόημα: «Έχω δεσμευτεί γραπτώς για την χρηματοδότηση του προγράμματος. Αυτό είναι αρκετό.  Εξάλλου, το Greek Lit αποτελεί πρόγραμμα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ.»

Κλείσιμο
Τέλος, ο κ. Γιατρομανωλάκης τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας Ομοσπονδίας Εκδοτών η οποία θα έχει την δυνατότητα να αναλαμβάνει και να φέρνει εις πέρας σημαντικές διοργανώσεις: «Θα ήταν  ευχής έργον να υπήρχε μία Ομοσπονδία Εκδοτών στη χώρα μας, όπως στις περισσότερες χώρες του κόσμου, καθώς μόνο οφέλη θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτό. Αλλά το θέμα αυτό αφορά αποκλειστικά τους εκδότες και εκείνοι είναι που θα αποφασίσουν.»  υπογραμμίζει ο ίδιος.



Ειδήσεις σήμερα;

Πλεύρης: Αποκτήνωση ο ναζιστικός χαιρετισμός του πατέρα μου στο δικαστήριο μπροστά στη Μάγδα Φύσσα

«Η Ρωσία ξεμένει από πυρομαχικά, φίλους και στρατιώτες», αποκαλύπτουν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες

Η Ελλάδα γίνεται πρωταγωνίστρια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λέει ο Μητσοτάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης