«Enoch Arden»: Ο μύθος του Οδυσσέα αλλιώς μέσα από μια μουσική παράσταση

«Enoch Arden»: Ο μύθος του Οδυσσέα αλλιώς μέσα από μια μουσική παράσταση

Μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Nikos_Karathanos_-_Leuteris_Giovanidis
Το αφηγηματικό αριστούργημα της αγγλικής λογοτεχνίας «Enoch Arden» του Άλφρεντ Λορντ Τέννυσον παρουσιάζεται, για δυο μόνο βραδιές, την Δευτέρα 12 και την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου (8:30 μ.μ.), στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ, με φόντο ένα ονειρικό σκηνικό δίπλα στη θάλασσα. Πρόκειται για μια μουσική παράσταση - συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβαννίδη, με αφηγητή τον καταξιωμένο Νίκο Καραθάνο.

Το «Enoch Arden» είναι μια ιδιόμορφη ιστορία αγάπης που αφηγείται τον μύθο του Οδυσσέα μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Δημοσιεύτηκε το 1864 και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς μεγάλους δημιουργούς. Ανάμεσα τους και ο Ρίχαρντ Στράους που, το 1897, έγραψε μια μοναδική σύνθεση για αφηγητή και πιάνο, εμπνευσμένη από το μαγικό ποίημα του Tennyson.

Enoch Arden, ένας απλοϊκός, καθημερινός ήρωας, σοφός και στωικός. Μια φιγούρα φανερά επηρεασμένη από τις Γραφές, με σθεναρές ηθικές αξίες, ένας πρεσβευτής ειλικρίνειας και καλοσύνης. Μαζί του γινόμαστε μάρτυρες ενός ιδιόμορφου ταξιδιού. Ενός ταξιδιού ζωής και συναισθηματικής ενηλικίωσης. Ο Enoch έρχεται αντιμέτωπος με την αλήθεια του και με τη φθαρτότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τα χρόνια της εφηβείας, η ανάγκη και ο μόχθος για επιβίωση, το ναυάγιο και οι ανιδιοτελείς πράξεις του ήρωα συνθέτουν την πορεία της ιστορίας του. Στην εξαφάνιση και την επανεμφάνισή του, ο χρόνος αποκτά καθοριστική σημασία για την εξέλιξη της πλοκής του έργου ως εξωγενής παράγοντας. Ένα ποίημα βαθιά συγκινησιακό που καθρεφτίζει, μέσα από τον ήχο, κάθε συνειδητή και ασυνείδητη επιλογή.

Στη παράσταση τα αφηγηματικά μέρη παρουσιάζει ο Νίκος Καραθάνος, πλαισιωμένος από τον πιανίστα Θοδωρή Τζοβανάκη. Μαζί τους, η υψίφωνος Άννα Στυλιανάκη, η οποία, στην πρώτη ενότητα της βραδιάς, ερμηνεύει γνωστά λίντερ των Ρόμπερτ Σούμαν, Γιοχάννες Μπραμς, Ούγκο Βολφ και Ρίχαρντ Στράους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης