Η «Ντένη Μαρκορά» αυτοβιογραφείται μέσα από 15 μνημειώδεις ατάκες

Η «Ντένη Μαρκορά» αυτοβιογραφείται μέσα από 15 μνημειώδεις ατάκες

«Ντεκαντάνς», «Η Κακαβιά της ανοησίας», είναι μόνο δύο από τις θρυλικές ατάκες της ηθοποιού, που άφησαν εποχή - Η Ντίνα Κώνστα είναι αυτή που έδωσε νόημα στο  σαρκοβόρο και αντισυμβατικό πνεύμα του χαρακτήρα της  Ντένης Μαρκορά στους «Δύο Ξένους»

ntenara-arthro
Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από προηγούμενες θρυλικές ηρωίδες της ελληνικής ποπ κουλτούρας, από τη Μαντάμ Σουσού έως την Πάστα Φλώρα, η περσόνα της Ντένης Μαρκορά έγραψε τη δική της ιστορία στη μικρή οθόνη της δεκαετίας του '90. Προφανώς οι ατάκες που εξαπέλυε κατά ριπάς και οι οποίες την ανέδειξαν σε αναπάντεχο ατού της σειράς «Δύο Ξένοι», δεν ήταν προϊόν της δικής της αυθόρμητης έμπνευσης και του δικού της αυτοσχεδιασμού. Αντιθέτως, ήταν αποτέλεσμα της δημιουργικής «τρέλας» του διδύμου Αλέξανδρος Ρήγας και Δημήτρη Αποστόλου.

Ωστόσο, το σαρκοβόρο και αντισυμβατικό πνεύμα της Ντένης Μαρκορά θα έμενε ανολοκλήρωτο, σαν ένα γράμμα κενό, εάν τον χαρακτήρα δεν αναλάμβανε να ενσαρκώσει η Ντίνα Κώνστα. Ασχέτως εάν η ίδια, στην πραγματική ζωή της, δεν είχε την παραμικρή σχέση με την Ντένη, η ερμηνεία της άφησε εποχή -σε βαθμό ώστε το κοινό να δυσκολεύεται να θυμηθεί το αληθινό όνομά της. Η Ντίνα Κώνστα, λόγω της τεράστιας επιτυχίας των Δύο Ξένων, καταχωρίστηκε κάπως «ανεπανόρθωτα» στη συλλογική συνείδηση των τηλεθεατών και οπαδών της σαν Ντένη Μαρκορά.

Πιθανότατα να μην έχει υπάρξει άλλη επινοημένη ηρωίδα, από οποιαδήποτε ελληνική σειρά, για την οποίαν να έχουν γίνει τόσες συλλογές από αλησμόνητες στιγμές, συμπιλήματα βίντεο κ.λπ. στο YouTube, όσες για την Ντένη Μαρκορά.

Τιμώντας τη μνήμη της Ντίνας Κώνστα, το protothema.gr παραθέτει ακολούθως τη δική του εκδοχή για ένα, κατ' ανάγκην αυθαίρετο, Top-15 από συγκλονιστικές ατάκες, φράσεις και αφορισμούς οι οποίες αντηχούν από το μοναδικό flair της Ντένης Μαρκορά. Ενός ιδεότυπου γυναίκας που γεννήθηκε χάρη σε μια καρατερίστα ηθοποιό με σπάνιο ταλέντο -αλλά και με ακόμη πιο σπάνια διακριτικότητα.

1
Ζήτημα συνεννόησης
Νεαρός αποπειράται ερωτική εξομολόγηση στη Ντένη. Κι εκείνη τον στέλνει να συνεννοηθεί με τον αρμόδιο -ήτοι τον νεκροθάφτη.
Κλείσιμο
Nteni Markora-Ataka-H epithimia tou neou...

2
«Αφού τα θέλει ο κ...λος σου»
Ομοβροντία απρεπών εκφράσεων για τον -δήθεν- ομοφυλόφιλο γιο της, σε μια εποχή όπου επικρατούσε πλήρης άγνοια για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Αλλά πέρα από τις λέξεις, υπάρχει μια ξεκαρδιστική Ντένη εν εξάλλω.
Nteni Markora - Poustara!!

3
Ο φθόνος του πέους
Η Ντένη περιγράφει σε αλκοολκή ψυχαναλύτρια τη ζωή της δίπλα στον άπιστο -πλην μακαρίτη πλέον- πρώην συζυγό της. Με εκφράσεις του τύπου «πέος Δέλτα-Χι (δημόσιας χρήσης)» κ.α.
Dyo ksenoi-episkepsi tis psixologou stin nteni 2

4
Ντεκαντάνς
Η Ντένη ψάχνει κάπου να κρυφτεί επειγόντως, αλλά στην πρόταση της Μαρούσκας για την ταράτσα, αποδεικνύεται ότι η ιδιοκτήτρια δεν γνωρίζει το ίδιο της το σπίτι. Αλλά, το καλύτερο είναι η διαπίστωση ότι «κάποτε κρυβόμασταν από τους κομμουνιστάς και τώρα...»
Ντένη Μαρκορά evian

5
ΠΑΟ-Θρησκεία κ.λπ
«Δεν υπάρχει, βλέπεις, ένα ΝΑΤΟ, να βομβαρδίσει τους Γαύρους για ανθρωπιστικούς λόγους». Η Ντένη σε δηλητηριώδη μονόλογο κατά του Ολυμπιακού. Οι φίλοι του Θρύλου μπορούν να παρακάμψουν το συγκεκριμένο σόλο.
ΝΤΕΝΗ ΝΙΝΕΤΑ

6
Το κρέας στην τέχνη
Επίσκεψη σε έκθεση σύγχρονης τέχνης, πρωτοπορίας κ.λπ. Η Ντένη βλέπει λουκάνικα σε καμβά και απλώς λέει ελεύθερα αυτό που σκέφτεται.
Dyo ksenoi - Δύο ξένοι - Στην έκθεση του Τάκη

7
Υπόδειγμα μητέρας
«Σημασία έχει ότι στάθηκα καλή μάνα για το παιδί μου» λέει η Ντένη στη Φλώρα, η οποία την χαρακτηρίζει -μνημειωδώς- «Τούρκα μάνα». Διότι η Ντένη δυσκολεύεται να θυμηθεί πότε ακριβώς έφερε στον κόσμο τον κανακάρη της. Πάντα υπερβολική και εμπαθής αυτή η Φλώρα.
Δύο Ξένοι - Φλώρα Vs Ντένη " Τούρκα Μάνα "


8
Η Κακαβιά της ανοησίας
Η Ντένη εκφράζει τις απόψεις της για το γάμο αποφεύγοντας να απευθυνθεί στην Φλώρα, την ευφυία της οποίας αμφισβητεί με αφόρητα προσβλητικό -αν και εξαιρετικά δημιουργικό τρόπο.
Duo Xenoi - Ntenh gia to gamo

9
Κοινωνική πολιτική
Από μια παρεξήγηση, ο ταχυδρόμος συλλαβίζει. Και η Ντένη επιβραβεύει αυτούς που τον προσέλαβαν.
Δυο ξένοι - Πολλά μπράβο στα ΕΛΤΑ

10
Έχετε γιο;
Περιγραφή επεισοδιακού δείπνου με ροφό και μαγιονέζα. Το μεγαλείο της Ντένης, όμως, αναδεικνύεται όταν απαντά, όπως μόνο αυτή γνωρίζει, στην ερώτηση «έχετε έναν γιο;»

Δύο Ξένοι-Ντένη Μαρκορά και ο ροφός της Νινέττας


11
Καύσων (Χειμωνιάτικα;)
Ούτε τα μετεωρολογικά θα μπορούσαν να ξεφύγουν από την Ντένη. Σε μια sui generis πρόγνωση καιρού, λέει στον σιτεμένο εραστή της «από Δευτέρα, ποιος ζει, ποιος πεθαίνεις».

Nteni Markora-Erxetai kausonas...-

12
Το Επίνειο της Αθήνας
«Μην μου πείτε ότι είστε οπαδός αυτής της ομάδος...». Η Ντένη προσπαθεί να αποφύγει ακόμη και να κατονομάσει τον Ολυμπιακό.
2 Ξένοι Ζωίτσα-ποδόσφαιρο

13
Αθλητική κρατούμενη
Τα «Πέτρινα Χρόνια» για τη Ντένη έρχονται μετά από τη σύλληψή της για χουλιγκανισμό. Ωστόσο, κατά την ανάκριση από τον αστυνομικό υπηρεσίας, λάμπει το αγωνιστικό της πνεύμα (και οι πολιτικές διασυνδέσεις, από Κώστα Σημίτη έως Κώστα Καραμανλή).
Nteni Markora upo kratisi


14
Το παιδί και τα όσπρια
«Άδικα τον μουσκεύεις τον ερέβινθο» αποφαίνεται η Ντένη, αλλά η άσπονδη οικιακή βοηθός Φλώρα δεν πτοείται. Και ακολουθεί άλλη μία τιτανομαχία ανάμεσά τους -εν προκειμένω σε διασκευή για ρεβίθια.
Dyo ksenoi - Δύο ξένοι - Φλώρα και Ντένη για τα ρεβύθια



15
Αποχαιρετισμός
Ένα «αντίο» τόσο μελοδραματικό, που μόνο μία Ντένη Μαρκορά θα μπορούσε να καταθέσει. Ολόκληρη η περσόνα της σε μερικές ατάκες. Αξέχαστη, πραγματικά.

ΔΥΟ ΞΕΝΟΙ ΝΤΕΝΗ ΜΑΡΚΟΡΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΟ


Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά σε αγροτική έκταση στη Φωκίδα - Σηκώθηκαν τέσσερα αεροσκάφη

Στα δικαστήρια με τον Κούγια και χαμογελαστός ο Θέμης Αδαμαντίδης

Κλείδωσαν τα παιδιά τους για 20 λεπτά στο αυτοκίνητο, στις Σέρρες, για να φάνε σουβλάκια - Τα έβγαλαν ημιλιπόθυμα λόγω ζέστης οι αστυνομικοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης