Θεσσαλονίκη: Έργα συντήρησης και αποκατάστασης σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία

Θεσσαλονίκη: Έργα συντήρησης και αποκατάστασης σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Rotonda_Thessaloniki
Έργα και παρεμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 14.000.000 ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαψης, θα πραγματοποιηθούν, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για εργασίες σε χώρους του αστικού ιστού οι οποίες προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη τριετία.

Στα έργα τα οποία βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης συγκαταλέγονται βυζαντινά μνημεία, ενταγμένα στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η Αχειροποίητος, η Ροτόντα, η Αγία Σοφία, η Παναγία των Χαλκέων, οι ναοί της Αγίας Αικατερίνης, του Αγίου Νικολάου του Ορφανού και του Προφήτη Ηλία και τα βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά Τείχη της πόλης.

Παράλληλα, έργα συντήρησης και αποκατάστασης θα γίνουν σε αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης όπως η Αρχαία Αγορά, το Αγίασμα του Αγίου Ιωάννη αλλά και σε μνημεία μεταξύ των οποίων το Λουτρό Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος) και το μνημειακό κτήριο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, το οποίο παραχωρήθηκε πρόσφατα στο ΥΠΠΟΑ από τον ΕΦΚΑ.
Επιπλέον, χρηματοδοτείται το έργα «Θεσσαλονίκη– Από τη Χρυσή Πύλη στην Κασσανδρεωτική. Μεταμορφώσεις- μετασχηματισμοί ενός κεντρικού οδικού άξονα από την ίδρυση της πόλης έως την πυρκαγιά του 2017», που αφορά σε εργασίες συντήρησης-τεκμηρίωσης 2.000 επιλεγμένων κινητών ευρημάτων από τις ανασκαφές του Μετρό και των οικοπέδων πέριξ του κεντρικού οδικού άξονα της πόλης, στη σημερινή Εγνατία οδό, καθώς και την ψηφιοποίηση-επεξεργασία 300 αρχιτεκτονικών σχεδίων αρχείου και την αρχιτεκτονική τεκμηρίωση γραφικής αναπαράστασης του κεντρικού οδικού άξονα της Θεσσαλονίκης.
 
Κλείσιμο
Τέλος, προβλέπεται και η χρηματοδότηση των μελετών ωρίμανσης για την ανάδειξη οκτώ μνημείων UNESCO στην πόλη της Θεσσαλονίκης (Φρουριακό Συγκρότημα Επταπυργίου, Τείχη Θεσσαλονίκης, Ροτόντα, μνημειακό σύνολο ναού Αγίου, μνημειακό σύνολο ναού Αγίων Αποστόλων, ναός Αγίας Σοφίας, ναός Αγίας Αικατερίνης και ναός Αγίου Νικολάου Ορφανού) και για την τεκμηρίωση, συντήρηση, αποκατάσταση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου μνημείων οθωμανικής περιόδου στη Θεσσαλονίκη. Προβλέπονται, επίσης, εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου στα εξής οθωμανικά μνημεία: Μπέη Χαμάμ, Γιαχουντί Χαμάμ (Λουλουδάδικα), Λουτρά Φοίνικα, Αλκαζάρ, Μπεζεστένι, Αλατζά Ιμαρέτ, Γενί Τζαμί.

«Η πόλη της Θεσσαλονίκης διαθέτει ένα εξαιρετικά πλούσιο μνημειακό απόθεμα, όλων των περιόδων. Μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, από την αρχαιότητα μέχρι τις νεώτερες περιόδους, αφηγούνται την ιστορία της πόλης, στην μακρά ιστορική διάρκειά της. Προτεραιότητά μας είναι να αποδώσουμε αποκατεστημένα στους Θεσσαλονικείς, και στους συνεχώς αυξανόμενους επισκέπτες της πόλης, σημαντικά μνημεία, τα οποία την εμπλουτίζουν και την σηματοδοτούν. Στόχος μας είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης και η συμβολή της στην  οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της πόλης» δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης