Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Οικονομική στήριξη των δράσεών του από το υπουργείο Πολιτισμού

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Οικονομική στήριξη των δράσεών του από το υπουργείο Πολιτισμού

Πού θα διατεθεί η χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΕΜΣΤ
Στην προβολή και ανάδειξη της ελληνικής σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, την ψηφιοποίηση του αρχείου του και την πρόσβαση σε ειδικές ομάδες κοινού θα διατεθεί η οικονομική ενίσχυση ύψους 1.645.542 ευρώ που προσφέρει στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και στοχεύει στην ενδυνάμωση του ρόλου του μουσείου στη διεθνή πολιτιστική και καλλιτεχνική κοινότητα
 
Συγκεκριμένα, το έργο «Δράσεις προώθησης των ελληνικών πολιτιστικών εξαγωγών και ενίσχυση της ελληνικής πολιτιστικής επωνυμίας» αφορά στην υλοποίηση στοχευμένων δράσεων προώθησης των ελληνικών πολιτιστικών εξαγωγών και ενίσχυσης της ελληνικής πολιτιστικής επωνυμίας ,καθώς και την ένταξη του ΕΜΣΤ σε ένα διεθνές δίκτυο συνεργαζόμενων πολιτιστικών οργανισμών και την ευρύτερη τόνωση της εξωστρέφειας του Μουσείου. Περιλαμβάνει την υποστήριξη Ελλήνων καλλιτεχνών και επιμελητών - θεωρητικών τέχνης για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα φιλοξενίας του εξωτερικού με στόχο την ενίσχυση της κινητικότητας και της εξωστρέφειας του καλλιτεχνικού δυναμικού, αλλά και τον σχεδιασμό αντίστοιχων προγραμμάτων φιλοξενίας του ΕΜΣΤ, τα οποία απευθύνονται σε καλλιτέχνες και επιμελητές. Επίσης περιλαμβάνει την οργάνωση προγράμματος Καθοδήγησης (Mentorship), το οποίο στοχεύει να δημιουργήσει ένα νέο έδαφος για μακροχρόνιες συνεργασίες μεταξύ Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών και επαγγελματιών της σύγχρονης τέχνης στο εξωτερικό: Το ΕΜΣΤ επιλέγει μέντορες διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι προσφέρουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους σε επιλεγμένους συμμετέχοντες. Το έργο ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων συνεργασιών ανάμεσα σε διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες, συμβάλει στην εξωστρέφεια και την κινητικότητα του έργου των Ελλήνων καλλιτεχνών, δίνει τη δυνατότητα στην καλλιτεχνική κοινότητα της Αθήνας να έρθει σε επαφή με σημαντικούς διεθνείς επαγγελματίες της τέχνης, ενδυναμώνει και παγιώνει τη σύνδεση του ΕΜΣΤ με τον διεθνή χώρο της τέχνης.
 
Αντικείμενο του έργου «Αξιοποίηση ψηφιακών μοντέλων πολιτιστικής παραγωγής και διανομής στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης», αποτελεί η ψηφιοποίηση και προβολή του καλλιτεχνικού αρχείου του ΕΜΣΤ και η εγκατάσταση επιχειρησιακών πληροφοριακών συστημάτων για την αναβάθμιση της μουσειακής εμπειρίας των επισκεπτών και την αξιοποίηση του ψηφιοποιημένου υλικού για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκδοτικών, ερευνητικών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων. Το ΕΜΣΤ διαθέτει Καλλιτεχνικό Αρχείο με 18.000 τεκμήρια που αφορούν στη σύγχρονη ελληνική τέχνη, από τα οποία έχουν ψηφιοποιηθεί τα 3.800. Η εγκατάσταση επιχειρησιακών συστημάτων (ERP και CRM) στόχο έχει τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας των επισκεπτών, στην προσφορά στοχευμένης μουσειακής εμπειρίας (ticketing, booking, virtual tours, labels information, downloading, mobile apps κ.λπ.) και την ανάπτυξη Προγράμματος Μελών και Φίλων του ΕΜΣΤ.
 
Το τρίτο έργο αφορά στη «Δημιουργία Μουσειοσκευών του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης», προκειμένου να προσφέρουν τη δυνατότητα υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε διαφορετικές ομάδες κοινού. Οι μουσειοσκευές, με παιδαγωγικό-εκπαιδευτικό υλικό και ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες που βοηθούν την εξοικείωση με τη σύγχρονη τέχνη, θα διατίθενται μέσω βραχύχρονου δανεισμού, ώστε να εκπαιδεύονται άτομα που δυσκολεύονται να επισκεφθούν το Μουσείο. Δημιουργούνται τρεις διαφορετικές βαλίτσες-μουσειοσκευές, ώστε να απευθύνονται σε διαφορετικά κοινά, όπως άτομα άνω των 65 και ΑμεΑ. Παράλληλα, δημιουργείται οδηγός χρήσης και αξιοποίησης του υλικού της μουσειοσκευής για φροντιστές. Οι μουσειοσκευές θα ταξιδεύουν σε γηροκομεία, ιδρύματα πρόνοιας και άλλες κοινωνικές δομές, αλλά και στο εξωτερικό στις Πρεσβείες της Ελλάδας και σε συνεργαζόμενα Μουσεία.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης