Μίκης Θεοδωράκης: Η καλλιτεχνική σχέση του με τους Γάλλους ποιητές αποτυπώνεται σε μια συναυλία

Μίκης Θεοδωράκης: Η καλλιτεχνική σχέση του με τους Γάλλους ποιητές αποτυπώνεται σε μια συναυλία

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον κορυφαίο συνθέτη που διοργανώνει η Ενναλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

mikis-photo-2
Μία σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό μουσική πτυχή της πολυδιάστατης προσωπικότητας του Μίκη Θεοδωράκη  θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό μέσα από τη συναυλία που διοργανώνει η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στις 19.30, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το πρόγραμμα της βραδιάς είναι αφιερωμένο στη σχέση της μουσικής του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη με τους Γάλλους ποιητές. Περιλαμβάνει σπάνια τραγούδια που στο Παρίσι το 1958 πάνω σε ποιήματα του Πωλ Ελυάρ, μια σειρά μελοποιημένων ποιημάτων των Μανόλη Αναγνωστάκη, Μάνου Ελευθερίου, Κώστα Καρυωτάκη, Τάσου Λειβαδίτη και Γιώργου Σεφέρη από τον συνθέτη αλλά και μελοποιημένα γαλλικά ποιήματα από τους συνθέτες Εντγκάρ Βαρέζ, Ρεναλντό Αν και Κουρτ Βάιλ, καθώς και με μια πιανιστική μινατούρα του Ιάννη Ξενάκη.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, «μεθοριακή ζώνη» της μετάβασης ανάμεσα στη «λόγια» και τη «λαϊκή» όψη της δημιουργικής διαδρομής του Μίκη Θεοδωράκη και ακριβώς στο χείλος της σύνθεσης και ηχογράφησης του θρυλικού «Επιταφίου», ο εγκατεστημένος στο Παρίσι συνθέτης μελοποιεί, κατόπιν πρότασης της σπουδαίας λυρικής μεσοφώνου Τζέιν Μπατορί, μια σειρά από ποιήματα του Πωλ Ελυάρ για φωνή και πιάνο.

Η καριέρα των νέων τραγουδιών ξεκίνησε πολλά υποσχόμενη, ώσπου τα κομμάτια απαγορεύτηκαν με παρέμβαση των κληρονόμων του ποιητή, για να ανασυρθούν ξανά, διστακτικά, μόλις τη δεκαετία του ’80.

Τα σπάνια αυτά κομμάτια, χαρακτηριστικά της εμπλοκής του νεαρού Μίκη Θεοδωράκη με τη γαλλική κουλτούρα και προφητικά του μετέπειτα ύφους της γραφής του, αποδίδει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ο κορυφαίος βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης με τη συνοδεία του πιανίστα Γιώργου Κωνσταντίνου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης